Virheelliset uutiset: päivä lyhenee huomisesta alkaen?

Olen aika ajoin kirjoittanut virheellisistä uutisista. Noissa uutisissa lienee kyse monien eri medioiden toimitusten vuosien saatossa omaksumasta toimintakulttuurista jossa toimitukseen saapunut tiedote laitetaan liki sellaisenaan uutiseksi ajattelematta lainkaan mitä tiedotteessa lukee.

Tänä aamuna teeveestä katselin YLEn aamuTV:tä jonka uutisissa kerrottiin: "Päivä lyhenee pohjoisella pallonpuoliskolla huomisesta alkaen." Ajattelin, että virheen on tehnyt YLEn toimitus. Kun vaihdoin kanavan kolmoselle ja katsoin tekstiTV:n uutisia niin siellä oli tuo sama uutinen, ja sama virhe, kuten kuvasta näkyy.

Lieneekin niin, että jokin taho, kuten vaikkapa ilmatieteen laitos, on laatinut tiedotteen siitä, että tänään on syyspäiväntapaus ja tiedotteeseen on putkahtanut virhe jonka toimitukset sitten asiaa lainkaan ajattelematta toistavat. Lisäksi lienee vielä niin, että kuulijatkin nuo jutut yleensä asioita tarkemmin ajattelematta nielevät. Vastaavia virheitä uutisissa on jatkuvasti, joka päivä. Huomasitko sinä tuon virheen kun uutisen näit/kuulit?

Oikeastihan uutinen kuuluisi jotakuinkin, että "tämän päivän jälkeen päivä on yötä lyhyenpi ja päivä alkaa jälleen pidetä talvipäivänseisauksen jälkeen". Faktahan on, että ei päivä ala lyhetä huomisesta alkaen vaan päivä on lyhentynyt kesäpäivänseisauksesta lukien. Tuolloin päivä on ollut pisimmillään ja se on lyhentynyt siitä saakka ja lyheneminen siis jatkuu talvipäivän seisaukseen saakka. 

JuhaniVehmaskangas

Mielipiteeni ovat kummallisia(?). Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja. ”proffa” ja ”kekkonen”. @JuhaniVehmaska1 - jussinposti@dlc.fi p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu