Antroposeenin hypoteettista pohdintaa

Eräs tiedemies väitti hiljattain TV:stä tulleessa tiededokumentissa, että alkuihminen kulutti energiaa noin 200-300 wattia vuorokaudessa. Nykyihminen kuluttaa vuorokaudessa 11 kilovattia. Väite ei voi pitää paikkaansa – paitsi ehkä vauvan kohdalla. Tuota en aio enempää pohtia, eikä kenenkään pidä sitä pohtia, mutta saa pohtia jos haluaa.

Pohdin sen sijaan nopeutta. Valon nopeutta ei voi ylittää. Mikä on sähkön nopeus, ja voiko sähkö kulkea tuota nopeammin. Sähkön nopeutta tarkasteltaessa on merkitystä sillä tarkastellaanko jännitteen vai virran nopeutta. Käytännössä virta on jänitettä hitaampaa.

Entä sitten äänen nopeus. Äänen nopeus ilmassa on noin 340m/s. Jos liikumme tuolla nopeudella ja huudamme jotain niin kuuleeko edellämme äänen nopeudella kulkeva huutomme?

Pystynkö juoksemaan 150km/h nopeudella? Helposti. Esim. tänään olin junassa joka kulki n.140km/h. Ei siinä kovin lujaa tarvitse juosta kun oma nopeus on jo yli 150km/h. Miksi tuo ei päde ääneen, vai päteekö?

Mitä jos ammumme 30m/s liikkuvasta autosta suoraan eteenpäin luodin jonka lähtönopeus on 800m/s? Onko ammutun luodin nopeus 830m/s, vaiko 800m/s?

Entä sitten valon nopeuden ylittäminen. Muistan joskus minulle opetetun, että jännitteen nopeus kuparijohtimessa on noin 60.000m/s, vai oliko se km/s, no sillä ei itse asiassa ole tämän pohdinnan kannalta merkitystä.

Jos onnistuisimme rakentamaan kulkineen joka liikkuisi valon nopeudella niin voisiko kulkineen peräpäässä olevasta akusta syöttää sähköä kulkineen etupäässä olevaan sähkölaitteeseen?

JuhaniVehmaskangas

Mielipiteeni ovat kummallisia(?). Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja. ”proffa” ja ”kekkonen”. @JuhaniVehmaska1 - jussinposti@dlc.fi p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu