Suomalainen hallintokulttuuri on retuperällä – Eduskunta esimerkkinä!

Suomen viranomaiset eivät aina noudata lakia, ja virheitä vähätellään. Tällainen hallintokulttuuri on Suomeen muodostunut vuosikymmenten saatossa laillisuusvalvontaviranomaisten, ja poliisin sekä syyttäjän siunauksella.

Uusinpana esimerkkinä Eduskunta joka kieltäytyy noudattamasta korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä jonka mukaan sen pitäisi luovuttaa vierailijatiedot niitä pyytäville koska ne ovat julkisia asiakirjoja. Perusteluna sille, että oikeuden päätöstä ei noudateta käytetään näennäisperustelua: "edukunta ei voi päästää tietojärjestelmäänsä ketään ulkopuolista." noin toteaa eduskunnan tietohallintopäällikkö Jukka Savola.

Mikä mahtaa olla savolan koulutus ja pätevyys tehtävään? Vai onko vaan valittu sopiva – oikeanlaisen puoluekirjan omaava "hyvä veli"? Jos yhtään on alan asiantuntemusta (siis tietotekniikan) niin kykenee kyllä ymmärtämään, että ei sinne eduskunnan tietojärjestelmään tarvitse tietojen antamiseksi ketään päästää. Tiedot voi vaikka tulostaa paperille ja antaa siten, tai vielä helpompaa: ottaa kuvakaaappauksen ja lähettää pyytäjälle sen sähköpostin liitteenä. Ainakin virkavirheen päällikkö Savola tekee höpöttäessään olemattomia, sanon minä mielipiteenäni, joka kuten tiedetään on aina se ainoa oikea mielipide.

Samaa toimintatapaa noudattavat muutkin viranomaiset laillisuusvalvonnan (ynnä muiden) siunaamina. Tässä eräänä päivänä oli Suomi24:n yhteiskunnan tuet ja -avustukset palstalla kysymys: Onko suomi oikeusvaltio. Tuo kysymys kuului, ja kuuluu:

"Miksi virkailija, joka jatkuvasti tekee laittomia päätöksiä saa jatkaa työssään ilman mitään seuraamuksia? Jos kerran oikeusasiamies joutui puuttumaan asiaan, toisen kerran, kolmannen, niin eikö virkailija pitäisi rangaista jotenkin? Tai antaa hänelle ainakin potkut? Miten sama henkilö, joka syyllistyy jatkuvasti virkavirheisiin saa vuodesta toiseen jatkaa työssään? – Mikä ihmeen oikeusvaltio suomi on?"

Mutta kun eduskunta on esimerkkinä. Laillisuusvalvojat eivät ainakaan syytteitä nosta, hyvä jos virheistä moittivat. Monta kertaa mennään "aika hoitaa" -linjaa. Poliisi ei tutki koska ei ymmärrä mikä on virkarikos vaikka sen ratakiskosta vääntäisi. Jos poliisi sattumalta tutkiikin niin syyttäjä ei ainakaan syytä koska: laillisuusvalvoja on aiemmin tyytynyt vastaavissa tapauksissa vain saattamaan käsityksen väärin toimineen virkailijan tietoon.

Kun Suomessa on tälläinen "Korppi ei korpin silmää noki" hallintokulttuuri niin ei ole ihme, että se kansanosa jatkuvasti kasvaa joka käytäntöä ihmettelee. Kuinka kauan suomalaiset vain katsovat ja seuraavat tätä menoa sivusta – minä ainakin uskon, että lähellä on se päivä kun joku suomalainenkin radikalisoituu, ja syystä – ja tekee sitten mitä tekee, mitä päähän poksahtaa.

Suomalainen hallintokulttuuri lähes kaikissa viranomaisissa, ml. oikeuslaitos, on osin (täysin) mätä. Ainakin se on sitä selkeästi eduskunnassa. Mitä eduskunta salaa, ja miksi, kun kerran salaa julkisia asiakirjojakin?

JuhaniVehmaskangas

Mielipiteeni ovat kummallisia(?). Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja. ”proffa” ja ”kekkonen”. @JuhaniVehmaska1 - jussinposti@dlc.fi p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu