EU-ruoka-apukassin sisältö

Kirjoitin hiljattain puheenvuoron puolella entisen naapurini innoittamana leipäjonoista. Tässä eräänä päivänä päätin sitten itse mennä katsomaan minkälaista ruokaa saa tuolta EU:n tukemasta ruokajakelusta. EU-ruoka-apupaketin sisältö oli yksin asuvalle sinkkumiehelle seuraava: (isompi perhe saa enemmän).

  • Sämpyläjauhoja 2kg.
  • Aamiaisviljavalmiste 2x750g. (=neljän viljan puuro)
  • Oululainen Hapankorput 2x370g.
  • Pastaa juustokastikkeessa 3x200g.
  • Jalostajan hernekeitto 2x435g.

Laskin Prisman nettikaupasta mitä tuotteet maksaisivat ostettuina. Hinnaksi tuli 12,90 euroa. Voisin veikata, että tukussa tuotteista on maksettu ehkä neljä euroa. Lisäksi tuon päälle tulevat kuljetus- ja varastointikustannukset. Toki myös jakelukustannukset mutta oletan, että monin paikoin jakelu hoidetaan ilmaisena talkootyönä, kuten varmasti osittain tuotteiden kuljetuskin.

Mitä sitten tuotteilla teen? En aio ruveta leipomaan itselleni sämpylöitä. Vien siis jauhot äidilleni. Joskus olen kyllä puuroa aamiaiseksi syönyt mutta en enää aikoihin. En aio sitä nytkään aloittaa. En vielä tiedä minne puurot hävittäisin. Ehkä naapurille kelpaa. Hapankorppuja kyllä voin syödä. Niitä en olekaan hetkeen syönyt – ei ole tullut ostettua. Eräs tuttavani kertoi, että tuosta Pastaa juustokastikkeessa ateriavalmisteesta hän siivilöi kaiken muun roskiin ja käyttää makaronit. Itse en vielä tiedä miltä tuo maistuu – pitänee kokeille. Toisaalta olen jo pitkään toiminut ekologisista syistä siten, että en ole itse ostanut mitään juustotuotteita. Purkkihernekeitto ei ole aiemmin ollut oikein minun makuuni. Parempaa saa itse tekemällä, vaikka toki keittoaika onkin pitkä.

Mielestäni ruoka-apupaketin suunnittelijoiden pitäisi ensi tilassa muuttaa paketin koostumusta sellaiseksi, että sen sisältö sopisi muillekin kuin sämpylöitä itse leipovalle lapsiperheelle. Väitän, että samalla rahalla saisi huomattavasti paremman ja paremmin kenelle tahansa sopivan sisällön.

Jos vaikka vaihtaisi Pastaa juustokastikkeessa tuotteen tummaan pastaan ja Hernekeiton nötköttiin niin kukin voi kotonaan hernekeittoa sitten keitellä, ja saisi varmasti samalla rahalla enemmän. Sämpyläjauhojen tilalle vaikka rasia levitettä leivän päälle. Puuron sijaan vaikka kasvisliemikuutioita. Hapankorput voisi paketissa säilyttää. Tässä siis minun erinomainen ideani EU-ruoka-avun kehittämiseksi.

Ai niin. Meinasin vallan unohtaa. Lainkaan huono idea ei olisi jakaa tuota apua vaikka kympin lahjakortteina.

JuhaniVehmaskangas

"perushullu professori"(?) mielipiteeni ovat kummallisia. <a href="http://www.vehmaskangas.fi" title="http://www.vehmaskangas.fi">http://www.vehmaskangas.fi</a> <a href="mailto:jussinposti@dlc.fi">jussinposti@dlc.fi</a>, p.045-2345936

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu