Hautajaiset poikkeusaikaan

Isäni hautajaiset olivat perjantaina. (Ei kyse koronasta). Järjestimme hautajaiset luterilaisen perinteen mukaan, jossa tietysti itse olen ollut mukana lapsesta asti. En ole enää kirkossa, mutta kaikki muut käsittääkseni ovat.

Pappi kyseli ennalta kovasti isäni elämästä ja vaiheista, meidän sukulaissuhteista. Tuntui kovin perinpohjaiselta. Mutta näin jälkikäteen, sehän olikin varsin huomaavaista nyt kun muistotilaisuutta ei voinut pitää. Siunaustilaisuuden yhteydessä hän näitä seikkoja toi esiin, ja saatiin muisteltua isää yhteisessä tilaisuudessa edes sen verran.

Onneksi Isä ehti elää pitkän ja hyvän elämän. Me läheiset jäämme kaipaamaan. Todennäköisesti pidämme erillisen muistotilaisuuden myöhemmin, isommalla porukalla.

Koko tilaisuus myös haudalla oli hillityn arvokas. Haudalla meitä oli 10 sukulaista, etäällä toisistamme. Suntio avusti ja ohjeisti meitä ystävällisesti arkun kantamisessa. Vaikka olen itse käynyt keskustelua uskonnollisista konteksteista, niin tapahtuma meni hyvin, vainajaa ja läheisiä kunnioittaen.

Oli helpotus, että saimme hautajaiset pidettyä. Kiitos Oulun Karjasillan seurakunnalle. Pappi vaihtui viime hetkellä, kun toimituksen hoitava henkilö ilmoitti sairastuneensa. Toivotaan pikaista paranemista, ettei hänellä koronasta kyse. Kirkko on hoitanut omiin tilaisuuksiinsa varautumisen hyvin.

+2
Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu