Tanssi läheisyydenkaipuun tyydytyksessä

Pääministerin tekemisiä julkisessa ravintolassa seurataan vuorenvarmasti. Jopa kuvataan, vaikka ehkä lupaa kysymättä. Ja materiaalilla on suuri todennäköisyys joutua julkaistuksi. Kuten esimerkiksi tunnelmatanssi läheisessä kontaktissa. Jopa niin, että jotain elettä tulkitaan suudelmaksi, oli se sitä tai ei (viitaten juorut Sanna Marinin tanssista laulaja-näyttelijä Olavi Uusivirran kanssa)

Tanssinharrastajille tällaisessa ei tarvitse olla outoa tai epäilyttävää. Paritanssissa on oltava jonkinlainen ote ja joissain tansseissa se on hyvinkin läheinen. Jos ajatellaan vaikka kestosuosittua Tanssii tähtien kanssa-kilpailua, niin siellähän seksuaalissävyinen leikittely on oma tehokeinonsa ja viihteen elementti, esim. pukeutumisessa ja vartalokontaktissa parin välillä. Sekä tanssiesityksessä että treenisalilla, jota myös kuvataan. Tuskin kukaan asiaa kummastelee, paheksunnasta puhumattakaan.

Miten hidasta tunnelmaslovaria edes voisi tanssia ilman läheistä kontaktia? Kovin herkästi se vain käsitetään väärin, tahattomasti tai tahallaan. Jopa niin, että Olavi Uusivirta joutuu selittelemään asiaa jälkikäteen.

Tanssinharrastajat ovat puhuneet läheisyydenkaipuun tyydyttämisestä. Silloin läheinen tanssi poski poskea vasten, myös varatun osalta muun kuin oman kumppanin kanssa, ei ole ongelma. Päinvastoin, on puhuttu siitä, kuinka viaton kosketus toisen ihmisen kanssa tulkitaan väärin ja kuinka paljon tällaiselle koskettamiselle on tarvetta. Jota voi siis toteuttaa tanssissa.

Joskus, kun tanssi oli suositumpaa ja kaupungeissa oli tanssiravintoloita, puhuttiin että kun parisuhteessa menee huonosti, ruvetaan käymään tansseissa. Ehkä siinäkin monesti oli kyse pelkästä tanssin nautinnosta ja läheisyydenkaipuun tyydyttämisestä, jonka jälkeen tultiin puolison viereen nukkumaan. Toki tanssi mahdollistaa myös eroottis-seksuaalisten tunteiden syttymisen, miksei rakastumisen. Ja moni on paritanssin parista elämänkumppaninsa löytänyt. Tanssiharrastusta jopa mainostetaan mahdollisuudella löytää kumppani.

Viaton läheisyydenkaipuun tyydyttäminen tanssin avulla ei ole ihan yksiselitteistä. Olen tanssinharrastajien kanssa yrittänyt keskustella tanssiin liittyvästä seksuaalisuudesta, ja jotkut haluaisivat vaieta koko asian. Että ”eikö voi jättää jotain oman käsittelyn varaan?”. No, vaikka näin itse haluaisi, niin ulkopuoliset tarkkailijat eivät sitä tee, syystä tai toisesta, kuten Sanna Marinin tunnelmatanssissa nähtiin. Voi myös sanoa, ettei sivullisten pahansuovista kommenteista tarvitse välittää kun itse tietää missä mennään, mutta kaikki eivät ole niin paksunahkaisia. Kuten ei Marinkaan asiasta selviä ilman jälkipuintia.

Tilanteella on mahdollisuuksia eskaloitua, mutta keskimäärin kyse on paljon viattomammasta, kuin mitä tanssia harrastamattomat saattavat tulkita. Aina on kyse siitä, miten tanssin parissa viriävät tuntemukset käsittelee. Luottamuksesta parisuhteen toiseen osapuoleen. Tanssia harrastavilla pariskunnilla, alan ammattilaisista puhumattakaan, tämä luottamus on olemassa.

+1
Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu