Lahti 2001 urheilumedian traumana

Lahti 2001 pyörii neloskanavalla, nyt 4 jaksoa katsottu.

Sarjan oli kai tarkoitus pestä kansallista traumaa pois, taannoisesta doping-skandaalista? Itsestä tosin näyttää, että pelkkä niiden asioiden märehdintä jatkuu, jotka jo pitkään on tiedetty. Uudella fiktiolla höystettynä.

Toki esimerkiksi Kari-Pekka Kyrö on omat aikoinaan näkemyksensä tilittänyt, mutta tuntuu, kuin edelleen yritettäisiin peittää tai pelastaa jotain. Vielä paljastumatta jääneiden rikosten ja niistä vastuullisten, vielä elossa olevien henkilöiden nahka. Ja jos ja kun doping-käyttö oli systemaattista, niin Suomen hiihtomitalien ja -organisaation kunnia, lukuisista Lahtea edeltäneistä arvokisoista?

Yritetäänkö nyt siis syyllisyyden taakkaa kääntää norjalaisiin – siis että syy on siinä, että he virittivät suomalaisille ”ansan”, tiukentamalla testiä sopivasti? Eli ei siis se, että dopingia käytettiin. Vaan ilkeät norjalaiset.

Toki voi kiehtoa mielikuvitusta se, että dopingista käräyttämisen juoni olisi jossain taholla tiedetty ennalta. Jotenkin suomalaisen kerronnallisen tökerö on sarjan syväkurkku, joka jakelee vihjeitä ansasta ja saunasopimuksesta. Toiselle huvittavuudelle, kuvitteelliselle päähenkilölle, reppanalle toimittajahahmolle, joka paneskelee ja ryyppää itselle potkut. Joka on koko ajan tietävinään ja varoittavinaan jostain, mutta ei koskaan, kun on tilaisuus, osaa kertoa kenellekään, että mistä. Ehkä vain siksi, että saadaan Mikko Leppilampi ja rakkaus-seksisuhde liimattua päälle draamaan. Norjalaista kuvitteellista naistoimittajaa sentään katselee mielellään.

No, hiihtourheilun maine lienee jollain tapaa pysyvästi menetetty ja kyllähän se muutenkin on pudonnut kansalaisten huomiosta, esimerkiksi palloilulajien tieltä. Koska arvokisamitaleita ei enää tule kuin satunnaisesti. Yritäpä siinä nyt urheilumedia repiä myyviä otsikoita, pelkistä pistesijoista. Sarjassakin nähdään, kuinka selostajille on jotenkin henkilökohtaista meritoitumista, kun pääsevät hehkuttamaan menestystä.

Tavalliselle kansalaiselle dopingskandaali on kai lähinnä huvittava. Eli tuskin poispestävää traumaa asiasta enää muilla on, kuin huippu-urheilubisneksestä riippuvaisella medialla. Aiemmin kirjoitin urheilutoimittajien mielestäni ikuisesta kiitollisuudenvelasta hiihtoa ja yleisurheilua kohtaan (linkki).

Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu