Tango kohden iskelmää – kun ei muutakaan keksitä?

Virittelin Tango-TV-kanavan 17 televisioon ja seurasin laulukilpailun semifinaalin ja finaalin. Uudet tangokuninkaalliset saatiin. Minusta kaikki tuttua ja turvallista, vuosikymmenien jatkumona. Tuomareiden kommentit perinteistä ylistämistä. Toki Sami Pitkämön sovitukset hieman erilaisia kuin aiemmin. Esiintyjien pukukoodi näyttää löystyneen, pompöösistä smokki/iltapuku-linjasta. Mainostajia ei ehkä ollut ruuhkaksi asti, kun mainostauoilla pyöri sama nauhoite koko finaalin ajan? Huomasin, kun en ollut jääkaapilla joka välissä.

Uudistus piti olla iskelmäosion mukaan tuominen. Toki jos suinkin on tanssilavoilla käynyt, tietää, että jokaisen artistin pitää osata laulaa, ainakin periaatteessa kaikkia noin toistakymmentä eri tanssilajia, mitä lavoilla esitetään. Siinä ei sinänsä uutta.

Mielenkiintoista on, että Seinäjoen tangomarkkinan brändin tuntevat lähes kaikki aikuisikäiset ja silti sen hiipumisesta ollaan huolissaan. Esimerkiksi uudet kuninkaalliset noteerattiin heti ainakin iltapäivälehtien ja HS:n digilehdissä. Mielestäni jos/kun tangokulttuuriin ei saa mitään uudistusta tehdä, niin pelko tulevaisuudesta on aiheellinen. Jos siis ei haluta piiruakaan uudistaa Unto Monosen, Olavi Virran tms. genrestä. Onko se toisaalta edes mahdollista?

Mikä uudistus on se, jos iskelmää ujutetaan tangon sekaan? Eikö sitten muuta keksitä? Tangomarkkinoiden toimitusjohtaja sen tosin suoraan sanoi (linkki), että yleisöä pitää saada nuorennettua, tai loppuu koko tapahtuma? Mutta jos haluan kuulla Eppu Normaalia tai Samuli Edelmannia, niin miksi lähtisin Seinäjoelle? Suomipop-iskelmäfestivaalia on tarjolla kesäisin ympäri Suomen.

Seurasin myös tanssinharrastajien ja muun yleisön keskustelua asiasta Facebookista. Tuomio tuli heti: Ei ole ”perinteistä” tangoa, hyi, yök. Myönteisiäkin kommentteja oli. Kaikilla ei tangokanavan virityskään näyttänyt onnistuneen.

Vinkkinä voisin antaa TV-tuottajille, että tango on myös tanssimista. Joka vuosi käydään lavatangon mestaruuskilpailut – miksei kameroita viedä sinne? Miksei näytetä ja haastatella tangokadulta tanssivia festivaalikävijöitä?

Olen seurannut tanssikulttuuria aiemmin, tässä linkki1 ja linkki2.

Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu