Smoke on the Water – tästä ikuisuuteen?

Luin raportin Tamperelainen-lehdestä konsertista Hakametsän hallin parkkipaikalta (linkki). Mukana mm. dinosaurukset Deep Purple ja Uriah Heep. Yleisössä varmaan ollut paikalla kaikenikäisiä, mutta osa meikäläistä vaari- ja muoriosastoa.

Olen nähnyt Purplet 3 kertaa. He tietysti esittävät, kuten kitaristi Costello sanoi ”kusenpolttamat” hittinsä ”Smoke on the Water”ista lähtien. Siksi, koska yleisö ne kuitenkin haluaa kuulla. Mikäs siinä, mutta minulle riittää. Seuraava väliin jäävä dinosaurus taitaa olla Toto, joka sekin on tullut nähtyä useasti.

Bändien alkuperäisiä jäseniä on eronnut kauan sitten tai jäänyt pois terveyssyistä, jos ei poistunut ajasta ikuisuuteen. Oma ikisuosikkini kitaristi Steve Morse on jättäytynyt Deep Purplesta pois vaimonsa syöpäsairauden takia. Tilalle tulee nuoria notkeita muusikkoja. Purplen legendaarisesta Mark II-kokoonpanosta mukana sentään ovat Ian Paice (74), Ian Gillan (76) ja Roger Glover (76).

Katselin juuri tallenteita YouTubesta Iron Maidenin Suomen keikasta, ja reilussa eläkeiässä ovat hekin. Samoin fanittamani Deep Purplen entisen kitaristin Ritchie Blackmoren (77) live-esiintymisessä Rainbow-yhtyeensä kanssa v. 2018 näyttää olevan jo hieman kiusallistakin verkkaisuutta.

Itsestä tuntuisi, että voisi asettaa jonkun maksimi-iän jolloin muusikko voisl täysin palvelleena jäädä taka-alalle ja antaa jonkun nuoremman tribuuttibändin hoitaa klassikkojen esittämisen yleisölle? Vaan elämyksen pitänee olla se aito ja alkuperäinen – ja markkinamiehillä tarve hyödyntää brändiä? Tästä muistan lukeneeni legenda Chuck Berryn oudosta käytöksestä Suomen-keikallaan, kun ilmeisesti aivoverenkierron häiriöiden takia kesken keikan sekosi niin, että yleisö pettyi.

Smoke on the Water on levytetty 1972, eli puoli vuosisataa sitten. Itse näin biisin soivan elävänä itsensä Ritchie Blackmoren esittämänä vuonna 1982 Oulun jäähallissa Rainbow-yhtyeen kera. Samoin Iron Maidenin käsittääkseni ensimmäisen Suomen keikan Kuusrockissa 1980. Noista nyt on se 40 vuotta. Oulun kaupunki on ansiokkaasti tallentanut raportit noista kulttuuritapahtumista (linkki ja linkki).

Smoke on the Water soinee vielä 50 vuodenkin päästä. Missä muodossa sitä sitten esitetään? Ehkäpä ohimoilla on töpselit, joiden kautta voi näkökenttäänsä suoraan ladata 3D-digitekniikalla rekonstruoitu 70-luvun Deep Purple sitä esittämään.

0
Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu