Siinä on t lopussa

Erik Allardt on kuollut. Hän oli ilman muuta merkittävin suomalainen sosiologi kautta aikojen. Vuonna 1964 ”Yhteiskunnan rakenne ja sosiaalinen paine” muotoili yhteiskuntateorian, joka vaikutti suoraan seuraavan eduskuntakauden suomalaiseen hallituspolitiikkaan. Pohjoismainen hyvinvointivaltio tuli tännekin.

Ei Allardt tietenkään yksin ollut. Kai hänellä ainakin kokki oli mukanaan, kuten Brecht kysyi. Mauno Koivisto ja Pekka Kuusi olivat kollegoja. M. A. Numminen sävelsi kirjan tekstejä.

Kansainvälisesti tunnetuin Allardtin tutkimuksista oli varmaan ”Hyvinvoinnin ulottuvuuksia”, joka julkaistiin ruotsiksi vuonna 1975 ja suomeksi vuotta myöhemmin. Ne tärkeät ulottuvuudet ovat Having, Loving ja Being – att ha, att älska, att vara.

Siihen aikaan olin sosiologian opiskelija, muutamaa vuotta myöhemmin sosiologian opettaja. Tuhannet yhteiskuntatieteiden opiskelijat kahlasivat läpi ensin Erik Allardtin ja Yrjö Littusen yhdessä kirjoittaman oppikirjan ”Sosiologia”, sitten Allardtin yksin julkaiseman perusteoksen ”Sosiologia I”.

Tai ainakin heidän oli tarkoitus kahlata. Tenttivastauksia lukiessani koin joskus epätoivoa siitä, kuinka moni kirjoitti säännöllisesti nimen ”Allard”. Mielestäni osoitti aavistuksenomaista lyhytjännitteisyyttä, ettei jaksettu lukea opintojen ensimmäisen kirjan ensimmäistä sanaa ihan loppuun asti.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu