Perinteinen iskelmä poptähtien rekvisiittana

Tanssi-iskelmän harrastajat ovat ihmetelleet, kun Emma-gaalassa tai Iskelmäradion äänestyksissä eivät heidän artistinsa kelpaa edes ehdolle (linkki). Kuten esimerkiksi formaattiohjelmista julkisuutta saanut Kyösti Mäkimattila tai Syksyn Sävel 2022-voittaja Leif Lindeman. Sama ilmiö toistui Iskelmä-gaalassa Nokia Areenalla.

No, johonkin perinteisen iskelmä-genren edustajat näyttävät kelpaavan: popyhtyeiden rekvisiitaksi tai sampleiksi. Portion Boys teki Matin ja Tepon ”Vauhti kiihtyy”-kappaleesta junttidiscoversion (linkki), joka löi radiohittinä läpi. Ja esitettiin mm. Emma-gaalassa 2022. En usko, että kappale alkuperäisenä versiona olisi moisia kynnyksiä ylittänyt.

Samoin JVG on tehnyt uuden jumputuksen ”Amatimies” (linkki), jossa on pätkä Kake Randelinin ”Pakko painaa pitkää päivää”. Nyt Kake on kutsuttu esiintymään myös JVG:n Olympiastadion-keikalle. Itse kappaleessa Kaken laulu on sämplätty äänenkorkeudeltaan ”pikkuoravaksi”, kuten Kake itse asiasta totesi.

Hyvä että kelpaa edes siihen? Spotify- ja YouTube-kuuntelujen perusteella laskeskelin, että yhtä tanssi-iskelmän kuuntelijaa kohden on 10-30 pop-iskelmän kuuntelijaa. Radiokuunteluissa epäsuhta on ehkä suurempi. Kuten Lauri Tähkän, Arttu Viskarin tai Juha Tapion kuuntelijoiden suuntaan.

Kuka seuraavaksi? Muistuu mieleen myös tapaus, kun nyt edesmennyt Jussi Hakulinen ei hyväksynyt kappaleensa ”Rakkaus on lumivalkoinen” muokkausta Vain Elämää-formaattiohjelmaa varten. Ehkä jotkut perinteiset kappaleet kuten Reijo Taipaleen ”Satumaa” tai Olavi Virran laulut ovat niin pyhiä, että säästyvät sämpläyksiltä?

Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu