Tänään vietetään maailman vesi-päivää

Nyt minua kyllä pikkaisen itkettää. Itseni tähden sen vuoksi, että musta tuntuu nyt siltä, että pitää tästä vesipäivästi kirjoittaa nyt, jotta lukijoilla on mahdollisuus katsella tämän päivän YLEn 20:30 uutiset joissa lienee asiasta juttu. Tuo juttu saa minusta vuotamaan ainakin sisäisiä kyyneleitä YLEn puolesta – ehkä turhaan.
-niin, itkettää omasta puolestani siksi kun vasta hetki sitten itkemisestä kirjoitin.

YLE uutisoi tänään vietettävän maailman vesi-päivän ja kertoo keinoja miten kuluttaja voi vedenkulutusta vähentää. Yhtenä konstina on riisin vaihtaminen perunaan. No just joo – eipä silti; mielestäni perunapiirakka on paremman makuista kuin riisipiirakka.

Kuten kirjoituksiani seuranneet hyvämuistiset saattavat muistaa niin en ole vuosikausiin ostanut kaupasta riisiä. Ainakin Fb-kavereillani tuon pitäisi olla hyvin tiedossa. Olen jo pitkään korvannut riisin kotimaisella ohralla.

Ohran viljelyyn kuluu vähemmän vettä, ja kasvihuonekaasujen päästötkin ovat ohran tuotannossa pienemmät. Lisäplussana se, että ohraa tuotetaan Suomessa, sitä ei tarvitse tänne Kiinasta kuljettaa.

Ohraa löytyy monenlaisena tuotteena. On kokonaista ohrasuurimoa, suurimoita pilkottuina, ja tietysti helmiä. Toisen lapseni yksi lempiruoka pienenä oli helmivelli. En sitä kiistä, etteikö esim. riisipuuro tai -velli olisi hyvää – mutta ainakin minun makuuni ohrakryynivelli tai -puuro on parempaa.

Ennen minulla oli aika ajoin tapana tehdä ruoaksi risottoa. Nykyisin teen ohrattoa, joka on vähintään yhtä hyvää ja terveellistä. Ehdotan kaikille: luopukaa riisin käytöstä 🙂

Miksi ylipäätään ehdottaa, kuten YLE nyt tekee, että riisi kannattaisi korvata perunalla kun ohrakin on olemassa?

JuhaniVehmaskangas

"perushullu professori"(?) mielipiteeni ovat kummallisia. <a href="http://www.vehmaskangas.fi" title="http://www.vehmaskangas.fi">http://www.vehmaskangas.fi</a> <a href="mailto:jussinposti@dlc.fi">jussinposti@dlc.fi</a>, p.045-2345936

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu