Turpiin vaan ja onnee!

#metoo-kampanja opettaa kulttuuriamme kehittymään moraalisesti, kirjoitti opettaja Johannes Kananen aiemmin tänään. Itse aloin tästä asiasta kirjoittamista pohtia eilen illalla. Aihealuehan on laaja, todella laaja, ja kun katselin tänään AamuTv:tä jossa puhuttiin poikien väkivaltakulttuurista niin tein päätökseni.

Jotta toimintatavat muuttuisivat niin niihin pitää puuttua. Ne jotka ensimmäisinä asioihin puuttuvat ovat usein ns. vastavirtaan kulkijoita, jollaisena jossain määrin itseänikin pidän: kyseenalaistan asioita ja yritän saada ihmiset ajattelemaan vähän kuten minä – mielestäni fiksummin siis, tai no; ainakin ajattelemaan…!
Vastavirtaan kulkijoihin, virheiden esiin nostajiin, ei aina suhtauduta myönteisesti – ei edes yleensä.

Erään elokuvaohjaajan toimintavat ovat nousseet vahvasti esiin. En lainkaan epäile, etteikö hän olisi elokuvia ohjatessaan toiminut tavalla jota on pitänyt hyväksyttävänä, ja jota sa varmasti ainakin suurelta osin on aikoinaan ollutkin. Maailma muuttuu, niin sinäkin, ja hyvä niin.

Nyt tuo ohjaaja on altavastaajan asemassa kun häntä syytetään milloin mistäkin. Kukaan ei ole puhunut silloin kun virheet on tehty. Tai ei ainakaan ole tuolle ohjaajalle asiasta puhuttu siten, että hän olisi arvostelun kyennyt ymmärtämään. Hyvä kuitenkin, että puhutaan nyt – sen myötä; maailma on huomenna parempi!

Vanhukset

Kirjoitin eilen itse puheenvuoroon: Vanhusten hoito retuperällä – miksi? Jostain syystä kukaan ei asiaan ottanut mitään kantaa. Tuo mielestäni osoittaa ainakn jossain määrin, että kirjoitus osui ja upposi. Onneksi tänään kirjoitukseeni oli Nita Hillnerin kannanotto. Hillnerin kanta kertoo osuvasti vastauksen kysymykseeni.

Tuokin asia jota kirjoituksessani käsittelin: "…kun ei ole sitä tahtoa – miksi ei ole?" kaipaisi #metoo -kampanjaa. On varmasti totta, että niin omaiset kuin hoitajatkin ovat hiljaa osin siitä syystä, että pelkäävät sitä mitä tapahtuisi jos moittisivat toimintaa. Pelätään, että rangaistuksena laatu huononisi lisää, voisi jopa hoitajalta loppua työt.

Päättäjät kyllä uskaltava

Samaan aihealueeseen sopii kytkeä VIINA!, eli Janne Salosen kertomus alkoholiblogista. Tuosta voidaan kyllä todeta vaitiolosopimuksineen, kuten kirjoituksen eräässä kommentissakin on todettu; "…alkaa olemaan jo Kittilään meininkiä." Niinpä. Onneksi joku uskaltaa kertoa mitä kulisseissa tapahtuu.

Vaan kuinka kauan uskaltaa, ja tuleeko uusia uskaltajia kun totuuden torvet heti pelotellaan. Heille tehdään selväksi, että pitää ymmärtää olla hiljaa jos haluaa olla hyvä kaveri, tai ylipäätään kaveri. Eiköhän tämä päde kaikilla sektoreilla Suomessa, kuten siis elokuva-alallakin. Miksi kukaan ei uskalla puuttua?

Väkivallan kulttuuri poikien maailmassa

Otsikon aihetta käsiteltiin tämän päivän AamuTv:ssä. Sen perusteella tuo tämän kirjoituksen otsikkokin tuli mieleeni. Niinhän on tapana sanoa. Entisajan ikävää kulttuuriperintöä on myös yhä jossain määrin käytössä oleva: "Pojat eivät itke", no entäs miehet sitten? Kyllä minä ainakin haluan pitää itselläni oikeuden itkeä.

Väkivaltaa on liikaa, niin fyysistä kuin psyykkistä. Yksi syy siihen on yhteiskunnassa vallitseva hiljainen hyväksyntä. Turpiin saaneen pitää vaan nuolla haavansa. Parempi olisi usein ilmoittaa poliisille jotta väkivaltainen ihminen ymmärtäisi tekonsa haitalliset seuraukset ja voisi jopa päästä tarvitsemaansa hoitoon.

Uuden Suomen blogi

Täännekin on vuosien saatossa muodostunut omanlaisensa toimintakulttuuri. Ylläpito pyrkii blogistien toimintaa ohjaamaan mm. bannamalla silloin tällöin kirjoittajia, ja poistamalla kommentteja. Niistä eivät muut kirjoittajat voi juurikaan ottaa oppia koska tapauksista ei kerrota, ne salataan – ellei sitten blogisti itse tuo asiaa jollain konstilla julki. Toivoa vain sopii, että Erkki Martikainen olisi väärässä, mutta entä jos tuo on totta?

Yksi asia on varma US:n toimintakulttuurissa: ylläpidon taholta ei mitään kommentoida. Se on nykyaikaa ja juurikin kaikkien toivoma tapa toimia, tai ainakin linja on selkeä. Pisteet ainakin päätoimittajalle 🙂
-ehkä olen väärässä, ainakin toivon olevani.

Turpiin vaan ja onnee

Tuota ei pidä ottaa ihan kirjaimellisesti. Kyllä ihmiset saadaan vaikenemaan ja olemaan hiljaa myös ilman väkivaltaa. US voi poistaa hankalaksi kokemansa henkilön oikeudet ikuisiksi ajoiksi, siis sääntöjen mukaan. Kuinka lailliset nuo säännöt ovat on kokonaan toinen juttu.

Se, että US:n linjaa voi jossain määrin pitää, tai ainakin minä pidän, mielivaltaisena ei kuitenkaan ole mikään ison juttu. Se on pikkujuttu verrattuna vaikkapa siihen, että poliitikkoja estetään kertomasta totuuksia. Verrattuna siihen, että vanhusten omaisia ja heidän hoitajiaan hallitaan pelottelemalla. Verrattuna siihen, että näyttelijän paidan repimiseen ei kukaan mitenkään puutu koska voisi vaikka työpaikka mennä.

Turpiin vaan, ellei muuten niin henkisesti!

    JuhaniVehmaskangas

    "perushullu professori"(?) mielipiteeni ovat kummallisia. <a href="http://www.vehmaskangas.fi" title="http://www.vehmaskangas.fi">http://www.vehmaskangas.fi</a> <a href="mailto:jussinposti@dlc.fi">jussinposti@dlc.fi</a>, p.045-2345936

    Ilmoita asiaton viesti

    Kiitos!

    Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu