Peruutetaanko koko historia saman tien?

Dublinin Trinity College on päättänyt muuttaa pääkirjastonsa Berkeley Libraryn nimeä. Kaipa tämä oli vain ajan kysymys. Arvannette syyn: George Berkeley osallistui orjabisnekseen 1700-luvulla.

Kolme vuotta sitten Edinburghin yliopisto muutti David Hume Towerin nimen muotoon 40 George Square. Arvannette syyn: David Hume osallistui orjabisnekseen 1700-luvulla. Ketään ei tunnu kiinnostavan, että aukion nimen kunnioittamista George-kuninkaista ainakin kaksi ensimmäistä piti orjataloutta yhtä itsestään selvänä kuin Hume.

Berkeley ja Hume olivat 1700-luvun filosofien joukossa monessa mielessä niin vastakkaiset hahmot kuin inhimillisesti katsoen mahdollista: Berkeley oli piispa, Hume käytännössä ateisti. Molemmat kuitenkin edistivät empirismin asiaa.

Huvittaa ajatella, miten nämä kunnianarvoisat hahmot itse suhtautuisivat opinahjojen päätöksiin, jos pääsisivät aikakoneella niistä kuulemaan. Hume oli ääriliberaali termin kaikissa historiallisissa merkityksissä ja toteaisi varmaan: So it goes. Berkeley ehkä ihmettelisi, miksi juuri hänen nimensä on vanhentunut, kun koko oppilaitoksen nimi juontuu edelleen Pyhästä Kolminaisuudesta.

Jollekulle saattaisi näistä nimien muutoksista tulla mieleen, että Amerikka on kanseloinneissa yhtä jälkijättöinen kuin orjuuden poistamisessa. Maassa on kymmeniä Jefferson-nimisiä kaupunkeja. Orjanomistaja Washingtonin mukaan on nimetty jopa pääkaupunki ja kokonainen osavaltio.

Auta armias mitä tapahtuu, kun nykyajan yliopistohallinnoille kerrotaan orjuuden asemasta vaikka Platonin ja Thomas Moren utopioissa.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu