Lippalakki – Sälekaihtimet – Auringonpistos

Heinäkuun helteet ovat tulossa!

Minulla on sellainen muistikuva, että kun olin lapsi niin moni neuvoi pitämään kesähelteellä auringonpaisteessa lippalakkia päässä, jotta ei saisi auringonpistosta. Neuvo oli tottakai aivan väärä, sillä auringonpistoshan on lämpöhalvaus. Kun päänsä suojaa lippalakilla niin pää haihduttaa vähemmän lämpöä kuin ilman lakkia.

Itse kuitenkin käytän usien lippalakkia, etenkin ollessani kalju, jotta ei päänahka pala. On muuten yleinen harhaluulo, että pää haihduttaisi normaalisti enemmän lämpöä kuin muut ruumiinosat.

Auringonpistokseen, eli lämpöhalvaukseen, liittyy tämä juttu myös sälekaihtimien osalta.

SÄLEKAIHTIMET ja auringonpistos?

Lämpöhalvauksen voi saada sisällä, varjossa, jos lämpötila nousee liian korkeaksi, eikä huomaa, tai jaksa, käydä riittävän usein viilentävässä suihkussa tms..

SÄLEKAIHTIMIA kannattaakin käyttää oikein. Tyypillisesti näkösuojana kaihtimet käännetään juuri päinvastoin kuin oheisessa hienossa kuvassa. Kesäaikaan kaihtimet kannattaa kuitenkin kääntää kuten kuva osoittaa, ja mahdollisimman kiinni. Tuolloin ne estävät kaikkein tehokkaimmin ikkunasta huonetilaan tulevaa lämpöä. Talvella tottakai toisinpäin kun pyritään estämään lämmön karkaaminen huonetilasta ulos.

Auringon UV-säteily muuttuu lämmöksi kun se osuu esteeseen. Kun sälekaihdin on lähes kiinni niin kaikki säteily muuttuu lämmöksi osuessaan kaihtimen säleisiin. Kuten kaikki tiedämme niin lämmin ilma pyrkii ylöspäin. Kaihdin toimii niin ikään ”neljäntenä ikkunalasina”.

Auringon lämpösäteily muuttuu lämmöksi uloimmassa ikkunavälissä, josta sen esteenä ulospäin on yksi lasi (6W/m2) sisäänpäin esteenä on kaksi lasia (3W/m2) (+kaihdin) mikä tarkoittaa, että vähintään 2/3 auringon tuottamasta säteilyenergiasta siirtyy ulos kun säteily muuttuu lämmöksi kohdatessaan kaihtimen.

Jos ikkunan pinta-ala on kaksi neliömetriä niin ilman kaihdinta ikkunasta asuntoon tuleva lämpösäteily on noin kaksi kilowattia. Kaihtimen oikealla käytöllä kolmilasisessa ikkunassa säteilyenergian määrä vähenee noin 650 wattiin. Kaksilasisessakin ikkunassa sisään tulevan lämmön määrä puolittuu. Kannattaa siis asuntoon sisään pääsevän lämpösäteilyn vähentämiseksi hyödyntää sälekaihtimet käyttämällä niitä oikein!

 

JuhaniVehmaskangas

Mielipiteeni ovat kummallisia(?). Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja. ”proffa” ja ”kekkonen”. @JuhaniVehmaska1 - jussinposti@dlc.fi p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu