Polkupyöräily on hyvä harrastus

Polkupyöräily on hyvä harrastus ainakin kesäisin. Talvella välillä vähän kyseenalainen kun voi olla liukasta. Itse pyöräilin vielä pari vuotta sitten jopa 60-70km/päivä kesäisin. Näin ikämiehenä(?) olen jättänyt talvipyöräilyn varsin vähiin.

Viime kesänäkin pyöräily oli varsin vähäistä koska parempi pyöräni "katosi" ja siten oli pakko matkata vain sellaisella vanhalla mummiksella. Yksi asia minkä kuitenkin aina pyrin huomaamaan on, että pimeän aikaan kun pyöräilen niin pyörässäni on valot – nykyisin LED-valo, ja tietysti tarpeelliset heijastimet.

Pyörässähän pitää pimeän ja hämärän aikaan olla eteenpäin näyttävä vaalea (keltainen tai valkoinen) valo joka ei saa vilkkua. Noita vilkkuvia valojakin toki näkee. Ehkä niitä käyttävät henkilöt jotka työkseen ajavat hälytysajoa?

Pyörässä pitää olla muitakin varusteita kuin tuo eteenpäin näyttävä valo. Yksi tärkeimpiä ovat renkaat! Mutta valon lisäksi pitää olla myös heijastimia. Pitää olla heijastimet sekä eteen, taakse, että sivuille, ja myös polkimissa.

Aikoinaan YLEssä tuli ohjelma noista valoista ja sen jälkeen kirjoitinkin toimittajalle koska ohjelmassa annettiin ymmärtää, että valo saa myös vilkkua. Toimittaja minua kauniisti kiitti kertoi, että oli itsekin tuon virheen jälkikäteen huomannut. Siinä saivat sitten katsojat väärää tietoa, kiitos YLEn ohjelman.

Tottahan pyörässä saa olla myös vilkkuva valo. Jotain pitää kuitenkin huomata: sinistä valoa ei liikenteessä saa käyttää lainkaan, eikä vilkkuva valo saa näkyä siihen suuntaan jonne pyörä on menossa.

Hyvät pyöräilijät: käyttäkää hämärässä ja pimeällä valoja, ja käyttäkää myös kypärää ellette ole "puupää".

Näillä eväillä turvalliseen talveen, parempaan huomiseen 🙂

JuhaniVehmaskangas

"perushullu professori"(?) mielipiteeni ovat kummallisia. <a href="http://www.vehmaskangas.fi" title="http://www.vehmaskangas.fi">http://www.vehmaskangas.fi</a> <a href="mailto:jussinposti@dlc.fi">jussinposti@dlc.fi</a>, p.045-2345936

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu