Kangasmaski suojaa myös käyttäjäänsä (VTT:n tuloksen pohjalta)

Vapaavuoron yksi luetuimpia blogeja on pitkään ollut Varpu Tavin kirjoitus: Tee se itse suusuoja – se ei ole turhaa!

Nyt asiasta on myös suomalainen tutkimustulos. STM vielä tekee omaa tutkimustaan asiasta pari viikkoa.
VTT suosittelee kangasmaskien käyttöä yhtenä keinona taltuttaa koronan leviämistä.

Parhaan suojan antaa mikrokuitukankaasta valmistettu (kaksinkertainen) maski. Se suodattaa jopa 40% viruksista. Onko se riittävästi?

LASKETAAN…

Ihmisen immuunipuolustus pyrkii tuhomaan kehoon hyökkäävät virukset. Siitä johtuen ihminen ei aina sairastu vaikka joutuisikin virushyökkäyksen kohteeksi. Mitä enemmän hyökkääviä viruksia on sitä todennäköisemmin kohde sairastuu. Henkilökohtaisia eroja toki on.

Ajatellaanpa, että henkilö sairastuisi jos saisi sata yksikköä viruksia elimistöönsä. Hän sitten kulkee paikassa jossa on taudinkantaja (=viruksia). Noita viruksia on henkilön reitillä 250 yksikköä. Kirurginen maski suojaisi hyvin. Se läpäisisi kymmenkunta virusta. Kangasmaskin läpi pääsisi, kankaasta riippuen toki, 150 yksikköä virusta. Jos henkilön sietokyky olisi tuo sata niin hän sairastuisi.

Entä jos henkilön reitillä olisikin 150 yksikköä virusta. Se tarkoittaisi, että ilman maskia hän sairastuisi, mutta kangasmaski läpäisisi vain 90 yksikköä virusta. Tuosta seuraisi, että kappas vaan… kangasmaski esti sairastumisen.

PELASTA MUUT

Se nyt ainakin on totta, että kangasmaski suojaa muita kuin maskin käyttäjää. Tottakai niin tekee myös kirurginen maski. Kovasti toitotetaan sitä, että kangasmaskin käyttäminen on ennen kaikkea tapa suojella muita, mutta väitän laskelmani perusteella, että se on keino suojata myös itseä!

Keskeistä on, että kangasmaski suojaa VTT:n tutkimuksen mukaan hyvin muita tartunnalta jos maskin käyttäjällä on tartunta. Melko vähälle huomiolle on jäänyt se tosiseikka, että jos virusaltistus on tartuttavuuden rajoilla niin kangasmaski estää käyttäjäänsä sairastumasta.

JuhaniVehmaskangas

Mielipiteeni ovat kummallisia(?). Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja. ”proffa” ja ”kekkonen”. @JuhaniVehmaska1 - jussinposti@dlc.fi p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu