Tango kohden iskelmää – kun ei muutakaan keksitä?
Virittelin Tango-TV-kanavan 17 televisioon ja seurasin laulukilpailun semifinaalin ja finaalin. Uudet tangokuninkaalliset saatiin. Minusta kaikki tuttua ja turvallista, vuosikymmenien jatkumona. Tuomareiden kommentit perinteistä ylistämistä. Toki Sami Pitkämön sovitukset hieman erilaisia kuin aiemmin. Esiintyjien pukukoodi näyttää löystyneen, pompöösistä smokki/iltapuku-linjasta. Mainostajia ei ehkä ollut ruuhkaksi asti, kun mainostauoilla pyöri sama nauhoite koko finaalin ajan? Huomasin, kun en ollut jääkaapilla joka välissä.
Uudistus piti olla iskelmäosion mukaan tuominen. Toki jos suinkin on tanssilavoilla käynyt, tietää, että jokaisen artistin pitää osata laulaa, ainakin periaatteessa kaikkia noin toistakymmentä eri tanssilajia, mitä lavoilla esitetään. Siinä ei sinänsä uutta.
Mielenkiintoista on, että Seinäjoen tangomarkkinan brändin tuntevat lähes kaikki aikuisikäiset ja silti sen hiipumisesta ollaan huolissaan. Esimerkiksi uudet kuninkaalliset noteerattiin heti ainakin iltapäivälehtien ja HS:n digilehdissä. Mielestäni jos/kun tangokulttuuriin ei saa mitään uudistusta tehdä, niin pelko tulevaisuudesta on aiheellinen. Jos siis ei haluta piiruakaan uudistaa Unto Monosen, Olavi Virran tms. genrestä. Onko se toisaalta edes mahdollista?
Mikä uudistus on se, jos iskelmää ujutetaan tangon sekaan? Eikö sitten muuta keksitä? Tangomarkkinoiden toimitusjohtaja sen tosin suoraan sanoi (linkki), että yleisöä pitää saada nuorennettua, tai loppuu koko tapahtuma? Mutta jos haluan kuulla Eppu Normaalia tai Samuli Edelmannia, niin miksi lähtisin Seinäjoelle? Suomipop-iskelmäfestivaalia on tarjolla kesäisin ympäri Suomen.
Seurasin myös tanssinharrastajien ja muun yleisön keskustelua asiasta Facebookista. Tuomio tuli heti: Ei ole ”perinteistä” tangoa, hyi, yök. Myönteisiäkin kommentteja oli. Kaikilla ei tangokanavan virityskään näyttänyt onnistuneen.
Vinkkinä voisin antaa TV-tuottajille, että tango on myös tanssimista. Joka vuosi käydään lavatangon mestaruuskilpailut – miksei kameroita viedä sinne? Miksei näytetä ja haastatella tangokadulta tanssivia festivaalikävijöitä?
Olen seurannut tanssikulttuuria aiemmin, tässä linkki1 ja linkki2.
Täällä periferiassa ei television kanavalta 17 näy kuin mustaa. Pienemmät toimijat, kuten mm. velkainen Alfa-tv säästävät eivätkä laita ohjelmiaan harvaanasuttujen alueiden kanavapaketteihin.
Katselin netistä finaalin karsinnan, mutta en voi sanoa tykänneeni ja sen perusteella jätin finaalin katsomisen suosiolla väliin. Karsinnassa oli jokunen kappale joka radiosta kuultuna johtaisi kohdallani off-nappulan käyttöön. Makuasia, tietysti.
Ilmoita asiaton viesti
Tangomarkkinat on vahva ja tunnettu brändi, ja pysyä pitää siinä teemassa, ja kieltää kaikenkarvaiset renkutukset ja sovitukset. Tangokansa tulee kuuntelemaan perinteistä tangoa, tuntuu pahalta katsoa kun katsojat huutaa aidan takaa ”laulakaa tangoa”, kun solisti laulaa laidasta laitaan sekalaista todistaen kuinka valmis artisti onkaan.
Myös ahneus on iskenyt hintoihin, ja se näkyi selvänä yleisökatona, kyllä yleisöä tulee kun nämä asiat korjataan, vaikka olkoon vanhemmalle väelle.
Rokkijuhlat vetää nuorisoa ja hyvä niin, antaa olla tangot tuulipukukansan oma festivaali.
Mikä farssikilpailu oli finaali kahdesta piti valita kuningas tai kuningatar, tuomarit oli heittämällä valitut. Riisutut kisat, loppuun olisi sopinut Olavi Virran ” Ennen kuolemaa” tango.
Ilmoita asiaton viesti
Se vanhempi väki saattaa pääsylipun ostaa loppukilpailuun, muttei välttämättä käy tangokadulla saatikka laita rahaa oheispalveluihin. Siten ei festivaali pysy hengissä. Ennen kaikkea, ei ole mainostajille kiinnostava kohderyhmä.
Ilmoita asiaton viesti
Tangomarkkinoiden 2022 ”tulos” tuli ilmi: Kuulemma kävijämäärät vähentyneet. Esimerkiksi Seiska uutisoi ”romahduksesta”.
https://www.seiska.fi/Kotimaa/Yleiso-hylkasi-Seinajoen-Tangomarkkinat-jarkyttava-romahdus/1174869
TV-katsojalukujen selitys on se, että lähetys karkasi omalle kanavalleen, joka monelta jäi virittämättä televisioon. Ehkä kun lapsenlapsia ei saatu apuun.
Sinänsä en usko, että ennen koronaa markkinoilla kävi yli 100000. Nykyinen järjestäjä sanoo näitä lukuja epärealistisiksi. Lukuun on saatettu ottaa mukaan kaikki Seinäjoen kaupungin ravintoiloissa festivaalien aikana oleskelleet. Ehkä myös Keskisen kyläkaupan väki?
Ilmoita asiaton viesti