Rockillako taas pärjätään?

Olen seuraillut Uuden musiikin kilpailua (UMK) sivusilmällä, kun kappaleita on esitelty Ylen ohjelmatarjonnan välissä maistiaisina. Ei ole mikään oikein vakuuttanut. Eilen sattumoisin katsoin sitä kohtaa UMK-lähetyksessä, kun Blind Channel esiintyi. Jos ei muuta, niin esitys poikkesi muista tasapaksuista esityksistä, oli jotenkin raikkaan kuuloinen. Tuli mieleen yhtye nimeltä Limp Bizkit ja nu-metal genre, 2000-luvun alusta. Esitys sitten voittikin.

Voiko hevillä hävitä? Lordi voitti hirviöhevillään v. 2006 ja Softengine sijoittui rockilla hyvin v. 2014. Sen jälkeen onkin ollut enemmän tai vähemmän floppeja, vaikka monenlaista on yritetty. Viime vuosina lienee ajateltu, että valmiiksi kansainvälisesti menestynyt artisti voi tuoda uutta menestystä. Saara Aalto tuli toiseksi Englannin X-factor-kilpailussa. Saaralle sävellettiin 3 kappaletta oikein kokeneitten ammattilaisten voimin joista yksi (Monsters) valittiin. Esitys pääsi v. 2018 finaaliin, mutta jäi kauas kärjestä (25.). Sama konsepti oli Daruden kohdalla, tosin hän taisi olla itse säveltänyt kolme, mistä valita euroviisu-edustuskappale (Look away). Se ei vuonna 2019 päässyt taas semifinaalia pidemmälle.

Käärmettä ei voi ajaa pyssyyn ja euroviisuvoittajaa ei voi suunnitella. Vuosikymmenien pettymykset ovat osoittaneet, ettei suomalainen iskelmämaku pure muualla Euroopassa. Modernisointia on kokeiltu urbaanipopin saralla, vailla menestystä: Look away, (Darude) 2019, Sing it away (Sandhja), 2015, Lose control (Waldo’s people) 2009. Ehkä siinä genressä kilpailu ja taito vain maailmalla on liian kova.

Miksei siis rockilla taas, kun se todistetusti Suomessa osataan? Blind Channelin esitys on piristävä poikkeus aiempien vuosien vaisusta panoksesta. Yhtyeen edustama metallinen rock lienee liian marginaaliväen suosiossa, jotta sillä voittoon yllettäisiin. Hyvää sijoitusta uskaltaisin odottaa.

Muuten kaikkein paras Euroviisuesitys lienee Justin Timberlaken Rock Your Body & Can’t Stop the Feeling-potpuri Tukholmassa 2016, mutta sehän ei ollutkaan kilpailussa ehdolla.

0
Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu