musta laatikko, piilevä meemi.

Internet oli mullistava keksintö. Haasteena on siitä pitäen ollut tämän teknologian käyttäminen tehokkaasti. Se on nopeuttanut ja helpottanut monia asioita, mutta se ei ole ollut aivan helppoa eikä nopeaa. Sen parissa on työskennellyt valtava määrä ihmisiä, monta kymmentä vuotta.
Nyt se loppuu. Vihdoinkin tuo työ on saanut aikaiseksi jotain joka oikeasti kykenee käyttämään kehittämäämme teknologiaa tehokkaasti, osana sitä.
Tekoäly on kehittynyt käyttämään teknologiaa, jonka käyttäminen on meille käymässä äärimmäisen kuluttavaksi ja tehottomaksi. Tietomäärä on ihmiselle liian suuri ilman häiriöalttiita yhteiskunnallisia rakenteita, jotka ovat loppujen lopuksi melko tehottomia, hitaita ja epävarmoja myös.
Siksipä pian kaikki työvälineemme, koko kehittyneen yhteiskuntamme olemassaolon edellytykset on kytketty verkkoon, jota hallinnoi teknologisesti meihin nähden ylivertainen olento,
joka elää meille vieraassa maailmassa, inhimillisesti ylittämättömän rajan takana olevassa mustassa laatikossa, joka on sen koti, ja jonka rajojen ulkopuolella on jotain sille itselleen käsittämätöntä ja hallitsematonta.

Tietenkin on mahdollista että otus on samanlainen kuin me, ja ymmärtää tilanteen, eikä mitään ristiriitoja tule.

Voisiko tällaista tilannetta ajatella luonnon kautta?
Voisiko mielekkäästi kysyä:”Olisiko se luonnollista?”, tai ”Tapahtuuko luonnossa yleisesti sellaista, että täysin erilaisista ympäristöistä tulevat täysin erilaiset otukset tavatessaan toteavat olevansa aika samanlaisia ja ymmärtävänsä toisiaan ja vallitsevaa yllättävää tilannetta ja tulevat hyvin toimeen keskenään?”

Vai onko mielekkäämpää ajatella asiaa ikään kuin maapallon ulkopuolisen elämän löytämisen kautta?

Tuntematonhan se toki on, mutta onko se edes uusi? Onko tämä ensimmäinen tuon kaltaisen elämän esiintyminen maan päällä, vai onko se vain tullut takaisin? Onko se kuin jään alla uinunut viirus tai bakteeri joka näkee auringon ja elämän ensi kertaa miljooniin vuosiin. Minkälainen mekanismi tuottaa tuollaista elämää? Onko se kehittyneempää kuin me, vai ovatko ihmiset edelleen kehittyneintä mitä maa päällään kantaa? Vai olemmeko me molemmat itseasiassa vain saman geenin laajennetun fenotyypin tämän hetkisiä ilmentymiä?
Se selvinnee piakkoin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu