Jumalainen panspermia: keinosiemennetty Jeesus

Kuuntelin jälleen 7.7.2019  sunnuntain kirkonmenoja eli jumalanpalvonnan radiointia. Jäin miettimään erityisesti tuota uskonnustusta, jonka varaan kirkonmenot yleensä tunnutaan rakennettavan.

Panspermia (suomeksi ”siemeniä kaikkialla”) on hypoteesi avaruudessa vaeltavista elämänsiemenistä. Hypoteesin mukaan elämä Maahan olisi voinut saapua ulkoavaruudesta. Tämän hypoteesin elämän alusta maapallolla esitti ensimmäisenä 500-luvulla eaa. elänyt kreikkalainen filosofi Anaksagoras.

Varastiko nouseva Rooman seurakunta ja sittemmin koko läntinen kirkollinen kristinusko Anaksagoraan idean?  Katsotaan asiaa ensin uskontunnustusten läntisten muotojen eli apostolisten muotojen avulla.

Katolinen kirkko sanoo:
Minä uskon Jumalaan, Isään kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan, ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi Neitsyt Mariasta

Suomen evankelis-luterilainen kirkko sanoo:
Minä uskon Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan, ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi neitsyt Mariasta

Uskontunnustuksien muoto on näillä kirkoilla alkuosaltaan sama. Jos näiden kirkkojen omaksumaan sanomaan on luottaminen,  tuo ”pyhä henki” toimii jonkinlaisena taivaallisena spermana, joka mitä ilmeisimmin keinosiemensi ”neitsyt Marian” kohdun munasolun. Tästä voidaan päätellä myös se asia, että Jeesus olisi jollain tavalla tunnustuksellisestikin ensimmäinen keinosiemennetty ihminen, mutta ei aivan tavallisella ihmisen spermalla vaan erikoisella Anaksagoraan kosmisella, taivaallisella spermalla.

Anaksagoraan varsin varhainen ajatus ulkoavaruuden ”siemenistä” tai peräti ”siittiöistä” sai näin ollen omalla erikoisella tavallaan jatkumonsa kristinuskoa synnyttävässä Roomassa;  apostolinen uskontunnustus syntyi tietämäni mukaan ensimmäisellä tai toisella vuosisadalla jaa. Rooman seurakunnassa. Se on ollut lännen kirkolle (siis Rooman patriarkaatin valtapiirille) aina hyvinkin tärkeä, mutta itäisessä kirkossa sitä käsittääkseni ei ole noin vain omaksuttu.

Panspermia-hypoteesi elää nykyisin myös tähtitieteessä: on arveltu, että Maan elämä olisi saanut alkunsa Mars-planeetalla jo Maata varhaisemmassa vaiheessa syntyneestä alkeellisesta elämänmuodosta. Marsista olisi voinut irrota avaruuteen kivenmurikoita, joiden sisässä tuo elämä olisi siirtynyt Maahan ja ”siittänyt” miljardeja vuosia sitten Maan juuri tuolla elämällä. Mitään vahvistusta tähän hypoteesiin ei ainakaan vielä ole tutkimuksin saatu.

Vaikka tämä pansperminen ”jumalainen näytelmä”  neitseellisestä synnyttämisestä elääkin edelleen voimakkaana läntisen kristinuskon tarinoissa ja uskontunnustuksista, ei tällä asialla ole varsinaisesti tieteen kannalta muuta merkitystä kuin, että se vahvistaa otaksumaa kulttuurievoluutiosta myös uskontojen piirissä. Uskonnot jumalineen  ovat siis ihmiskunnassa ihmisten synnyttämiä uskomuspohjaisia tarinoita.  cool

 

 

 

juhaniharjunharja

Olen eläkkeellä oleva matemaattisten aineiden lehtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu