Tangokuninkaalliset uunista ulos

Heinäkuun alkupuolella se tapahtuu, joka vuosi. Seinäjoella kisataan tangolaulajien kilpailu (linkki).

Lähetys alkaa. Juontajat juontaa. Kilpailijat laulaa, yksi kerrallaan. Tuomarit lausuu kohteliaisuuksia, kukin vuorollaan, kustakin vuorollaan. Lähetys loppuu. Uudet kuninkaalliset vilkuttavat rinnakkain.

Eikun vuoden päästä uudestaan!

Vuosikymmeniä on kisattu. Näin tullaan kisaamaan, tästä ikuisuuteen? Uusia unhoon painuvia kuninkaallisia niin, että päät kolisee.

Nimet ja kuvat julkaistaan joissain lehdissä, mutta se saakin riiittää, supisuomalaisen tangokulttuurin vaalimisesta. Mitä nyt TV 2:n kesäuusinnoissa 15 vuoden takaa esiintyy jo uransa lopettaneita artisteja.

Uudistumisen tarpeesta puhutaan ehkä juhlapuheissa. Mutta ilmeisesti jos jotain kokeillaan, tuomio tulee heti (ks. aiempi kirjoitukseni: linkki).

Nyt oli sentään ”popkappale” mukana. On tatuoitu duudsoni juontamassa. Ei keikuteta venettä liikaa, ettei joku suutu.

Näin kai se pitääkin mennä, että perinteestä ei saa tinkiä, vaikka maailma ympäriltä romahtaisi?  Eihän Joulukaan olisi Joulu, jos sitä uudistettaisiin? Onko esim. Pori Jazz uudistunut? Tai The Voice of Finland?

Joku totesi, että entinen tuntuu turvalliselta. Kysyin että miksi. En saanut vastausta. Ilmeisesti sitten tulevaisuus ja muutos sen mukana pelottaa. En ymmärrä miksi pitäisi – mutta näinkö esimerkiksi tangoyleisö ajattelee?

En ihmettele, että kisan televisiointi on siirtynyt pieneltä puulaakilta toiselle. Tosin räiskyviä yllätyksiä ei sopine odottaa, TV-tuotannolta. Mutta tällä menolla näyttää, että kisa näivettyy, entisestään.

Mutta: kenenkään ei tarvitse vihata tangoa ja siksi boikotoida sitä. Pikemminkin vuosikymmeniä paikoilleen jämähtänyt konsepti on yhdentekevä. Isoille mediataloille ja musiikkiyleisöllekin. Kun populaarikulttuuri on aivan eri, kuin Kekkosen ja Koiviston YYA-Suomessa, niin tango hukkuu kilpailuun. Eikä se näytä voivan asialle mitään.

P. S. Kävijöitä oli kuulemma noin 45000, vuosi sitten 40000, eli pientä nousua. En näe mitään syytä, että päästäisiin entisiin yli 100000 lukemiin

Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu