Mitä tehdä lusikoilla ja muilla aterimilla? Olisiko sinulla näille käyttöä?
Iin Mittler kirjoitti asiasta puheenvuorossa: Tuo omat aterimesi -liike haastaa uusavuttomat muoviroskaajat.
Tuon johdosta minun oli suorastaan pakko kirjoittaa tämä blogikirjoitus. Asiahan on niin, että joidenkin tuotteiden yhteydessä on pakko ostaa muovilusikka, muovihaarukka, tai vastaava.
Itse käytän mieluummin kunnon metallisia lusikoita ja muita kuin noita muovisia purkkien mukana tulevia härpäkkeitä. Aiemmin niin teinkin. Mitä siitä seurasi?
Siitähän seurasi, että minulle kertyi noita muovisia lusikoita sun muita keittiön laatikkoon. Haluaako joku ne? Ilmaiseksi saa!
Minä kun en kyennyt, enkä ole vieläkään kyennyt, heittämään noita pois. Nykyisin olen kuitenkin siirtynyt syömään mukana tulevalla muovihärpäkkeellä, jonka sitten laitan purkin mukana muovinkeräykseen – ja maailma pelastuu?
Viikon vinkkinä, haasteena, tuotteiden valmistajille: myykää jatkossa lusikat ja muut erikseen! Eikö sekin jotain maksa kun purkkeihin nuo laitetaan?
* * *
Edellisessä blogikirjoituksessani kerroin erään salaattivalmistajan toimenpiteistä luonnon kuormituksen vähentämiseksi.
Vielä on sentään mahdollisuuksia valita eineshyllyiltäkin pika-aterioita, joiden kylkiäisenä ei tule ruokailuvälineitä. Totta on, että tiettyihin salaattiannoksiin kuuluu veitsen ja haarukan lisäksi erillinen muoviin pakattu kastike.
Roskaa, roskaa ja roskaa… tänään ruokapöydälläni, huomenna ties missä, mutta ensi viikolla valtameressä ympyrää uimassa ziljardin muun muovikappaleen seassa.
Ilmoita asiaton viesti
Minä kun en osta valmissalaatteja, en valmiseineksiä yms; meillä tehdään kaikki itse, omassa keittiössä. Ei tule jätteisiin aterimia, ei purkkkeja yms. Simppeli asia.
Ilmoita asiaton viesti
Aurinkosalaattia minun tulee joskus ostettua. Ei muita. Mutta kun ilman saa niin kyllä monenlainen minulle kelpaa 🙂
Tonnikalasalaatti jota itse usein teen, ja ihan ruuaksi syön, valmistan seuraavista aineista: kiinankaalia, kurkkua, tomaattia, ananasmurskaa, tonnikalaa hiutaleina. Kastikkeeksi yleensä jotain jossa on hivenen chiliä.
Tällaiselta salaattini kastikkeen kera näyttää: http://vehmaskangas.fi/Tonnikalasalaatti_ja_smoothie.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Kun joutuu esittämään otsikon kysymyksen, on vahinko jo tapahtunut, siis muovirojut käsissä. Kalle Pohjolan tarjoama ratkaisu on silloin auttamatta myöhässä.
Ja sitten ruokareseptiini – näin syntyy tolkuton määrä raikasta kasvissalaattia:
Raasta kolme keskisuurta porkkanaa. Silppua yksi paprika. Sulata yksi pussillinen pakasteherneitä ja sama määrä -maissia. Viipaloi (tai lohko) kolme tomaattia. Paloittele reilunkokoinen tuorekurkku. Varaa lisäksi marjoja (herukkaa tai puolukkaa) parin desilitran verran.
Nyt aineksia on jo niin suuri määrä, että joudut etsimään huushollin suurimman tarjoilukulhon. Täytä sitä edellämainituilla raaka-aineilla ”vuorotteluperiaatteella” vaikkapa niin, että lisäät neljäsosan kunkin ainesosan alkuperäisestä määrästä. Neljän kierroksen jälkeen tavara on kulhossa hauskoina kerrosmaisina elementteinä, ja jos astia on läpinäkyvä, muodostuu samalla värikkään visuaalinen katseenvangitsija. Pinnalle voi ripotella nykyään niin muodikkaita kuorettomia siemeniä, esimerkiksi auringonkukkaa.
Lehtisalaatin poisjättämiselle on hyvä syy. Suurta ruokamäärää ei yleensä saa syödyksi loppuun edes toisena päivänä, ja lehtisalaatti nahistuisi aineksista nopeimmin. Muut ainekset kestävät hyvin parin kolmen päivän viileäsäilytyksen.
PS. Punasipuli sopivassa määrin tekee sekasalaatista jolloin tavoin terävämpää. Mitä pitemmäksi viileäsäilytys muodostuu, sitä pistävämmäksi kuitenkin sipulin vaikutus käy, joten sipuliton versio on ”luokitukseltaan” mieto.
Ilmoita asiaton viesti
Minun suosikkisalaattini on coleslaw, eli amerikkalainen kaali/porkkanasalaatti. Se on siitä mukava, että sen pystyy valmistamaan niin monella eri tavalla.
Perusasia; kaali- ja porkkanaraaste, etikka, sinappi, sokeri ja mustapippuri. Kaikkea muuta voi vaihdella mielensä mukaan ja kun kerralla syötävän määrän valmistaa jääkaappiin maustumaan yön yli maustumaan, hyvää tulee. Parhaimmillaan naudan pihvin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti