Urheilusta on tullut rehellisempää

Siellä täällä ollaan huolissaan. Miksi suomalaiset eivät enää menesty yksilöurheilulajeissa? Varmaan yleisin selitys on kaupungistuminen.

Muinoin maalla Paavo Yrjölä saattoi rakentaa omalle pellolleen suorituspaikat, 110 metrin aitoja myöten, ja harjoitella itsensä kotitöiden ohella 10-ottelun olympiavoittajaksi. Soitahan on riittänyt vielä viime vuosikymmeninäkin maastohiihtäjien ja kestävyysjuoksijoiden treenikentiksi. Kaupungissa tilat ovat toisenlaiset, joten pallopeleihin on helppo ajautua automaattisesti.

Jotenkin kuitenkin tuntuu, että yksi ilmeinen seikka unohtuu. Nykynuorille on lähes mahdoton selittää, että vielä sukupolvi sitten olympialajien harjoittaminen ammattimaisesti oli laitonta, koko maailmassa. Hyville kyllä maksettiin, mutta kyseessä oli koko yhteiskunnan suurin julkinen salaisuus ja valhe.

Nykyään voi jo urheilua aloittaessaan päättää, että tämä on ammatti siinä missä mikä tahansa muukin. Eikä siinä monta vuotta hurahda, kun liikunnallinen lahjakkuus oivaltaa, että pääsemällä 2 000 parhaan jääkiekkoilijan tai 5 000 parhaan koripalloilijan tai 10 000 parhaan jalkapalloilijan joukkoon tienaa saman verran kuin 20:nneksi paras seiväshyppääjä tai yhdistetyn hiihtäjä.

Siniristilipun liehuminen ei vuokraa maksa.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu