Pääsiäisen tarinan historiallisuudesta

Taas on kristilliset pyhät edessä ja Suomessa niitä töistä vapaana vietetään. Vietän minäkin, vaikka käsitykseni mukaan pääsiäisen kristillinen ylösnousukertomus on sepitettä. Kyse on kuitenkin siitä, että työntekijäliitot sopivat vuosittaisista vapaapäivistä työnantajien kanssa. Vappua ja Uutta vuottakin vietetään, vaikkeivat uskonnollisia juhlia olekaan.

Eksegetiikan tutkijat ovat Raamatun eri tekstiversioiden tutkimuksella selvittäneet, että monia kirjoituksia on lisätty/korjattu eri vaiheissa. Kuten juuri tarina Jeesuksen ylösnousemuksesta. Ville Mäkipellon kirja ”Sensuroitu” kertoo tekstilisäyksistä, mm. tästä. Lisäksi hänellä on erillinen video YouTube-kanavallaan aiheesta (linkki).

Mäkipelto kertoo myös, että on mahdollista, että Jeesus-niminen henkilö on elänyt Raamatussa kuvattuina aikoina ja paikoissa. Juurikin hänen teloittamisensa, kapinallisena johtajana, on dokumentoitu. Kovin usealle tämä tuntuu riittävän. He pitävät tätä kai todistuksena koko kristinuskon perustasta.

Ehkä on vaikea ymmärtää, että historiallinen olemassaolo ja jumalallinen ts. yliluonnollinen toiminta ovat kaksi eri asiaa. Ei jakseta kuunnella pidemmälle tai ollaan kuuroja toteamukselle, ettei väitettyjä Jeesuksen ihmetekoja tai jumalallista olemusta voi tutkia saatikka todistaa jälkikäteen minkään tutkimuksen keinoin, esimerkiksi tekstianalyysillä.

Kuulemma Jeesuksen aikoina liikkui matkasaarnaajia, maailmanlopun ennustajia. Miksei heistä joku höystänyt juttujaan mentalistin silmänkääntötempuilla. Jotka sitten teksteihin ”ihmeeksi” kirjattiin.

Samaan sepitteeseen menevät ainakin tarinat Jeesuksen neitseestä syntymisestä ja taivasten valtakunnasta maan päälle (linkki).

Jos tutkijat eivät pidä nykyisen kristinuskon keskeisiä jumaltarinoita historiallisena ts. totena, niin miksi pitäisin minäkään. Jos niitä selitellään ”vertauskuvina”, niin loogisesti vertauskuvallisesti musta on sama kuin valkoinen. Jos taas puhutaan ”kristillisestä näkökulmasta totuuteen”, niin miksi Donald Trumpin tai Putinin ”vaihtoehtoiset totuudet” olisivat sen arvokkaampia?

Miksen ajattelisi, että Raamatun jumaltarinat, kuten pääsiäisen ylösnousemustarina, ovat kaikki Lähi-Idän Pronssikauden ja Antiikin ajan taikauskoisen paimentolaiskansan ylös kirjaamaa sepitettä.

Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu