Rockillako taas pärjätään?
Olen seuraillut Uuden musiikin kilpailua (UMK) sivusilmällä, kun kappaleita on esitelty Ylen ohjelmatarjonnan välissä maistiaisina. Ei ole mikään oikein vakuuttanut. Eilen sattumoisin katsoin sitä kohtaa UMK-lähetyksessä, kun Blind Channel esiintyi. Jos ei muuta, niin esitys poikkesi muista tasapaksuista esityksistä, oli jotenkin raikkaan kuuloinen. Tuli mieleen yhtye nimeltä Limp Bizkit ja nu-metal genre, 2000-luvun alusta. Esitys sitten voittikin.
Voiko hevillä hävitä? Lordi voitti hirviöhevillään v. 2006 ja Softengine sijoittui rockilla hyvin v. 2014. Sen jälkeen onkin ollut enemmän tai vähemmän floppeja, vaikka monenlaista on yritetty. Viime vuosina lienee ajateltu, että valmiiksi kansainvälisesti menestynyt artisti voi tuoda uutta menestystä. Saara Aalto tuli toiseksi Englannin X-factor-kilpailussa. Saaralle sävellettiin 3 kappaletta oikein kokeneitten ammattilaisten voimin joista yksi (Monsters) valittiin. Esitys pääsi v. 2018 finaaliin, mutta jäi kauas kärjestä (25.). Sama konsepti oli Daruden kohdalla, tosin hän taisi olla itse säveltänyt kolme, mistä valita euroviisu-edustuskappale (Look away). Se ei vuonna 2019 päässyt taas semifinaalia pidemmälle.
Käärmettä ei voi ajaa pyssyyn ja euroviisuvoittajaa ei voi suunnitella. Vuosikymmenien pettymykset ovat osoittaneet, ettei suomalainen iskelmämaku pure muualla Euroopassa. Modernisointia on kokeiltu urbaanipopin saralla, vailla menestystä: Look away, (Darude) 2019, Sing it away (Sandhja), 2015, Lose control (Waldo’s people) 2009. Ehkä siinä genressä kilpailu ja taito vain maailmalla on liian kova.
Miksei siis rockilla taas, kun se todistetusti Suomessa osataan? Blind Channelin esitys on piristävä poikkeus aiempien vuosien vaisusta panoksesta. Yhtyeen edustama metallinen rock lienee liian marginaaliväen suosiossa, jotta sillä voittoon yllettäisiin. Hyvää sijoitusta uskaltaisin odottaa.
Muuten kaikkein paras Euroviisuesitys lienee Justin Timberlaken Rock Your Body & Can’t Stop the Feeling-potpuri Tukholmassa 2016, mutta sehän ei ollutkaan kilpailussa ehdolla.
Hassu tuo ajatus, että Euroviisujen tapaisessa pellekilpailussa pitäisi ”pärjätä”.
Minusta muuten kaikkien aikojen paras suomalainen euroviisu oli vuonna 1969 Kristiina Hautalan esittämä Kun kello käy, joka jäi – viimeiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vesa-Matti Loirin Huilumies tulee minulle ensimmäisenä mieleen ja sekin jäi viimeiseksi. Sekin oli aika simppeli, esim. Loirin Itkevä huilu on jo ihan kuunneltava.
Hyvä ja yksinkertainen on hiton vaikea yhdistelmä. Abban Waterloo (-74) on kai paras esimerkki. Tosin Euroviisut ei ole minua sen jälkeen kiinnostaneet juuri lainkaan muuta kuin kulttuurisena ilmiönä, musiikki kun on ollut yleensä korkeintaan kertakäyttöistä.
Nykyään kun en katso mitään suorana, voisin katsoa UMK:ta ja Euroviisujakin nopeutettuna ja pikakelaten yli tylsien biisien, mutta ei tulisi mieleenkään viitsiä p*skaa separoida.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta Itkevästä huilusta heräsi mielenkiinto kitaristiin, ja kuten TS kirjoittaa ”Vesa-Matti Loirin musiikki nojaa Lerchen pariskuntaan – Peter Lerche on ollut Loirin luottomies vuodesta 1986, Pauliina Lerche liittyi joukkoon 2002″. Aika huikea studio- tai sessiokitaristi:
Peter Lerchen klinikka @Tonefest 2020
Ilmoita asiaton viesti
Kilpailuun ei osallistuttaisi, jos ei haluttaisi menestyä. Toki näkyvyys voi tuoda ko. yhtyeelle keikkamahdollisuuksia joskus ehkä koronan jälkeen. Mutta pärjääminen lienee se syy, miksi YLE esimerkiksi puffaa kisaa.
Ilmoita asiaton viesti
Voi pärjätä, mutta kuinka pitkälle? Sija 7…
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisella juntti-iskelmällä ja poppikehitelmillä ei päässe semifinaalia edemmäs.
Ilmoita asiaton viesti
Lordin menestyminen mykisti minut: sen jälkeen en ole edes yrittänyt arvata, millaisella esityksellä viisut voitetaan tai hävitään.
Oman asteikkoni parhaat voittobiisit osuvat vuosiin 1971-1973, siis juuri siihen jaksoon jonka Abba hassuttelullaan v. 1974 päätti. Iso orkesteri, tarttuva melodia ja sopivan mahtipontinen esiintyminen: sellainen muhkea kokonaisuus. Tässä tykittää Anne-Marie David, dramaattisesti ranskaksi:
https://www.youtube.com/watch?v=JJ3GMasaMdI
Ilmoita asiaton viesti