Hallitus vs. Oppositio, erä- ja ottelupallo?

Olipa tiukkaa vääntöä täysistunnossa. Ja jatko-osakin luvattiin heti seuraavalle päivälle.
En ole kovin puolueuskollinen, mutta arvostan rakentavia ja maaliinsa osuvia puheenvuoroja.
Etenkin viimeinen tunti aina klo. 23:een saakka oli mieleenpainuva ja olin näkevinäni jo lieviä merkkejä joko väsymyksestä tai yhteisymmärryksestä.

Tässä todella lyhyt kuvaus tapahtumista:
Se vaihe keskustelusta, mikä keskittyi puolueiden sidonnaisuuksiin ulkopuolisten ryhmien kanssa, oli ehkä pitkäveteisintä antia.
Taitaa olla arvovaltakysymys että hallitus ei ole lähtenyt neuvottelupöytään, mutta röyhkeää on myös sanella neuvotteluiden tulos etukäteen.
Vanhoja neliraajajarruttavia jääriä moitittiin nuorison piikkiin elämisestä.
Hallituksella vaikutti olevan aika hatarat tiedot useasti mainitusta Ruotsin mallista, jonka kuitenkin todettiin sopivan huonosti Suomeen. Ruotsin talous on paremmassa jamassa, ja heillä asiaan liittyy paljon muutakin eksoottista.

Aloin jossain vaiheessa ehkä vähitellen ymmärtämään mistä ja miksi nyt tapellaan. Ensimmäisen sairaslomapäivän palkattomuus on kiero veto.
Työtaisteluihin puuttuminen on härskiä, mutta ne ovat myös kalliita päiviä, joten laittomuuden ollessa kyseessä, menetysten korvaaminen ei kuulosta täysin kohtuuttomalta, vaikkakin summat ovat aika suuria, eikä työntekijällä ole kovin suuriin korvauksiin varaa.
Paikallinen sopiminen on varmasti monelle pienyrittäjälle elämää helpottava asia. Mutta sitä on myös helppo käyttää hyväksi. Ja niin tulee tapahtumaan, koska se on kannattavaa. Ei tosin ehkä kovin kannattavaa pitkällä tähtäimellä jos nimi tulee julki. Mutta jos, niinkuin Suomessa on jo tapahtunut, työntekijään kohdistuu väkivallan uhkaa tms. vakavaa painostusta, niin toimintaan voi olla erittäin vaikea lain keinoin puuttua, jos asiaa edes koskaan saadaan selville esim. kielitaidon tai sosiaalisten kontaktien puutteen takia.
Vaikka liittoon liittyminen olisikin työntekijän oikeutettu keino hakea oikeutta itselleen, se ei välttämättä ole mahdollista.

Kaiken kaikkiaan jäi semmonen maku että joku haluaisi ottaa tulpan pois veneestä ja kokeilla kelluuko se.
Lupauksia ja ukaaseja satelee tasaiseen tahtiin, mutta ei mitään muuta. Ei näyttöä, ei turvaverkkoa, ei varasuunnitelmaa…?
Aika suoraviivainen strategia. Hyökkäävä suorastaan. Shakissa en ole koskaan pärjännyt suojaamatta selustaani.
Mutta en olekaan mikään shakkimestari.
Eikä tässä meikäläiselle varmaan hyvin käy, tapahtuipa hallituksessa mitä tahansa.
Olen sen verran jo syrjäytynyt.
Pakko se on kai myöntää että jonkun verran olen kallistunut hyväksymään tilanteen ja toimenpiteet, mutta joku järki ja tolkku tässä pitäisi olla. Nyt hallitus hutkii ensin, ja tutkii vasta sitten.
Työmarkkinat ovat tällä hetkellä todella monimutkainen ja raskas sekä käsittämätön koneisto. Ne ovat olleet sitä tosiaan jo niin kauan kuin minä asiasta mitään muistan. Niinkuin nuorison edustajatkin jaksoivat salissa muistuttaa.
Kuulemma maailmasta löytyy vieläkin monimutkaisempia työmarkkinoita, mutta myös tehokkaampia versioita niistä. Jotkut tuottavat paljon hyvinvointia, jotkut muistuttavat enemmänkin orjuutta.

Suomella on sellaisia ominaispiirteitä kuin talvi, sekä syrjäinen sijainti jotka erottavat sen monesta muusta työmarkkinasta. Kanadassa, Venäjällä, Ruotsissa ja Norjassa lienee samanlainen talvi. Niistä Venäjä ei ehkä ole enään meidän kaveri, vaikka onkin silti meidän rajanaapuri 1300km:n pituudelta, joten yhteistyö heidän kanssaan on nyt loppu. Toistaiseksi.
Talvi nostaa logistiikan hintaa, ja rajoittaa toiminnan mahdollisuuksia ajallisesti ja maantieteellisesti. Jotkut pystyvät toimimaan vain kesäisin, toiset vain talvisin, mutta ilmasto tekee joistain ammattikunnista työttömiä osaksi vuotta, ja talvella kaikki toiminta hidastuu muutenkin. Lisäksi se tekee kodittomuudesta erilaisen kokemuksen kuin vaikkapa Argentiinassa. Rovaniemellä ei voi elää samanlaista kodittomien populaatiota kuin Kanarian saarilla.
Ihmisiä on kasvatettu lisäksi jo viime vuosituhannen lopulta lähtien siihen uskoon että rahaa on, suomalaiset ovat huippuosaajia (mikä ei toki johdu vain sukujuurista tms. vaan kaiketi ilmastosta, ravinnosta ja … historiasta?) ja kuka vaan voi olla mitä vaan.
Seuraukset ovat että meillä on läjäpäin velkaa, työttömiä huippuosaajia joka kadunkulmassa, ja kovaa vauhtia epidemian mittakaavat saavuttava mielenterveys- ja päihdeongelmien vyyhti.
Uppiniskainen tarve saada talvi käytettyä tehokkaasti hyödyksi ja olla hidastamatta edes lasten takia, uuvuttaa työntekijät jo kolmekymppisinä. Osa kansasta taas lepää ja mietiskelee kotona toimettomana ja yrittää pitää terveydestään huolta siltä varalta että mainosten maalaama paratiisi tulisi eläväksi, ja maanpäällä vallitsisi altruistinen rakastava ilmapiiri ja työrauha. Sotiminenkin loppuisi jos ihmiset ottais vähän chillimmin, you know!?

Enemmän jonkunlaista realismia, ja vähemmän myyntipuheita ja kiertelyä peräänkuuluttaisin päättäjiltä. Ja muiltakin. Itseni mukaanlukien.

Vääntö jatkuu tänään klo 14.

Rock ’n’ Roll all night long!!!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu