Tähän on tultu: lopulta peräti 36 hengen joukkue yleisurheilun MM-kisoihin
Perjantaina 1. heinäkuuta valitaan lopullisesti Suomen joukkue yleisurheilun MM-kisoihin, jotka pidetään Oregonin Eugenessa 15.–24. heinäkuuta.
Viimeinen tuloksentekopäivä oli sunnuntaina 26. kesäkuuta. ”Lopullinen” rankinglista kisoihin oikeutetuista urheilijoista on juuri julkaistu kesäkuun 29. päivän päätteeksi. Lainausmerkit siksi, että parin viikon kuluessa tapahtuu väkisinkin sairastumisia ja loukkaantumisia ja joku listalta jää pois.
Oletusarvo on, että Suomen liitto valitsee MM-kisoihin kaikki, jotka rankingiin mahtuvat ja haluavat kisoihin lähteä. Sara Kuivisto, Nooralotta Neziri ja Simo Lipsanen ovat ilmoittaneet luopuvansa edustuspaikasta.
Tähän mennessähän joukkueeseen on valittu nämä kaksitoista:
Viivi Lehikoinen (N 400aj)
Wilma Murto (N seiväs)
Senni Salminen (N 3-loikka)
Krista Tervo (N moukari)
Silja Kosonen (N moukari)
Alisa Vainio (N maraton)
Elisa Neuvonen (N 35käv)
Tiia Kuikka (N 35käv)
Topi Raitanen (M 3000ej)
Aleksi Ojala (M 35käv, M 20käv)
Aku Partanen (M 35käv)
Oliver Helander (M keihäs)
World Athleticsin rankinglistan mukaan joukkueeseen voitaisiin nimetä huomenna perjantaina myös:
N 800m:
Eveliina Määttänen 42/48
N 1500m:
Nathalie Blomqvist 41/45
N 5000m:
Camilla Richardsson 41/42
N 100aj:
Reetta Hurske 28/40
N 400aj:
(Kristiina Halonen) 41/40
N korkeus:
Ella Junnila 22/32
Heta Tuuri 29/32
Sini Lällä 30/32
N seiväs:
Elina Lampela 26/32
N 3-loikka:
Kristiina Mäkelä 19/32
N kiekko:
Salla Sipponen 30/32
N keihäs:
Sanne Erkkola 31/32
N 20käv:
Enni Nurmi 55/60
M 110aj:
Elmo Lakka 38/40
M seiväs:
Mikko Paavola 27/32
M pituus:
Kristian Pulli 28/32
M moukari:
Tuomas Seppänen 22/32
Aaron Kangas 27/32
M keihäs:
Lassi Etelätalo 16/32
Toni Keränen 25/32
Vaikka tätä kirjoitettaessa kesäkuun 29. päivä ei Aasiassa ja Oseaniassa vielä ole päättynyt, uskon, että viime sunnuntain tilanne on kaikkialta raportoitu.
Suomi saisi siis MM-kisoihin suoraan sanoen jättimäisen 32 hengen joukkueen. Seiväshyppääjät Tommi Holttinen ja Urho Kujanpää sekä moukarinheittäjä Suvi Koskinen ja aituri Kristiina Halonen jäivät melko niukasti rankingin ulkopuolelle. EDIT perjantaiaamuna 1. heinäkuuta. Aituri Kristiina Halonen, joka keskiviikkoisella rankinglistalla on sijalla 41/40, on kuitenkin nimetty joukkueeseen. EDIT torstai-iltana 7. heinäkuuta. Joukkue kasvaa peräti 36 urheilijaan.
Ehkä spekuloidaan hetki 70– ja 80–lukujen kovilla kriteereillä. Silloinhan valittiin vain urheilijoita, joilla oli realistinen mahdollisuus sijoittua 16 parhaan joukkoon.
En kaipaa paluuta niihin aikoihin. Silkat maailman urheilijamäärät ovat nykyään moninkertaiset. Mutta mietitään vaikka, kuinka monen suomalaisen jääminen 16 parhaan ulkopuolelle olisi aidosti pettymys…
Wilma Murto, Senni Salminen, Kristiina Mäkelä, Ella Junnila, Krista Tervo, Topi Raitanen, Oliver Helander, Lassi Etelätalo. Siinäpä nuo. Minun puolestani toki saa 16 parhaan joukkoon sijoittua vaikka koko joukkue.
EDIT 7.heinäkuuta:
Suomen yleisurheilujoukkue viikon kuluttua alkaviin MM-kilpailuihin täydentyi torstaina vielä neljällä urheilijalla. Kisapaikan saivat seiväshyppääjä Tommi Holttinen, 200 metrin juoksija Anniina Kortetmaa, seiväshyppääjä Saga Andersson ja moukarinheittäjä Suvi Koskinen.
Kaikkihan olivat aiemmilla viikoilla kisarankingin tuntumassa, mutta nyt tuli kutsu kansainväliseltä liitolta, kun kaikkia listalla ylempänä olleita kelvollisia ei kisoihin ilmoitettu.
Kaikki jäsenliitothan saavat nimetä yhden nais- ja yhden miesurheilijan rankingista riippumatta. Nämä tietysti jossain määrin sotkevat listoja, mutta mikäli näitä tapauksia ei satu kovin monta yhteen lajiin, ne saatetaan lisätä osanottajien tavoitemäärään.
Ilmoita asiaton viesti
1970-luvulla päämääränä oli tosiaan pieni ”iskukykyinen” joukkue. Mun muistikuvani mukaan tavoitteena oli jopa 12 parhaan joukkoon pääsy. Esim. Matti Yrjölän tasoinen urheilija ei päässyt koskaan olympialaisiin. Vuonna 1972 hän muistaakseni oli saanut sentin huonomman tuloksen kuin Bo Grahn ja jäi tämän vuoksi ”rannalle”.
Silloin kyllä oli paljon enemmän valinnanvaraakin kansainvälisen tason yleisurheilijoissa.
Ilmoita asiaton viesti
En muista, miten se kuulantyönnön valinta 1972 meni.
Kalevan kisoissa Yrjölä jäi kolmanneksi.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kalevan_kisat_1972
Seppo Simola oli sijalla 16 olympiakisoissa
https://olympics.com/en/olympic-games/munich-1972/results/athletics/shot-put-men
Ilmoita asiaton viesti
Kalevan kisoissa Grahn voitti 7 sentillä. Muistikuvani sentin erosta vuoden parhaissa saattaa olla vääräkin. Joka tapauksessa jäi mieleen (vaikka olin kahdeksan vanha), että Yrjölän pudottaminen vaikutti mielivaltaiselta.
Ilmoita asiaton viesti
Urheiluliitossa tulee vaikea tilanne pudottaa, jos urheilija on rankingsijoituksen mukaan valittavissa. Voi tulla valituksia urheilun oikeusturvalautakuntaan.
Muistelen tässä tapausta takavuosilta, jossa eräs keihäänheitäjä (myöhemmin Euroopan mestari ja pronssimitaliheitäjä sekä olympakisojen hopeamitaliheittäjä) teki valituksen urheilun oikeusturvalautakuntaa.
https://www.is.fi/yleisurheilu/art-2000000425314.html
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärtääkseni valmennuspäällikkö Tuomo Salonen on tällä kertaa sanonut varsin yksiselitteisesti, että rankingiin mahtuvat nimetään.
Harmi kyllä, nykyään kriteerit ovat selvempiä, kun missään lajissa ei olisi kolmea useampaa ehdokasta kuitenkaan 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Katson Tukholman Timanttiliigan kilpailuja.
Miesten keihäässä oli hurja taso. Helander heitti vain kolme kertaa.
https://stockholm.diamondleague.com/program-resultat-stockholm/#baseFrame#__athDisciplineRoot#DisciplineInit#Stockholm2022_TIMING_ATHMJAVELIN-DIAMOND—FNL-000100–_json##main-frame_content#__athLongJump#LongJumpSubFrame#Stockholm2022_TIMING_ATHMJAVELIN-DIAMOND—FNL-000100–_json
Ilmoita asiaton viesti
Joo no, heti ensimmäisellä 85,46 kuitenkin. Lehikoinen paransi taas ennätystään.
Ilmoita asiaton viesti
Tukholmassa ei ollut mukana eräitä kovia heittäjiä.
EM-kisoissa Helander on mitalisuosikki ja eikä Eugenessäkään mitali ole kaukana.
Ilmoita asiaton viesti
Duplantis hyppäsi 616, mikä on tietysti huipputulos, mutta lehtiotsikoista huolimatta hyppylajeissa ja kuulantyönnössä ei ole enää aikoihin ollut sellaista kuin ”ulkoratojen maailmanennätys”. Seiväshypyn maailmanennätys on 620.
Ilmoita asiaton viesti
MTV:n tekstitv:kin oli väärällä otsikolla
http://www.mtvtekstikanava.fi/new2008/297-01.htm
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun on jo aikaa siitä, että suomalainen sai mitalin keihäässä tai juoksussa, niin miksi edes pitää mediahuomiota yllä asiassa.
Suomalaisten uudet suosikit on palloilulajit, joissa tullaan sankoin joukoin fanipaita päällä ulkomaita myöten.
Ilmoita asiaton viesti
Jahhah, ainakin tämän mukaan yleisurheilu on suositumpi kuin yksikään palloilulaji, ellei jääkiekkoa lasketa sellaiseksi:
https://10.fi/suosituimmat-urheilulajit/
Sitä paitsi siitä, että Suomi olisi saanut kansainvälisiä mitaleita palloilulajeissa, taitaa olla vielä paljon pitempi aika.
EDIT: unohdin salibandyn, mutta ei sitä ainakaan tuossa suosituimpien lajien listalla näy.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisurheilujoukkue on iso, 32 urheilijaa. Naisurheilijoiden määrä ilahduttaa, erityisesti mukana on useita juoksijoita, kuten Viivi Lehikoinen ja Eveliina Määttänen ja miksei Reetta Hurske, jotka saattavat yllättää positiivisesti. Sen sijaan miesjuoksijoiden määrä, kaksi,surettaa. Heistäkin vain Topilla on mahdollisuus loppukilpailuun.
Ilmoita asiaton viesti