Onko Syksyn sävelelle kysyntää?

Olen niitä sukupolvia, jotka perheineen kokoontuivat television ääreen katsomaan Syksyn sävel-kilpailua. Silloin kun kaikkien postikortilla äänestäneiden kesken arvottiin väritelevisio. Kun kisan jälkeisenä päivänä koulun välitunnilla jokaisen huulilla oli Irwinin ”Poing poing poing”—kappale (v. 1971). Muistan tykänneeni Jukka Kuoppamäen ”Kultaa taikka kunniaa”-kappaleesta (1973) kun siinä oli se hauska perkussiosoitin mukana kalkuttamassa.

Mutta ajat senkun muuttuvat ja niin muuttui omakin musiikkimaku. Kirjailija Jari Tervo kuvasi tuota mennyttä aikaa ”sodanjälkeisen internettiä edeltävän yhtenäiskulttuurin ajaksi”. Sittemmin on mediakenttään ilmaantunut Alfa TV, joka tuntuu uskovan, että tuolle ajalle on paluuta: että menneen ajan formaateilla on kysyntää, jos on tarjontaa? Missikisat, lavatanssiohjelmat ja Syksyn sävel on elvytetty.

Onko Syksyn sävel-kilpailulle kysyntää? Ymmärtäisin, että se on ns. perinteistä tanssi- ja iskelmämusiikkia esittäville artisteille tärkeä, päätellen osallistujista. Viime vuonna kisan voitti tangokuningatar Saija Tuupanen kappaleellaan ”Kuurasydän” (linkki), jota en ole tosin kertaakaan kuullut mistään radiossa tai muussakaan mediassa. Vaikka kuuntelen myös tätä genreä esittävää Radio Sun-kanavaa.

Tänä syksynä voiton vei Leif Lindeman kappaleellaan ”Sydämes on kultaa vieläkin” (linkki). Oma maku kappaleesta on, että se on hyvin perinteistä tanssilavaiskelmä-genreä. Minusta se jatkaa entisaikojen voittajan Rainer Frimanin linjaa (”Se on salaisuus” (1990), ”Virta vie virta tuo” (1992)) ja Leif esittääkin Frimanin kappaleita keikoillaan. Sinänsä Lindeman on tanssilavojen mielestäni parhaita esiintyjiä ja olen monesti tanssimassa häntä käynyt. Mutta epäilen, että tämä kappale on ”genren nostattajaksi” tavanomainen, jopa kliseinen.

Kisassa on ollut mukana myös sanoisinko modernimman iskelmän edustajia, kuten Mikko Alatalo, Tero Vaara ja Jiri Nikkinen. Mutta eivät kärkisijoille näytä yltävän. Silmiinpistävää minusta on, etteivät iskelmän kestotähdet kuten Juha Tapio, Arttu Viskari tms. jotka saattavat yksinänsä vetää kiekkoareenan tai Olympiastadionin täyteen, näytä osallistuvan kilpailuun. Se ei ole sattumaa. Olisiko valinta heidän vai tuotantoyhtiön? Ehkä he eivät näe kisassa riittävää nostetta, että kannattaisi vaivautua.

Genren musiikkia kuuntelevien salaliittoteoria on ollut, että ns. valtamedia jotenkin tahallaan estää tanssi-iskelmämusiikin esittämisen. Että sille olisi piilevää kysyntää? Kuten olen ymmärtänyt, kaupallinen media-ja TV-toiminta pyörii mainostuloilla. Syksyn sävel ja koko Alfa TV eivät näytä houkuttelevan esimerkiksi isojen kauppaketjujen kaltaisia mainostajia. Mainoskatkojen aikana näyttää pyörivän non-stoppina noin kymmenen pikkupelurin mainosnippu. Ehkä kanavan katsojaluvut ja katsojien kulutustottumukset eivät houkuttele. Kisaseurannasta ja lopputulosten julkistamisesta näyttävät sentään huolehtivan laajalevikkiset Iltalehti ja Seiska. Sitten myös genren omat nettimediat.

Kuitenkin mainostajat panostavat niihin mediaformaatteihin, joita valtayleisö kuluttaa. Suoratoisto kuten YouTube, Netflix ja Spotify jakavat markkinoita. Ei-kaupallinen YLE on myös samassa kilpailussa katsojista ja kuuntelijoista. Eikä kyse ole pelkästä kaupallisesta aivopesusta. Jos Suomessa on yli 5 miljoonaa musiikin kuluttajaa, heidän makunsa ja kuuntelukanavansa ovat niin pirstoutuneita, että epäilen, etteivät Alfa TV ja Syksyn sävel siinä kisassa kovin pärjänne. Marginalisoituminen jatkunee, kun mediakulttuuri jatkaa muuttumistaan sekä luonnollinen poistuma korjaa Syksyn sävel-ikäluokkia.

Syksyn sävel-kisalla on varmasti oma kysyntänsä, tietyn yleisön sekä artistien kohdalla. Mutta jos iskelmät ykköstähdet eivät vaivaudu osallistumaan (mikä ei voi olla sattumaa), niin eihän kisa lähtökohtaisestikaan voi olla siinä asemassa, kuin 70 – 90-luvulla. Alfa TV:n toiminnan jatkuvuuden rahoituksesta on esitetty vakavia epäilyksiä (linkki). Jatkaako Syksyn sävel, jos Alfa TV kaatuu? Päätellen ainakin mainosaktiviteetista kisan yhteydessä sekä kärkeen pääsevistä kappaleista, Syksyn sävel ei Alfa TV:tä pelastane. Jos ei Alfa TV Syksyn säveltäkään.

Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu