Vesku Loirin uskonnollisista haaveista

Edesmennyt Vesa-Matti Loiri on lienee saanut myös jonkinlaista hengellisen profetoinnin roolia, mm. kertoessaan tarinoita kokemuksistaan syvän tajuttomuuden tilasta.

Ne sisältävät tyypillisiä ns. kehäpäätelmiä, joilla uskonnollista vakaumusta ts. jumalaa niin monesti perustellaan.

Loirin hengelliseen viestintään kuului ajatus, että kaikki uskonnot kertovat samaa sanomaa, siis todistavat tietyn saman jumalan olemassaolosta? Mutta mikä niiden uskontojen taustalla on? Ei tarvitse olla jumala vaan ihminen, joka ympäri maailmaa haaveilee jumalasta riittävästi samalla tavoin. Uskonnot ovat näiden haaveilijoiden tuotoksia.

Mitä tulee ns. kuolemanrajakokemuksiin, niin tutkimusten mukaan jotkut kokevat niitä, toiset eivät. Se, että kertovatko ne taivaasta tai jumalasta, ei ole todistettu, ja epäilen, ettei tulla todistamaan. Näitä kokemuksia voidaan tutkitusti tuottaa tiettyjä aivojen osia stimuloimalla. Sellaisia kokeneet luottavat kokemuksensa olevan totta, mutta minusta niitä ei käy yleistäminen.

Vesku uskoi myös jälleensyntymään. Kuten filosofi Airaksinen totesi, että jos et muista edellisestä elämästäsi mitään, mitä lohtua jälleensyntyminen voi tuottaa? Jos joku sielu on, eikö se ole sama, syntyykö uusi sielu vai omasi uudestaan?

Uskonnollisilla on toki miljoona selitystä näihin epäilyihin, mutta ne eivät selitä saatikka todista muusta, kuin heidän tarpeestaan uskoa. Monesti ihminen luottaa liikaa omaan kokemukseen ja uskoo oman tulkintansa kokemuksestaan olevan totuus, vaikka muitakin selityksiä olisi.

Itse uskon, että kun ihminen kuolee, häntä ei enää ole edes sieluna. Se on vain elämän suurta kiertokulkua, aivan kuten kaikilla maapallon eliöillä, bakteerista sinivalaaseen. Ajatus ihmisestä luomakunnan kruununa on itsekäs. Kaiken lopullisuuden pelko ajaa hakemaan lohtua jumalasta ja vaikkapa Veskun kokemat hallusinaatiot voivat tuoda lohtua.

Veskun tarinat tehoavat, koska ne ruokkivat ihmisen sisäistä lasta. Joka tarvitsee iltasatunsa ennen nukahtamista kuvitellun isäjumalan turvalliseen syliin. Infantiiliuus ei maailmaa korjaa, saatikka pelasta.

+1
Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu