Vignegaard ja Pogacar tulevat kovaa…
Tourin kuudes etappi vasta, mutta näillä hetkillä tätä kirjoittaessani ollaan klassisella Tourmalet’n huipulla. Kärjessä polkee Wout van Aert, mutta huipulta on maaliin vielä 47 kilometriä. Wout on loppujen lopuksi Jonas Vignegaardin apuajaja.
Vignegaard ja Pogacar pudottivat nousussa pääjoukon kintereiltään. Jai Hindley on hävinnyt jo kaksi minuuttia: keltapaita vaihtuu taas tänään.
Juuri nyt kokonaiskilpailua virtuaalisesti johtavat Jonas Vignegaard ja Tadej Pogacar pyyhkäisevät myös etapin kärkeen. Hindleyn joukko ei ole kuitenkaan jäänyt lisää. Australialainen kamppailee kokonaiskisan kakkostilasta Pogacarin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Vignegaard rikkoi Tourmalet’n nousun aiemman nopeusennätyksen. Nyt lähdetään 16 kilometrin loppunousuun. Hindley on jo yli kahden ja puolen minuutin päässä: ilmeiseltä näyttää, että Vignegaard siirtyy keltapaitaan ja Pogacar kakkoseksi, mutta Hindley pysynee kolmantena.
Ilmoita asiaton viesti
Pogacar iskee alle kolmen kilometrin päässä maalista. Etappivoitto näyttää taputellulta.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän siinä kävi: Tadej Pogačar otti kauden viidennentoista voittonsa. Saattaa hyvinkin olla matkalla kohti kolmatta Tour de Francen kokonaisvoittoa. Jonas Vignegaard hävisi kuitenkin vain 24 sekuntia, Jai Hindley 2 minuuttia 39 sekuntia. Entinen vuoristokauris Egan Bernal putosi loppunousussa pääjoukostakin.
Ilmoita asiaton viesti
Kokonaistilanne, joka säilynee jonkin aikaa, koska esimerkiksi huominen etappi on täysin tasamaata:
1. Jonas Vingegaard
2. Tadej Pogačar 0.25
3. Jai Hindley 1.34
4. Simon Yates 3.14
5. Carlos Rodriguez 3.30
6. Adam Yates 3.40
Ilmoita asiaton viesti
Amatöörit vetäisevät Saimaan ympäri tästä illasta alkaen:
https://saimaacycletour.com/pages/event-information
Ilmoita asiaton viesti
Aika kallista täkäläiseen Pirkan Pyöräilyyn verraten:
http://www.pirkankierros.fi/pirkan-pyoraily/tapahtumainfo/
Ilmoita asiaton viesti
Nooo… harrastus saa maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Saimaa tai Pirkka eivät ole kilpailuja, vaikka niissä ajanotto onkin. Kilpailulisenssiä ei myöskään tarvita ja mukaan voi lähteä, vaikka harjoituskilometrien määrä olisi nolla.
On jokaisen henkilökohtainen asia haluaako niissä ajaa kovaa vai hiljaa.
Oikeissa kisoissa jälkimmäinen vaihtoehto aiheuttaisi lähinnä kysymyksen miksi osallistuit?
Ilmoita asiaton viesti
On häpeällistä, että Ranskan ympäriajon, joka on maailman suurimpia yksittäisiä urheilutapahtumia ja eittämättä Euroopan suurin, tuloksia löytyy suomen kielellä helpoiten US vapaavuorosta.
Urheilu-uutiskynnys TV:ssä ylittyi ainoastaan Mark Cavendishin kaatumisen osalta.
Urheilutoimittajat eivät näköjään edes ymmärrä, että jokainen etappi on erillinen osakilpailu, jossa voittaja palkitaan, vaikka kokonaiskilpailun voitto tietysti on se merkittävin. Eri värisellä paidalla indigoidaan kokonaiskilpailun johtajaa, mäkietappien, aika-ajon tai sprinttien parasta.
Suomessa tunnutaan laitettavan marginaaliin kaikki, missä ei ole mukana suomalaisurheilijoita, vaikka laji olisi kiinnostavuudessaan maailmanluokkaa. Suomalaisen on äärimäisen vaikeaa murtautua ammattilaistiimeihin, mikä on helposti ymmärrettävissä jo ilmasto-olosuhteiden johdosta. Olemme hiihto- ei pyöräilykansaa.
Rankkuudessaan kovempaa lajia ei ole kuin etappimaantiepyöräily. Sen tietää jokainen, joka on eläessään edes kerran polkenut pyörällään ylös jonkin hieman pidemmän ja jyrkemmän mäen. Siis pidemmän kuin 100m.
Ranskan ympäriajossa ajetaan 1000km/viikko vaihtelevassa maastossa kuntoilijaa hirvittävällä keskinopeudella.
Missä muussa lajissa loukkaannutaan yhtä vakavin vammoin tai kärsitään kipuja ja särkyjä samalla tavalla kuin pyöräilyn etappikisoissa?
Nykyaikaiset virtuaalisoftat ja älytrainerit mahdollistavat legendaaristen nousujen ajamisen ja tuskan jakamisen omalla polkupyörällä kotoa käsin. Itse nousen älytrainerilla ajaessani Mt. Ventouxin 19km jatkuvan ylämäen n. reilussa kahdessa tunnissa. Legendaarisista nousuista on mallinnettu myös Alpe de Huez.
Nyt on mahdollista ajaa myös muita tourin mäkiä ns. portaalin kautta. Niissä mäkiä ei ole mallinnettu valokuvatarkkuudella, vaan vain ainoastaan nousuprofiilin osalta. Voi siis kokea, miltä mäet tuntuvat ja verrata, miten nopeasti itse pystyy ne ajamaan vs. eliitti-sprintterit, jotka eivät ole mitään mäkikirppuja.
Tuskaa kokeakseen ei siis tarvitse matkustaa Ranskaan saakka.
Ilmoita asiaton viesti
Ylen Teksti-TV sentään päivittää kärkipään tilanteen joka ilta sivulla 215. Yleisesti ottaen puhut asiaa.
Legendaarisista nousuista puheen ollen: ensi perjantain etappi päättyy Colombierille.
Jo tänäänkin, ennen ensimmäistä lepopäivää, saatetaan hyvinkin nähdä dramaattisia ratkaisuja 13,3 kilometrin HC-loppunousussa.
Ilmoita asiaton viesti
Pyöräilevä tyttäreni lähetti minulle alkukesällä iloisen viestin, jossa hän kertoi ajaneensa työmatkan keskinopeudella 26,7 kmh.
Ihmettelin vauhtia ja vertasin sitä tyypilliseen omaani: niukkaan kaksikymppiseen. Tyttö lisäsi, että oli sattunut saapumaan alkumatkan risteykseen sekunnintarkasti oikeaan aikaan, ja saanut kahdelta tosiharrastajalta peesin liki kymmenelle kilometrille.
Ok; vauhdinpito on vaikeampaa yksin, mutta kohtalaista kestävyyskuntoa tuo keskinopeus edellyttää.
Ilmoita asiaton viesti