Rikkinäisen radion vedätys

Aavedata on pyörittänyt vuosikausia showta, jossa etsitään yliluonnollisia viestejä kuolleilta (linkki).

Näitä kummituspartioita on kai ollut jo vuosikymmeniä, TV:ssä esiintymässä. Merkittävää on, että ne eivät ole löytäneet ikinä mitään pitäväksi todistetta. Ei ikinä. Koskaan. Mitään. Toki tonnikaupalla väitteitä ja villiä selittelyä.

Kuten poliisikin toteaa, ratkaisematta jääneisiin henkirikoksiin ja kadonneisiin henkilöihin liittyviä vinkkejä yliluonnollisista viesteistä tulee heillekin. Mutta kertaakaan ne eivät ole johtaneet ratkaisun löytämiseen.

Jonnet ei taida muistaa, minkälaista oli pyörittää radion taajuuksia käsin ja kuunnella syntyvää pörinää ja surinaa. Sekä satunnaisia oikeita ääniä ja ymmärrettävää puhettakin. Nyt tällä samalla periaatteella toimii laite nimeltä Ghostbox. Ero on siinä, että aavepartio tulkitsee taajuuksia skannatessa syntyvät satunnaiset äännähdykset kuolleiden tuottamiksi, oman mielikuvituksensa mukaan. Heidän oma tulkintansa näyttää olevan aina se oikea.

En ymmärrä, miten tämä huijaus voi mennä läpi vuosikausia. Ehkä syynä on vain, että ihmisillä on niin kova halu tulkita että äänten takana olisi jotain muutakin, kuin satunnainen radiokohina. Ehkä syy ”I want to believe” on sama kuin uskonnoissa tms.

Toki tämä vedätys voi olla harmitonta viihdettä. Mutta kuten jutussa todetaan, omaisten kannalta voi olla aika mautontakin. Aavedatan edustajat toteavat, etteivät väitä mitään. Huijareilla tuntuu olevan kaikilla omat vastuuvapauslauseensa.

Niin, ja tottakai näihin asioihin uskovilla on miljoona selitystä valmiina puolustukseksi. Mutta nekään eivät todista mitään. Mitään todistettavaa ei tulla koskaan löytämään, koska aaveita ei ole. On vain ihmisen mielikuvitus ja vajavainen kyky tulkita koettua.

0
Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu