Laiskasta ajattelusta totuuden tielle

Tämä artikkeli on täysin omaa ajatteluani, ja kuten aina, vastuu on lukijalla. Ota tekstistä mukaan se osa, joka tuntuu oikealta. Tärkein tavoitteeni on herättää sinut, rakas lukija, avoimeen ja kriittiseen ajatteluun. Lupaan, että se kannattaa.

Laiskasti ajattelevat ihmiset

Ihmiset ovat taipuvaisia laiskaan ajatteluun. Valtavirran mukana on paljon helpompi kulkea, kuin ryhtyä taisteluun valtavirtaa vastaan. Verhon taakse kurkistaminen ja siellä piileksivän totuuden näkeminen saattaa pelottaa. Usein käy niin, että maailmankatsomuksen muutos on kivulias prosessi. Omaa heräämistäni totuuteen voisin kutsua kaiken vanhan romahtamisena. Kun aiemmin iltauutisten katsominen muodosti käsitykseni maailman tilanteesta, huomasinkin yllättäen, että iltauutiset muistuttavat lähinnä propagandaa. Tällainen havahtuminen ei ole pelkästään helppoa, siitä pitää huolen yhteiskunnallinen paine. Toisinajattelijoita on aina pilkattu, mutta monet heistä ovat nousseet ihmiskunnan suurimmiksi sankareiksi.

Miten ihmisiä harhautetaan

Olen havainnut suurten, ylhäältä johdettujen, usein kansainvälisten mediayhtiöiden toimivan harhauttamisessaan osapuilleen näin: Noin 90-99% kaikesta annetusta tiedosta on faktaa. Jäljelle jäävään, noin 1-10%:n osuuteen sisältyy harhautus. Vieläkin merkittävämpi osa harhauttamista on asian kannalta olennaisten tietojen jättäminen kokonaan kertomatta. Lisäksi tiedon painotukset vaikuttavat uutisista ihmisten mieliin rakentuvaan kokemukseen. Annan pari helposti muistettavaa esimerkkiä:

  1. Koronarokote. Ihmiselle kerrottiin tärkeimpänä asiana lähinnä vain se, että koronarokotteen ottamalla suojaat itsesi ja läheisesi terveyden, tai hengen. Samaan aikaan ei kerrottu olennaista lääketieteellistä tietoa siitä, ettei rokote edes estä tartunnan saamista, tai sen eteen päin tartuttamista. Kyse oli harhautuksesta. Kun tähän lisätään se, ettei rokotteen sivuvaikutuksia ei tuotu riittävästi esille, puhutaan mielestäni vakavasta harhautuksesta. Laiskasti ajatteleva ihminen ei vaivaudu kaivamaan kaikkia asiakokonaisuuteen liittyviä tekijöitä, jotka vaikuttavat oman käsityksensä muodostumiseen. Jälkeen päin voidaan todeta, että ihmisten painostamiseksi laaditut uutiset vaikuttivat merkittävästi heidän ratkaisuunsa hoitaa omaa terveyttään. Ihminen teki päätöksen vaillinaisin tiedoin hallituksen poliittista agendaa myötäilevän tiedon painostamana. Tämä sen takia, että ihminen ajatteli laiskasti ilman kriittistä tarkastelua.
  2. Suomen Natojäsenyys. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, tapahtui suomalaisten natokannatuksessa ”yhden yön ihme”. Suuri osa aiemmin Suomen sotilaallista liittoutumista vastustaneista ihmisistä saatiin hetkessä muuttamaan kantansa. Ihmisille ei kuitenkaan riittävän selvästi kerrottu sitä, että jäsenyys maksaa Suomelle satoja miljoonia euroja vuodessa. Lisäksi ei painotettu riittävästi ennalta varsin hyvin tiedossa ollutta riskiä Venäjän tulevista reaktioista. Nyt olemme saaneet lukea, kuinka itärajamme tuntumaan Pietarin sotilaspiirin alueelle rahdataan kasapäin ydinkärkien laukaisuun soveltuvia Iskander ohjuksia ja niiden käyttämiseen koulutettuja joukkoja. Natojäsenyys perusteltiin ihmisille turvallisuuden lisääntymisellä. Kysyn: Kuinka paljon sinun turvallisuuden tunnettasi lisää se, että naapurivaltiomme on sijoittanut ydinase-arsenaaliaan etäisyydelle, joka yltää Helsinkiin asti? Ihmiset hyväksyivät pääosin median antaman mielikuvan perusteella sen, että Suomen turvallisuustilanne on juuri nyt huonompi, kuin kymmeniin vuosiin – paradoksaalista, eikö vain? Kaikki tämä tapahtui vain siksi, että ihmiset ajattelivat laiskasi.

Asiat eivät ole mustavalkoisia. Minäkään en väitä, että oma maailmankuvani olisi aukoton, tai lähellekään oikea. Pyrin kuitenkin siihen, että muodostan kantani mahdollisimman laajasti kerätyn tiedon avulla. Se vaatii hieman vaivaa, jonkin verran englanninkielen osaamista, mutta se kannattaa. Mielestäni on paljon parempi elää totuudessa ja nähdä asioiden nurja puoli, kuin elää valheessa valtavirran mukana, ja ajatella laiskasti.

Historiaa harrastuksenani tutkineena haluan ”heittää” sinulle yhden kysymyksen pohdittavaksi. Milloin jokin valtio-organisaatio ihmisen historiassa on ajatellut kansan parasta?

Lopuksi

Kiitos, jos jaksoit tänne asti. Nyt on ensimmäinen blogiteksti kirjoitettu, ja ”latu on avattu”. Lupaan jatkossa käsitellä yhteiskunnallisia asioita sellaisesta näkökulmasta, joka TV-kanavien keskusteluohjelmissa loistaa poissa olollaan. Haluan olla osa vapaan tiedon tärkeää kokonaisuutta, ja toivon että sinäkin olet. Maailma muuttuu sellaiseksi, jollaiseksi sen haluamme muuttuvan. Sivusta seuraaminen, laiska ajattelu ja somessa kiukuttelu on samalla sen hyväksymistä, että asiat menevät väärään suuntaan. Käännetään laiva yhdessä.

Juha Huhtala
Sitoutumaton Kouvola
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen maailmaa avarakatseisesti tulkitseva ihminen. Haluan puhua rauhan ja totuuden puolesta. Kirjoitusteni tarkoitus ei ole miellyttää, tai ärsyttää. Haluan tuoda julki sellaisia näkökulmia, jotka eivät saa mielestäni tarpeeksi näkyvyyttä.

Olen suuren perheen isä, ja aviomies Kouvolasta. Työskentelen perhehoitajana ja yrittäjänä. Rakkaus on suurin voimavarani. Olen eläinrakas ja viihdyn kauniissa Suomen luonnossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu