Russian warship, go! – ajankohtaista postimerkkeilyä

Sota Ukrainassa vallitsee mediahuomiota jo toista kuukautta. Postimerkkien keräilijänä olen seurannut aiheeseen liittyen julkaistuja postimerkkituotteita Ukrainan puolesta sinikeltaisissa väreissä, esimerkiksi Viro, Latvia, Itävalta ja Kroatia. (Olen julkaissut uudemman jutun Ukraina-merkkikeräilystäni täällä (linkki).

Ukrainan postilaitos itse järjesti postimerkin suunnittelukilpailun, jonka johdosta julkaistiin merkki 12. huhtikuuta 2022 nimellä ”Russian warship, go!”… ja mahdollista alatyylistä ilmaisua perään (linkki) jonka jätän referoimatta. Postimerkin kuvassa on ukrainalainen sotilas selin tekemässä kansainvälistä käsimerkkiä ja taustalla ilmeisesti venäläinen sotalaiva. Koska en ole varma, voinko julkaista kuvaa merkistä copyright-asioiden takia, niin juttu ja kuva aiheesta on linkitetyissä artikkeleissa (linkki).

Instagramissa on jaossa myös valokuvaa, jossa presidentti Volodymyr Zelenskyi pitää kädessään kansiota, jossa on ko. postimerkin sisältävää arkkia sekä ensipäivän kuorta samasta aiheesta. Ensipäivän kuori tarkoittaa kirjekuorta, jossa on yleensä samana päivänä julkaistu postimerkki leimattuna saman päivän samanaiheisella erikoisleimalla. Kuoressa on yleensä myös kuvitusta postimerkin aiheesta. Postimerkkien julkaisupäivinä laadituille kirjekuorille on ollut keräilijänsä ja niinpä postilaitokset ovat niitä laatineet erikseen ja myyneet omana tuotteenaan, postimerkin lisäksi.

Olin kiinnostunut hankkimaan merkin sekä ensipäivän kuoren (josta kuva linkin jutussa). Yritin Ukrainan postilaitoksen nettisivujen filateliaosaston kautta, mutta ne eivät aukea. En usko, että on sattumaa, vaan jonkinlaista palvelinestohyökkäystä. Tai sitten Ukraina-sympatioiden takia ruuhkautunut?

Postimerkkituotteella näyttää olevan kysyntää. Ebay’n kansainvälisellä vertaiskauppapaikalla on ko. postimerkkiä ja kuorta ollut hyvin myynnissä, mutta ensipäivänkuoren hinta on nyt nousemassa jo yli sataan euroon. Yleensä noita kuoria saa kympin molemmin puolin. Moni myyjä tosin näyttää olevan Ukrainasta, jolloin on mahdollista, että raha käytetään hyvään tarkoitukseen. Tosin lisähaasteena voi olla, että tilaus jymähtää Suomen Tulliin, joka ottaa ALV:in ja Posti käsittelymaksun. Kirjoitin tästä tullaus-riesasta aiemmin (linkki).

Instagramin kautta eräs ukrainalainen postikorttiharrastaja kehotti lähettämään postiosoitteen yksityisviestinä, ja hän lähettää kortin samalla postimerkillä. Nyt eletään odotuksessa ja jos ko. kortin joskus saan, niin varmasti lähetän kiitoskortin jollakin kauniilla suomalaisella merkillä. Filatelian kannalta aidosti kulkenut postilähetys on arvokkaampi.

P.S. 18.4. Tässä Ylen juttu (linkki) aiheesta, jonka mukaan postimerkissä oleva laiva on Moskva, joka upposi!

P. P. S.Ensipäivänkuoresta Ebayssä myynnit on olleet yli tuhat euroa, ”Ukrainan sankarin” eli sotilaan nimikirjoituksella. Siihen Tullin alv päälle on jo 240 €…

Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu