Liian kiltit autoilijat?

Tieliikennelain mukaan: Ajoneuvon kuljettajan on ylittäessään jalkakäytävää annettava jalankulkijalle esteetön kulku.

Osa autojen kuljettajista on liian kilttejä. Vaikka jalankulkija olisi pysähtynyt hyvän matkan päähän suojatiestä niin osa autoilijoista hiljentää, pysähtyy, ja viittoo jalankulkijalle: mene mene, vaikka jalankulkijalla on todellakin tarkoitus oma-aloitteisesti odottaa, että auto menee ensin.

Tuollaisia tapauksia sattuu ainakin omalle kohdalleni jatkuvasti. Osa autoilijoista on myös "sokeita", eli vaikka hyvin ehtisivät ennen jalankulkijaa niin "pakko on" hiljentää ja jopa pysähtyä. Liian kilttejä ovat.

Auto kun pysähtyy niin liikkeelle lähteminen kuluttaa polttoainetta – päästetään siis autot kulkemaan pysähtymättä ellei meillä ole kova kiire eteen niitä pysäyttämään – siis me jalankulkijat.

Toisaalta saattaa käydä niin, että ellei auto ylikiltisti pysähdy niin hän on seuraavassa risteyksessä "liian aikaisin" ja ajaa siellä kolarin. Päinvastainenkin on mahdollista: kolari tapahtuu koska autoilija matka hänen kiltteytensä takia viivästyy ja siksi pitää jossain kohtaa ajaa kovempaa – tai muusta syystä se kolari sitten viiveen juoksi sattuu.

Älkää hyvät autoilijat olko liian kilttejä, ylikilttejä. Ei aina pidä odottaa. Järki käteen ja… liikenteeseen!

JuhaniVehmaskangas

"perushullu professori"(?) mielipiteeni ovat kummallisia. <a href="http://www.vehmaskangas.fi" title="http://www.vehmaskangas.fi">http://www.vehmaskangas.fi</a> <a href="mailto:jussinposti@dlc.fi">jussinposti@dlc.fi</a>, p.045-2345936

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu