Saahan sen maailmanmestaruuden taas voittaa, mutta…

Täytin viikko sitten 69 vuotta, joten voin rehellisesti sanoa, että minun elinaikanani Suomi ei ole jäänyt jääkiekon MM-kisoissa kahdeksan parhaan ulkopuolelle.

Viimeksi näin kävi nimittäin maaliskuussa 1955. Suomi oli yhdeksäs tasapisteillä Sveitsin kanssa. Nykysäännöin Suomi olisi ollut kahdeksas silloinkin, koska voitti Sveitsin keskinäisessä ottelussa. Vuoden 1956 talviolympialaisten jääkiekkoon Suomi ei osallistunut.

Vuodesta 1957 lähtien Suomi on osallistunut MM-kisoihin joka vuosi, paitsi vuonna 2020, kun koko kisat peruutettiin covidin vuoksi. Alkuvuosikymmeninä maailmanmestaruus ratkaistiin joka neljäs vuosi talviolympialaisissa ilman erillistä MM-turnausta.

Vuosina 1957–87 Suomi sijoittui
10 kertaa neljänneksi
9 kertaa viidenneksi
6 kertaa kuudenneksi
6 kertaa seitsemänneksi

Mitalikausi aukesi vihdoin Calgaryn olympiakisojen hopealla vuonna 1988. Tämä oli viimeinen olympiavuosi ilman erillisiä MM-kisoja.

Vuosina 1989-2023 Suomen MM-mitaleja on ruvettu pitämään normaaleina. Kaikkiaan näinä vuosina Suomi on sijoittunut
4 kertaa mestariksi
9 kertaa hopealle
3 kertaa pronssille
4 kertaa neljänneksi
7 kertaa viidenneksi
4 kertaa kuudenneksi
3 kertaa seitsemänneksi

Olympiakisoistakin on tänä aikana tullut kolme pronssia ja yksi kulta, viimeksi. Loistovuonna 2022 Suomi voitti sekä maailmanmestaruuden että olympiakullan. Realismia kuitenkin on, että viime keväänä Suomen MM-sijoitus oli taas seitsemäs.

Nyt ollaan lähellä paluuta vuoteen 1955, putoamista kahdeksan parhaan joukosta. Kolme pistettä Tanskaa vastaan ei riitä. Ikivihollista Sveitsiä vastaan tarvitaan tasapeli varsinaisella peliajalla, ainakin.

EDIT 21.05. klo 15.48: Eipä sitten tarvitakaan tasapeliä Sveitsiä vastaan, Britannia kun voitti Itävallan 4-2.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu