Logiikka ei ole sama asia kuin moraali

Katselin ajankulukseni eduskunnan kyselytuntia, ja sitä kun suomen valtiovarainministerin hermot alkoivat ehkä murentua. Nykypäivän julkinen moraalikeskustelu kiteytyi hienosti siihen hetkeen kun häneltä kysyttiin onko oikein, että opettajan verohelpotus on 20e ja ministerin verohelpotus 2000e?
Valtiovarainministerin vastaus oli, että kyse on yksinkertaisesta prosenttilaskusta.
On ihan oikein että jos köyhä saa lantin, niin rikkaampi saa sata.
Näinhän meille kaikille jo koulussa opetettiin.
Se on ihan loogista, hän sanoi.
Hän ei kuitenkaan kertonut onko se oikein.

Olin jotakuinkin tyrmistynyt.
Olen edelleen.
Ja kun uutiset alkoivat hämmentää omaa tympeää puuroaan, ymmärsin, että me olemme hukassa, ja että Slush on tämän tuhoon tuomitun typeryyden airueen pöyhkeä ja meluisa, mutta välkkyvä ja sitruunan tuoksuinen lippulaiva, joka luotsin lailla ohjaa mielemme pois pimeydestä, kohti joulunajan tarjoamaa lämmintä turvasatamaa, missä availemme iloisina lahjoja ja syömme itsemme – tai pikemminkin tarjoilemme toisemme – kipeiksi. Jotkut pitävät joulua myös mitä parhaimpana aikana ryypätä ja kenties ampua aivonsa tohjoksi olohuoneen seinälle. Sen suosio on kääntäen verrannollinen talouden kasvulukuihin.
Yksinkertaista matematiikkaa.
Ja ihan täysin loogista.

Mutta sen pitemmittä puheitta: Huoletonta joulun odotusta ja valkeita hankia kaikille tasapuolisesti! Joillekin jopa vielä vähän tasapuolisemmin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu