Tuleva maailmanperintökohde – Tšernobyl (ven. Чернобыль, ukr. Чорнобиль, Tšornobyl)

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta tulee tänään kuluneeksi 35 vuotta.
Onnettomuudessa kuoli tuolloin heti 31 ihmistä. Moniko on kuollut ennenaikaisesti onnettomuuden jälkiseurauksiin tuon jälkeen? Sitä ei tiedä kukaan. Arviot liikkuvat tuhansissa.
Onko kyseessä kunnianosoitus vai mikä, mutta joka tapauksessa Ukraina on kertonut aikomuksestaan hakea Tshernobylin ydinvoimala-alueelle Unescon maailman perintökohteen asemaa.
19:20
Onkohan maailmanperintökohteissa vastaavia, suuren epäonnistumisen symboleja? Wikipedia esittelee kohdekäytäntöä laajasti:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Maailmanperint%C3%B6luettelo
Tshernobylin tapauksessa tietynlaista arvoa olisi nimenomaan ydinvoimalan lähistöllä sijainneella Pripjatin taajamalla, josta lähdettiin livohkaan heti eikä viidestoista päivä. Paikka on visuaalisuudessaan erittäin kiinnostava, mutta sanokaa minun sanoneen, että kohta alkavat betonirakennukset muuttua vaarallisiksi. Entäs sitten, kun tiili tipahtaa viidennestä kerroksesta Unesco-turistin päähän?
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Pripyat_montage.jpg/1024px-Pripyat_montage.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tuolla Tshernobylin kerrostaloissa yhä asu muutamia mummoja?
– pitävät taloja kunnossa 😀😉
Ilmoita asiaton viesti
”Tshernobylin kerrostaloja” ei ole varsinaisesti olemassakaan, eivätkä edes sitkeimmät mummot kykene asumaan Pripjatin murenevissa taloissa. Hieman loitommalla on jonkin verran asukkaita, jotka uhmaavat säteilyvaaraa tietoisesti.
Voimalan ympäristö on kasvillisuudeltaan rehevää ja eläimistöltään tavattoman runsasta. Aivan kuin luonto kokonaisuutena olisi saanut piristysruiskeen, vaikka luultavasti ilmiö on vain suhteellinen: kun ihmiset häipyivät, kaikki muu sai tilaa ja elinmahdollisuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Noinhan se lienee, kuten toteat.
Asiaan liittyen pari linkkiä:
https://yle.fi/uutiset/3-8828565
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007938973.html
Ilmoita asiaton viesti
Erikoinen maailmanperintökohde, kun Tšernobylissä on alueita, jossa käyminen suojaamattomana on hengenvaarallista vielä kymmeniä tuhansia vuosia.
Ilmoita asiaton viesti