Vastuullinen media jälleen lietsomassa ihmisten taikauskoa

On jo harmittavan tunnettua, että ns. vastuullisen median edustajat ja journalistit kadottavat kaiken lähdekriittisyytensä, kun tulee puhe kummituksista ja muista ”oudoista kokemuksista”. Kuten nyt YLE lietsoo ihmisten taikauskoa ja epärationaalisia pelkoja, veronmaksajien rahoilla (linkki).

Voidaan todeta, että ihminen ei tiedä vielä kaikkea. Voidaan ihmetellä, miksi me ja koko maailmankaikkeus ylipäänsä vaivautuu olemaan olemassa. Miksi tapahtuu asioita, joita emme voi heti arkijärjellä selittää?

Vastaus on, että emme tiedä. Pelkkä outojen ilmiöiden kokeminen ei selitä tai todista mistään mitään, ei tee kummituksista saatikka jumalista sen enempää totta.

Ihminen voi kokea tuntevansa kaikkea omituista, mutta kyse on siitä, miten kokemus tulkitaan. Toinen tulkitsee omituiseksi sattumaksi, toinen yliluonnolliseksi. Jotain erikoista ihmisluonteessa on, jos selittämätön asia tulkitaan yliluonnolliseksi. Mutta sekään ei todista muusta kuin ihmisen mielikuvituksesta. Ihmisen on vaikea hyväksyä, että asioita tapahtuu sattumalta ja meistä riippumatta. Itse selittäisin nämä ”kokemukset” ihmisen aivotoiminnan tulokseksi – kaikkea kun ei siitäkään vielä tiedetä. Niin ja plaseboksi, aistiharhoiksi.

Minä olen menettänyt vanhempani aika vasta. Voin todeta, että he eivät ole kosketelleet eikä kummitelleet. Heitä ei ole enää missään. Ei taivaassa, ei maan päällä tai helvetissäkään. Kuten ei ole muitakaan kummituksia tai jumalia, muualla kuin ihmisen universaalissa mielikuvituksessa.

Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu