Jumalan Sormella Kirjoitetut 10 Käskyä vai synodin 9 käskyä?
Jumalan Sormella Kirjoitetut 10 Käskyä vai synodin 9 käskyä?
Seuraavassa on artikkeli ”Ikonimaalari”-kirjasta.
Siinä kerrotaan antikristillisestä päätöksestä vuodelta 787, jolloin 2. käsky poistettiin ja 10.käsky jaettiin 9. ja 10.käskyksi!
2. KÄSKY
Älä tee itsellesi jumalankuvaa äläkä mitään kuvaa tai patsasta, älä niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla. Älä kumarra niitä äläkä palvele niitä. Sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala, joka kostan isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen, niille, jotka minua vihaavat; mutta teen laupeuden tuhansille, jotka minua rakastavat ja pitävät minun käskyni.
10. KÄSKY
Muutettu 9. käsky: Älä himoitse lähimmäisesi huonetta.
Muutettu 10. käsky: Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa äläkä hänen palvelijaansa, palvelijatartaan, härkäänsä, aasiansa äläkä mitään, mikä on lähimmäisesi omaa.
Vuonna 787 tehtiin päätös, jolla on suuri merkitys kuvan historiassa. Sen teki ”pyhä ja suuri maailmanlaajuinen kokous ”, joka oli kokoontunut ”Jumalan armosta sekä hurskaiden ja kristittyjen hallitsijoiden”, Bysantin keisarin Konstantinoksen, joka tuolloin oli alaikäinen, ja hänen äitinsä, sijaishallitsijana toimivan Irenen määräyksestä Nikean kaupunkiin Bithynian maakunnassa. Se oli kristillisen kirkon historian viimeinen synodi, jonka päätöksiin yhtyivät kaikki silloisen kirkon johtajat: Antiokian, Aleksandrian, Jerusalemin ja Konstantinopolin patriarkat sekä Rooman paavi.
Tämän vuoksi sitä kuten kuutta aikaisempaa vastaavaa kirkolliskokousta kutsutaan ekumeeniseksi synodiksi. Järjestyksessä se siis oli seitsemäs ja toistaiseksi viimeinen.
Mitä seitsemäs ekumeeninen synodi sitten päätti kuvista? – Kuin kuninkaallista polkua kulkien, seuraten pyhien isiemme Jumalan johdatuksella antamia opetuksia sekä katolisen kirkon traditiota sillä tiedämme sen olevan peräisin siinä asuvasta Pyhästä Hengestä – päätämme tarkoin ja huolellisesti harkittuamme, että samoin kuin kunnioitettu ja elämää antava ristin kuva, on asetettava esiin hurskaita ja pyhiä kuvia, jotka on valmistettu väreistä, pienistä mosaiikkikivistä ja muusta sopivasta materiaalista, Jumalan pyhiin kirkkoihin, pyhiin astioihin, esineisiin ja vaatteisiin, seinille ja puulaudoille, taloihin ja teille. Meidän Herramme ja Jumalamme sekä Pelastajamme Jeesuksen Kristuksen kuvan tavoin turmeltumattoman valtiattaremme pyhän Jumalansynnyttäjän ja kunnioitettujen enkeleiden ja kaikkien pyhien ja hurskaiden ihmisten (kuvia).
Päätöstä olivat edeltäneet vuosisataiset erimielisyydet kirkollisessa käytössä olleista kuvista. Vuodesta 726 lähtien oli vallinnut konkreettinen kiistatilanne, kuvainraaston aika eli ikonoklasmi. Tästä kielteisestä reaktiosta kirkon kuvahurskautta kohtaan teki virallisesti lopun seitsemännen ekumeenisen synodin päätös vuodelta 787. Se määräsi kuvien käytön kultti- tarkoituksiin sallituksi, jopa välttämättömäksi. Pyhistä kuvista tuli erottamaton osa idän ortodoksisen kirkon hartauselämää.
Kunnia kuvatulle
Samalla erotettiin selvästi pyhälle kuvalle osoitettu kunnioitus, joka kohdistuu siihen kuvattuun eli kuvan aiheeseen,vain ’jumalalliselle olemukselle’ kuuluvasta todellisesta palvonnasta. – Sillä mitä enemmän jatkuvasti nähdään kuvallisen esityksen kautta, sitä enemmän kuvien katselijat palauttavat mieliinsä kuvien esikuvat ja kaipaavat niitä ja voivat jakaa niille tervehdyksensä ja kunnioittavan kumarruksensa, ei kuitenkaan uskomme mukaista todellista palvontaa, joka kuuluu vain jumalalliselle olemukselle. Sen sijaan niiden kunniaksi on suitsutettava ja niitä on (kynttilöin) valaistava kuten kunnioitettua ja elämää antavaa ristin kuvaa ja pyhiä evankeliumeja ja muita pyhiä esineitä, kuten esi-isämmekin hurskaasti tapasivat tehdä. ’Sillä kuvan kautta kunnioitetaan esikuvaa’ ja se, joka kumartaa kuvaa, osoittaa kunnioitustaan siinä kuvatulle.
Kirous kieltäjille
Toisinajatteleville synodi saneli kirouksensa ja tuomionsa. Kauas kirkosta pitää ajaa kaikki, jotka rohkenevat olla eri mieltä ja opettaa toisin tai mitätöidä kirkolliset perinnäissäännöt kirottujen harhaoppien mukaisesti tai tavoitella jonkinlaista muuta määrittelyä tai hylätä jonkin kirkon säännöistä, evankeliumin tai ristin kuvan tai ikonimaalaukset ja marttyyrien pyhäinjäännökset. Erotettava on piispat ja papit, jotka rohkenevat – vieläpä käyttäen hyväkseen yhteisiä pyhiä esineitä ja laillisia luostareita pyrkiä väärin ja ovelasti kumoamaan yhdenkin katolisen kirkon perimätiedon kohdan. Yhteisöstä on suljettava näin menettelevät, yhtä hyvin munkit kuin maallikot.
Nämä Raamatun mukaan uskovat ja toimivat kirottiin:
Ilmestyskirja:
12:17 Ja lohikäärme vihastui vaimoon ja lähti käymään sotaa muita hänen jälkeläisiänsä vastaan, JOTKA PITÄVÄT JUMALAN KÄSKYT JA JOILLA ON JEESUKSEN TODISTUS.
14:12 Tässä on pyhien kärsivällisyys, NIIDEN, JOTKA PITÄVÄT JUMALAN KÄSKYT JA JOILLA ON JEESUKSEN USKON.
Yksimielinen ylistys
Tällä tavoin tulee voimaan pyhien isiemme opetus samoin kuin katolisen kirkon traditio, kirkon, joka maan äärestä toiseen on ottanut vastaan hyvän sanoman. Tällä tavoin seuraamme Paavalia, joka puhui Kristuksen nimissä, ja koko jumalallista apostolista seurakuntaa sekä isällistä pyhyyttä ja pidämme kiinni niistä perinnäissäännöistä, jotka olemme saaneet. Tällä tavoin laulamme voitonhymnit kirkolle profeetallisella tavalla. ’Riemuitse suuresti, tytär Siion, julista, tytär Jerusalem. Iloitse ja riemuitse koko sydämestäsi. Herra otti sinusta pois vastustajiesi väärät teot, sinut on lunastettu vihollistesi käsistä. Herra on kuningas keskelläsi. Et pahaa näe! Ja rauha on päälläsi iankaikkisesti!’ Pyhä kirkolliskokous julisti: me kaikki uskomme niin, kaikki olimme samaa mieltä, kaikki hyväksyimme ja allekirjoitimme. Tämä on apostolien usko, tämä on oikeauskoisten usko. Tämä usko lujitti maailmanlaajuista (kirkkoa).
Uskoen yhteen Jumalaan, Kolminaisuudessa ylistettyyn, tervehdimme kunnioitettuja kuvia.
Sallitut kuvaamistavat
Seitsemännen ekumeenisen synodin väljästi muotoilema päätös ei sulje pois yhtään maalaustaiteen menetelmää tai aluetta. Kokouksen muista asiakirjoista saa tarkempaa tietoa aikakauden näkemyksistä. Keskeinen perusta pyhien kuvien maalaamiselle ja käytöllä on inkarnaatio, näkymättömän Jumalan Pojan ihmiseksi tuleminen., kuvattavaksi tuleminen. Se on kumonnut Raamattuun kirjoitetun kuvakiellon.
Kristus on ollut Jumalan kuva, Jumalan oma ikoni, maan päällä. Itse Jumala, joka on pysynyt näkymättömänä, ei ole kuvattavissa. Aikakauden teologit, lähinnä Johannes Damaskolainen ja Theodoros Studites, käsittelivät kirjoituksissaan yksityiskohtaisesti kuvien teologisia lähtökohtia. Aukotonta käsitystä sallivuuden rajoista ei kuitenkaan ole tähän mennessä vielä syntynyt. Niinpä ikonien tekijät ovat sukupolvesta toiseen pohtineet ja kyselleet kirkollisen perinteen heille asettamia velvoitteita sekä mahdollisuuksiaan ja kykyjään soveltaa niitä käytännön ammattityöhön. Ikonimaalauksen historia on ollut täynnä liikettä ja elämää. Se on ollut monien henkisten ja hengellisten ja myös perin inhimillisten tasojen kohtauspaikka. Se on versonut uskon maaperästä, mutta uninäyt ja mystiikka ovat sitä saatelleet vuosisadasta toiseen.
Rooman Kuningatar, Islamin Kuningatar, Kaikkien Kuningatar
Maria-ilmestykset ja kaikkien uskontojen yhdistyminen
https://www.kristitynfoorumi.fi/kaikkienkuningatar.htm
Vuonna 381 alkoivat epäviralliset rukoukset neitsyt Marialle Jumalan äidille ja taivaan kuningattarelle.
Vuonna 431 Efeson kirkolliskokouksessa otettiin käyttöön Marian palvonta sekä käsite Jumalan äiti. Babyloniassa rukoiltiin taivaan kuningatarta, joka oli neitsyt. Taivaan kuningatar kuvattiin äitinä, jolla oli lapsi sylissään.
Vuonna 600 Rooman kirkko otti käyttöön Marian ja kuolleiden pyhimyksien rukoilemisen.
Vuonna 1287 keksittiin skapulaari, joka on palanen ruskeaa kangasta, jota käytetään Neitsyt Marian kuvan kanssa, koska sen otaksutaan sisältävän yliluonnollista voimaa. Skapulaari suojelee niitä kaikilta vaaroilta, jotka pitävät sitä paljaalla iholla. Esineiden palvonta tuli sisälle Rooman katoliseen kirkkoon.
Vuonna 1854 Paavi Pius IX julisti Neitsyt Marian siinneen saastattomasti.
Vuonna 1870 Paavi Pius IX julisti opin paavin erehtymättömyydestä.
Vuonna 1931 paavi Pius XI vahvisti uudelleen opin Neitsyt Mariasta, Jumalan äitinä.
Vuonna 1950 paavi Pius XII julisti dogmin Neitsyt Marian taivaaseen ottamisesta.
Antikristilliset 10 käskyä, joista toinen käsky on poistettu ja kymmenes käsky on jaettu 9. ja 10. käskyksi::
1. Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia.
2. Älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä.
3. Pyhitä lepopäivä.
4. Kunnioita isääsi ja äitiäsi.
5. Älä tapa.
6. Älä tee aviorikosta.
7. Älä varasta.
8. Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.
9. Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta.
10. Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu.
———-
1. Johanneksen kirje 5
3 Sillä rakkaus Jumalaan on se, että pidämme hänen käskynsä. Ja hänen käskynsä eivät ole raskaat;
4 sillä kaikki, mikä on syntynyt Jumalasta, voittaa maailman; ja tämä on se voitto, joka on maailman voittanut, meidän uskomme.
Kolossalaiskirje 1:15 Hän – JEESUS – on näkymättömän Jumalan kuva, esikoinen, ennen koko luomakuntaa syntynyt. [2. Kor. 4:4; Hepr. 1:3]
JUMALAN ALKUPERÄISET KYMMENEN KÄSKYÄ
Ja Jumala puhui kaikki nämä sanat ja sanoi:
1. KÄSKY
Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka vein sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä. Älä pidä muita Jumalia minun rinnallani.
2. KÄSKY
Älä tee itsellesi jumalankuvaa äläkä mitään kuvaa tai patsasta, älä niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla. Älä kumarra niitä äläkä palvele niitä. Sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala, joka kostan isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen, niille, jotka minua vihaavat; mutta teen laupeuden tuhansille, jotka minua rakastavat ja pitävät minun käskyni.
3. KÄSKY
Älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi, nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka hänen nimensä turhaan lausuu.
4. KÄSKY
Muista pyhittää lepopäivä. Kuusi päivää tee työtä ja toimita kaikki askareesi; mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti; silloin älä mitään askaretta toimita, älä sinä älköönkä sinun poikasi tai tyttäresi, sinun palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä muukalaisesi, joka sinun porteissasi on. Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi; sentähden Herra siunasi lepopäivän ja pyhitti sen.
5. KÄSKY
Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että kauan eläisit siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa.
6. KÄSKY
Älä tapa.
7. KÄSKY
Älä tee huorin.
8. KÄSKY
Älä varasta.
9. KÄSKY
Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.
10. KÄSKY
Älä himoitse lähimmäisesi huonetta. Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa äläkä hänen palvelijaansa, palvelijatartaan, härkäänsä, aasiansa äläkä mitään, mikä on lähimmäisesi omaa.
Pyhä Raamattu;
Toinen Mooseksen kirja 20 luku jakeet 1-17 ja
Viides Mooseksen kirja 5 luku
Todistaahan sen meille myös Pyhä Henki; sillä sanottuaan: “Tämä on se liitto, jonka minä näiden päivien jälkeen teen heidän kanssaan”, sanoo Herra: “Minä panen lakini heidän sydämiinsä ja kirjoitan ne heidän mieleensä”; ja: “heidän syntejänsä ja laittomuuksiansa en minä enää muista.” Mutta missä nämä ovat anteeksi annetut, siinä ei uhria synnin edestä enää tarvita. Hebrealaiskirje 10: 15-18
Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään. Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut. Matteus 5:17-18
TOINEN MOOSEKSEN KIRJA, EXODUS 31
18. Ja kun hän oli lakannut puhumasta Mooseksen kanssa Siinain vuorella, antoi hän hänelle kaksi laintaulua, kivitaulua, joitten kirjoitus oli Jumalan sormella kirjoitettu.
TOINEN MOOSEKSEN KIRJA, EXODUS 32
15. Ja Mooses kääntyi ja astui alas vuorelta, ja hänen kädessään oli kaksi laintaulua. Ja tauluihin oli kirjoitettu molemmille puolille; etupuolelle ja takapuolelle oli niihin kirjoitettu.
16. Ja taulut olivat Jumalan tekemät, ja kirjoitus oli Jumalan kirjoitusta, joka oli tauluihin kaiverrettu.
TOINEN MOOSEKSEN KIRJA, EXODUS 34
1. Ja Herra sanoi Moosekselle: “Veistä itsellesi kaksi kivitaulua, entisten kaltaista,
niin minä kirjoitan niihin tauluihin ne sanat, jotka olivat entisissä tauluissa, jotka sinä murskasit.
27. Ja Herra sanoi Moosekselle: “Kirjoita itsellesi nämä sanat, sillä näiden sanojen mukaisesti minä olen tehnyt liiton sinun ja Israelin kanssa”.
28. Ja hän oli siellä Herran tykönä neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä syömättä ja juomatta. Ja hän kirjoitti tauluihin liiton sanat, ne kymmenen sanaa.
29. Ja kun Mooses astui alas Siinain vuorelta ja hänellä vuorelta alas astuessaan oli kädessänsä kaksi laintaulua, ei hän tiennyt, että hänen kasvojensa iho oli tullut säteileväksi hänen puhuessaan Herran kanssa.
+++++++
Lisää ns. Jumalan käskyjä raamatusta:
1. Sam. 15:3: Jumala: ”Mene siis ja voita amalekilaiset, ja vihkikää tuhon omaksi kaikki, mitä heillä on; äläkä säästä heitä, vaan surmaa miehet ja naiset, lapset ja imeväiset, raavaat ja lampaat, kamelit ja aasit.”
5. Moos. 20:16-17 ym.: ”16. Mutta näiden kansojen kaupungeissa, jotka Herra, sinun Jumalasi, antaa sinulle perintöosaksi, älä jätä ainoatakaan henkeä eloon,
Joos. 10:40 Sitten Joosua valtasi koko maan, Vuoriston, Etelämaan, Alankomaan ja Rinnemaat, ja surmasi kaikki niiden kuninkaat, päästämättä pakoon ainoatakaan, ja vihki tuhon omaksi joka hengen, niinkuin Herra, Israelin Jumala, oli käskenyt.
Joos. 11:11 Ja he surmasivat miekan terällä ja vihkivät tuhon omaksi jokaisen, joka siellä oli, niin ettei jäänyt jäljelle ainoatakaan henkeä; ja Haasorin hän poltti tulella. 17. vaan vihi ne tuhon omiksi: heettiläiset ja amorilaiset, kanaanilaiset ja perissiläiset, hivviläiset ja jebusilaiset, niinkuin Herra, sinun Jumalasi, on sinua käskenyt,”
2. Moos. 32:27 Mooses leeviläisille muusta kansasta näiden tehtyä Kultaisen vasikan: ”27. Ja hän sanoi heille: Näin sanoo Herra, Israelin Jumala: ’Jokainen sitokoon miekkansa vyölleen. Käykää sitten edestakaisin leirin halki portista porttiin ja tappakaa jokainen, olkoon vaikka oma veli, ystävä tai sukulainen.'”
Hes. 20:25-26: ”25. Niinpä minäkin annoin heille käskyjä, jotka eivät olleet hyviä, ja oikeuksia, joista he eivät voineet elää, 26. ja annoin heidän saastua lahjoistansa, siitä, että polttivat uhrina kaiken, mikä avasi äidinkohdun, jotta saattaisin heidät kauhun valtaan ja he tulisivat tietämään, että minä olen Herra.”
Jer. 19:9: Jumala: ”9. Ja minä panen heidät syömään poikiensa ja tyttäriensä lihaa, ja he syövät toinen toisensa lihaa siinä hädässä ja ahdistuksessa, jolla heitä ahdistavat heidän vihollisensa, ne, jotka etsivät heidän henkeänsä.”
Ilmoita asiaton viesti
Lauri on onnistunut keräämään aika vaikuttavan sarjan Jumalan käskyjä, tuimia käskyjä, joista on lepertely kaukana. Sarjaa voisi jatkaa esim. ei vain yhtä kansaa vaan koko maailmamme kattavalla Jumalan tuomiolla: ”Mutta kun Herra näki, että ihmisten pahuus oli suuri maan päällä ja että kaikki heidän sydämensä aivoitukset ja ajatukset olivat kaiken aikaa ainoastaan pahat” hän sanoi: ”…katso, minä annan vedenpaisumuksen tulla yli maan hävittämään taivaan alta kaiken lihan, kaiken, jossa on elämän henki; kaikki, mikä on maan päällä, on hukkuva.
”
1. Mooseksen kirja 6:5, 17
Ennen tuomionsa toteuttamista Jumala kuitenkin käski rakentaa pelastuksen arkin. Ovi sinne oli avoinna aikansa. Avoinna pelastukseen, mutta lopulta se suljettiin. Arkissa pelastuivat kaikki 8 sisäänastunutta. Joosuan aikaan Jerikon valloituksessa pelastui Jumalan ja hänen kansansa palvelija portto Rahab ja koko hänen perhekuntansa, joka oli tullut sisään ja pysyi pelastuksen talossa, Jeesuksen verenpunaisen lipun suojassa.
Jumalan tuomiot kohtaavat meitä kaikkia. Niitä ei pääse pakoon yksikään. Paitsi aikanaan. Astumalla sisään ovesta, pelastuksen ovesta, joka on Jeesus. Sisään aikanaan. Omana etsikkoaikanaan silloin, kun sen aika on.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni blogisti on ymmärtänyt asian väärin väittäessään, että kirkko/synodi olisi poistanut toisen käskyn. Ongelman tässä aiheuttanee se, että Raamatussa käskyjä ei ole alunperin numeroitu ollenkaan.
Se mitä roomalaiskatolinen kirkko opettaa löytyy helposti ”Katolisen kirkon katekismuksesta” (Jyväskylä 2005). Lainaus sieltä, sivulta 513: ”Ensimmäinen käsky: Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka johdatin sinut pois Egyptistä, orjuuden maasta. Sinulla ei saa olla muita jumalia kuin minä. Älä tee itsellesi patsasta äläkä muutakaan jumalankuvaa, älä siitä, mikä on ylhäällä taivaalla, älä siitä, mikä on alhaalla maan päällä, äläkä siitä, mikä on vesissä maan alla. Älä kumarra äläkä palvele niitä. (2 Moos. 20:2-5)”
Kielto kuvata ja palvoa epäjumalia kuuluu siis ensimmäiseen käskyyn.
Ortodoksisella kirkolla on toisenlainen tapa jaotella kymmenen käskyä. ”Ortodoksinen lyhyt katekismus. Piispa Agafodorin lyhyen katekismuksen mukaan”, ( Kuopio 1967) opettaa toisesta käskystä näin:
”Kuinka kuuluu toinen käsky?
Älä tee itsellesi epäjumalan kuvaa, äläkä mitään muotoa niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla. Älä kumarra niitä äläkä palvele niitä.
Mitä Jumala kieltää toisessa käskyssä?
Jumala kieltää tekemästä ja kumartamasta epäjumalien kuvia. Samoin Hän kieltää kumartamasta ja palvelemasta Jumalana jotakin luotua olentoa, taivaankappaletta tai esinettä.
Mikä on epäjumalan kuva?
Epäjumalankuva on yleensä valheellisesti keksityn jumalan kuva.
Eikö tämä käsky kiellä pyhien kuvien käyttämistä?
Se ei kiellä sitä, sillä pyhät kuvat eli ikonit kuvaavat joko totista lihaksi tullutta Jumalaa, Vapahtajaamme Jeesusta Kristusta, tai Jumalan Äitiä, pyhää Neitsyttä Mariaa, tai muita pyhiä ihmisiä ja enkeleitä sekä pyhiä raamatullisia tapahtumia. Ne eivät ole kuvia mistään mielikuvituksen keksimästä epäjumalasta. Rukoillessamme pyhien kuvien edessä meidän tulee ylentää mielemme ja sydämemme Jumalan ja niiden pyhien ihmisten ja enkeleitten puoleen, jotka ovat niihin kuvatut.”
Lisälukemista:
– I. A. Gluhov: Ortodoksinen katekismus (Pietari 2013).
– Pyhä isämme Johannes Damaskolainen: ”Ikoneista. Kolme puhetta ikonien syyttäjiä vastaan.” (Pieksämäki 1986).
– Theodoros Abu Qurra: ”Ikonien kunnoittamisesta.” (2008).
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaa hämmästyttävältä, että katolisesta katekismuksesta tuo kielto: (”Älä tee itsellesi patsasta äläkä muutakaan jumalankuvaa, älä siitä, mikä on ylhäällä taivaalla, älä siitä, mikä on alhaalla maan päällä, äläkä siitä, mikä on vesissä maan alla. Älä kumarra äläkä palvele niitä.”) tosiaan löytyy, mutta ei evankelis-luterilaisesta katekismuksesta.😯
Minä olen ollut siinä uskossa, että luterilaisen kirkon katekismuksen käskynjako sekä kuvienteko- ja niiden kumartamiskiellon poisjättäminen on katolista perua. Eikö muka niin olekaan? Sisälsikö todella katolisessa katekismuksessa ensimmäinen käsky Lutherin aikanakin nuo jumalankuvien tekemiseen ja kumartamiseen liittyvät kiellot?
Ilmoita asiaton viesti
Koska en ole asiantuntija, vaan tavallinen maallikko, en tiedä millainen katolinen katekismus oli Lutherin aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin vain maalllikkona katsoin vielä Katolisen kirkon katekismusta (Jyväskylä 2005) sivu 502. Sen mukaan ”Katekeettinen traditio”1 ensimmäisen käskyn osalta on:
” Minä olen Herra, sinun
Jumalasi: Sinulla ei saa olla
muita jumalia.”
1 Catechismus Catholicus, cura et studio P. Card. Gasparri
Seuraava käsky (katekeettisen tradition mukaan siis toinen käsky) kuuluu tuossa traditiossa:
”Älä käytä väärin Herran Jumalasi nimeä.”
Näin ollen ymmärtääkseni kyseisen katekismuksen mukaan minkäänlainen kuvien tekemistä ja kuumat tamista koskeva kielto ei kuulu katekeettiseen traditioon.
Onkin mielestäni hyvin mielenkiintoista, että edellä lainattu katekismuksen suomenkielinen laitos katekeettisesta traditiosta poiketen sisällyttää kuvien tekoa ja niiden kumartamista koskevan kiellon omaan esitykseensä Kymmenestä käskystä.
Ilmoita asiaton viesti
Entäpä jos tässä ei olekaan mitään ongelmaa? Katekeettinen traditio kyllä esittää käskyt lyhennettyinä mutta ei kai se vielä merkitse sitä, että käskyt olisi muutettu?
Minä olen Herra, sinun Jumalasi: Sinulla ei saa olla muita jumalia. Eikö jo tämä lyhyt käsky kiellä epäjumalat ja niiden kuvat?
Todennäköisesti katekeettinen traditio esittää käskyt lyhyessä muodossa (ulkoa)oppimisen ja mieleenpainamisen helpottamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Olen eri Raamatun käännöksiä lukenut joskus ja käsitykseni mukaan tekstiä muokataan aina ajankuvan mukaiseksi. Varmaankaan ei liikkeellä ole kovin monta ihan alkuperäistekstin suoria käännöksiä. Silläkin tavalla eurooppalainen kristillinen traditio on kirkon huomassa kehittynyt inhimillisempään suuntaan, kuten nykyään ihmisten käytöksestä voimme havaita.
Joskus 2000-luvun alussa, kun olin laatimassa käsikirjoitustani kirjaan Kristillinen filosofia, katsoin ihan tarkoituksella, että miten muuttaisin Raamatun kymmentä käskyä ajanmukaisemmaksi. Pohdiskelin asiaa todella huolellisesti (mielestäni) ja tulin tulokseen: en mitenkään. Kymmenen alkuperäistä käskyä Jumalalta on tarkoitettu ihmisten selviämiseen maan päällisessä, silloisessa elämässään sukupolvesta toiseen. Ihmiset ovat olleet vanhoista maailmoista tullessaan usein sotilaita ja sotapäälliköitä: se on ollut vallitseva suhtautuminen. Silloin ei tiedetty, kuten kirjassa Kristillinen filosofia nykyään kerron, että ihmisellä on henkisesti jatkuvuus. Ilman nykyaikaista tiedettä sitä ei vieläkään tiedettäisi. Ihmisen arvoitus on dualismi, josta aiemminkin on kirjoituksia, mutta olen huomannut kertoessani joillekin ihmisille kirjastani Kristillinen filosofia, että nykyäänkin on vaikea uskoa ihmisestä sitä, että meistä kuolemassa lähtevä haamu (sielu) jatkaisi elämää myöhemmässä suvun ihmisessä, jälkipolvissa, vaikka siitä on kirjallisesti aiempiakin mainintoja. Kirjassani Kristillinen filosofia aiheena on henkinen jatkuvuus ja luonnehdin myös joitakin tärkeitä elämänarvoja, joista keskeisiä mielestäni edelleen ovat usko, toivo ja rakkaus. Ei vähimmän tärkeä Jeesuksen opin käsite lähimmäisenrakkaus.
Ilmoita asiaton viesti