Kun postimerkit lakkasivat käymästä paketteihin – mitä jäi kärhämästä käteen?

Satuin lukemaan postimerkkien keräilijöiden Filatelistiliiton vetoomuksen edellisen hallituksen ministeri Bernerille siitä, että postimerkkien käyttö pakettilähetysten maksuun voisi jatkua v. 2019 jälkeenkin.

Uudistuksen varsinainen peruste oli, että pakettien vienti digijärjestelmään ja seurantaan on tarpeen, Maailman postiliiton vaatimuksesta. Suomalaiset ostavat paljon netistä ulkomailta, esim. Kiinasta. Tarve pakettimaksuun postimerkeillä oli jo v. 2018 häviävän pientä, yhden promillen luokkaa postimerkkilähetyksistä. Kotimaisen lähetyksen asiakirjan täyttö ja maksu digitaalisesti kotisohvalta käsin on todella kätevää, verrattuna postimerkkien ja paperisten lomakkeiden kanssa pelaamiseen ja jonottamiseen asiointipisteessä. Ja kun sen oppii, myös helppoa. Paketin punnitsemisen tarve on vähentynyt olennaisesti ja sitä vaakaa aika harvalla kotona löytyy. Tämä luonnollisesti helpottaa asiointia. Erityisesti pakettiautomaattien käytössä voi heittää jonoille hyvästit ja korona on nostanut käyttöä huimasti. (Silloin kun lokeroita on riittävästi).

Niin maailma muuttuu Eskoseni. Samoin voisi periaatteessa valittaa siitä, että kännykät tekivät lankapuhelimet käyttökelvottomiksi, suoratoisto video- ja musiikkitallenteet tarpeettomiksi, digikamerat filmikamerat jne. Että teknologian uudistuessa vanhojen laitteiden ”omaisuuden suoja” hävisi? Jolla omaisuuden suojalla valitusta perusteltiin.

Asiaa perusteltiin postimerkkien keräilyllä, alan muutaman jäljellä olevan kauppiaan toimeentulolla jne. Kauppiaat varmaan olivat jemmanneet halvemmilla hinnoilla hankittuja ikimerkkejä, mutta hehän veloittavat joka tapauksessa toimituskulut nykytaksojen mukaan. Postimerkkejä julkaistaan edelleen ja niitä voi keräillä, jos haluaa. Minä haluan ja kerään. Jos kaikkia uutuusmerkkejä ei ole omassa postipisteessä, ne voi ostaa Postin verkkokaupasta. Vaikkakin tietyin rajauksin, iso arkki kerrallaan. Leimauksiakin saa, kun tietää mistä hakea. Filatelisteja kiinnostavia, huolellisesti käsin leimattuja lähetyksiä ei enää saa koska tarve siihen Postin nykyisessä toiminnassa on kadonnut ja myös aiheuttaa henkilökustannuksia, joka on kallista verrattuna automaatioon.

Asiasta ehdotettiin (Vaasan filatelistit) jopa harrastajien boikottia Postia kohtaan, sekä Suomessa että Pohjoismaissa. Posti on liikelaitos, joten en usko, että sillä olisi ollut vaikutusta mihinkään, kun kyse on alle promillen suuruisesta asiakaskunnasta Suomessa. Päinvastoin boikotti olisi voinut marginalisoida filatelian harrastusta entisestään, sikäli kun maailman muutos on siihen jo vaikuttanut.

Tarpeen kavennuttua, muuten kuin pakettien takia, ikimerkkejä on ollut kyllä jälleenmyynnissä tukuttain, selvästi alle nykyisen taksan (1,75 €). Mutta sikälikin myyntiarvo voi olla lähellä sitä, millä merkki on aikoinaan hankittu.

Ainoa faktinen perustelu filatelistien valitukselle oli postimerkkien käyttömahdollisuuksien kaventuminen. Toki on ollut puhetta myös siitä, että miten turvataan palvelut niille, jotka eivät syýstä tai toisesta voi käyttää digisovelluksia. Mutta paketin digitaalisen lähetyksen, maksun, seurannan ja vastaanoton edut ovat niin kiistattomat, että muutama tuhat filatelistiakin lienevät jo sopeutuneet. Koronan pakottama digiloikka kaiken kukkuraksi.

+2
Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu