Pelasta pörriäinen – hävitä lupiinit

Ylen Aamussa 16.6.2020 (8:10-) kerrottiin suomen luonnon ongelmasta (kuva alla).

.

Mökkiläinen kertoi kuinka muutamia vuosia sitten kun hän osti kesäpaikan niin pienet peltopläntit (mm. taustalla) olivat täynnä lupiinia. Hänkin lupiinia silloin ihaili, ja kaunis kukkahan se on. Kun hänelle selvisi, että kyseessä on haitallinen vieraslaji niin hän aloitti lupiinin hävittämisen.

Toimittaja: ”Nythän täällä teidän tiluksilla näkyy paljon tällaista lupiinivapaata aluetta… – kerro minkälainen näky täällä oli silloin 90-luvulla kun paikan ostitte?”
Mökkiläinen: ”Täähän oli ihan lupiinin vallassa…”
Toimittaja: ”Millä keinoin olet päässyt tähän tilaan, että täällä on näin paljon ihan pelkkää nurmea?”
Mökkiläinen: ”Se tapahtu tosiaan ihan ruohonleikkurilla, eli… – …pikkuhiljaa laajennettiin sitä aluetta, ja nyt ollaan päästy tähän vaiheeseen… – …tää ojanpiennar, se on vähän hankalampi…”
Toimittaja: ”Toivotaan, että tulee lisää menestystä lupiinin hävittämisessä. Onnea siihen!”

Miten hävittäminen onnistui? Ruohonleikkurilla vaan ajettiin aina aluetta sileäksi ja aluetta vähitellen laajennettiin. (Onko nyt hyvä, kysyn minä).

Kuinka moni näkee korrelaation pelasta pörriäinen kampanjaan – vai onko sellaista johonkin muuhun?

Takuuvarmasti(?) [kenen mielestä] on järkevämpää pitää peltopläntit matalalla nurmella jota säännöllisesti bensaleikkurilla leikataan – on varmasti hyvä niin luonnolle, ilmastolle, kuin etenkin niille pörriäisille.

+2
JuhaniVehmaskangas
Sitoutumaton Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja. Entinen heikompien auttaja, siitä kiitos Sonjalle.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu