Voita ja suolaa!

Katselin tässä vaihteeksi yhtä ruokaohjelmaa: Illallinen äidille, jossa Kari Aihinen kokkaa jonkun lapsen kanssa tämän äidille hyvää ruokaa. Paljon tulee TV:stä muitakin ruoka-ohjelmia, ja kohtuullisen paljon jopa suomalaisia sellaisia, etten jopa sanoisi, että ruoka-ohjelmia tulee teeveestä jopa liikaa.

Liiallinen ruoka-ohjelmien määrää myös vaikuttanee siihen mitä suomalaiset syövät. Vuosikausia on pyritty kansalaisia vakuuttamaan siitä, että voi ja suola ovat epäterveellisiä. Toki päivastaisiakin väitteitä kuuluu. Itse kuitenkin olen vuosikausia kuunnellut noita varoituksen sanoja. Kolesteroliarvoni ovat kohdallaan (<5), kuten myös verenpaine (120/70) vaikkakin olen jo viisikymppinen.

Ruokaa teen aina silloin tällöin. Yleensä lähinnä itselleni koska ainakin tällä hetkellä vielä asun yksin. Olen jollain kummalla konstilla pystynyt pitämään painonikin kurissa, ja kokkaamaan muidenkin kehumaa syötävän hyvää ruokaa jopa täysin ilman suolaa ja voita. Rasvana käytän yleen rypsiöljyä, ja sitäkin kohtuudella. Monet ruoat ovat hyviä, jopa herkullisia, ihan ilman, että niihin suolaa laittaa, kuten mm. lihamakaronilaatikko ja siskonmakkarakeitto. Ensinmainittu ei suolaa tarvitse ja jälkimmäiseen sitä tulee riittävästi makkaroista.

Totta on, että suola antaa makua ja joihinkin ruokiin sitä on pakko minunkin laittaa. Sellaisia ovat ainakin kalaruoat. Jotain levitettäkin on pakko käyttää ainakin silloin kun laittaa leivän päälle kalaa, kyllä se saa kalaleivän maistumaan paremmalta, mutta ei sen levitteen voita tarvitse olla, vaikka voi maultaa ylivertaisen hyvää onkin. Olen sitä mieltä, että etenkin TV-kokkien pitäisi kantaa vastuunsa myös siitä, että suomalaiset söisivät terveellisesti. Heidän jos keiden pitäisi osata tehdä herkullista ruokaa myös ilman voita ja suolaa!

JuhaniVehmaskangas

"perushullu professori"(?) mielipiteeni ovat kummallisia. <a href="http://www.vehmaskangas.fi" title="http://www.vehmaskangas.fi">http://www.vehmaskangas.fi</a> <a href="mailto:jussinposti@dlc.fi">jussinposti@dlc.fi</a>, p.045-2345936

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu