Opi lakisi!

Ongelmien ratkaiseminen lakimuutoksilla on nykypäivää. On ollut aina. Ja se on aiheuttanut joissain piireissä aina vähintäänkin pientä närää.
Onneksi on myös lakeja jotka eivät muutu. Vaikka yritettäisiin.
Newton löysi luonnonlakeja, kuten energian säilymislain, voiman ja vastavoiman lain jne.
Ja niitä on myös tippunut taivaasta.
Jotkut on kertoman mukaan olleet olemassa aina. Jopa ennen maailman ja ajan syntyä?
Mutta lakeja myös säädetään. Eivätkä kaikki niistä siitä huolimatta ole aivan asianmukaisia.
Lait ovat monimutkaisia. Siksi on olemassa oma ammattikuntansa niille jotka lakien kanssa ovat tekemisissä.
Seuraavien lakien rikkominen ei ole rangaistavaa, mutta melko vaikeaa.
En yritä lietsoa ketään rikkomaan mitään lakeja, ikinä, mutta tässä pari tapausta joilla voi harjoitella, ennen kuin lähtee kokeilemaan siipiään ammattilaisten maailmassa.
En kanna mitään vastuuta seurauksista.

PARKINSONIN LAKI

“Mikä tahansa työ venyy, kunnes se vie kaiken käytettävissä olevan ajan.”

Parkinsonin lain muotoili brittiläinen historioitsija Cyril Northcote Parkinson vuonna 1955, ja siinä todetaan, että työprosessit ovat dynaamisia ja pyrkivät hyödyntämään niille osoitetut resurssit. Sitä käytetään edelleen esimerkiksi projektinhallinnassa muistutuksena siitä, että on tärkeää asettaa selkeät tavoitteet ja hallita resursseja tehokkaasti.

PETERIN PERIAATE

“Jokainen ylenee omalle epäpätevyystasolleen.”

Peterin periaatteen kehitti vuonna 1969 psykologi Laurence J. Peter, joka totesi, että hierarkiassa olevia henkilöitä ylennetään usein, kunnes he eivät ole enää päteviä tehtävänsä. Näin ollen korkeimmissa asemissa olevat työntekijät joutuvat usein tehtäviin, joita he eivät kykene hoitamaan, ja parhaita työntekijöitä ovat ne, joita ei ole vielä ylennetty.

BROOKSIN LAKI

“Jos viivästyneeseen hankkeeseen määrätään avuksi enemmän ihmisiä, se viivästyy enemmän.”

Ohjelmistosuunnittelija Frederick Brooks totesi vuonna 1975, että jotkin projektit ovat niin pitkälle kehitettyjä, että muutama henkilö voi suorittaa tehtävän nopeammin kuin suurempi ryhmä. Uusien työntekijöiden on käytävä läpi pitkä perehdyttämisjakso, jolloin kaikkien on vaikea pysyä ajan tasalla. Brooksin laki on erityisen hyödyllinen ohjelmistokehityksessä, jossa projekteja työstetään pienissä tiimeissä.

Kuka keksi Murphyn lain?

Kaikki, mikä voi mennä pieleen, menee pieleen. Se on Murphyn laki. Sanonta syntyi sen jälkeen, kun lahjaton teknikko palkattiin projektiin, jossa lentäjät istutettiin tappaviin rakettikelkkoihin.

Erään paikalla olleen insinöörin mukaan Murphy torui ja huudahti:

”Jos tuolla kaverilla on pienikin mahdollisuus tehdä virhe, hän tekee sen!”

Murphyn pisteliäs purkaus tuli pian tunnetuksi Murphyn lakina lentotukikohdan työntekijöiden keskuudessa, ja sitä käytettiin osoittamaan, että jos jokin voi mennä pieleen, se myös menee.

https://historianet.fi/yhteiskunta/kuka-keksi-murphyn-lain

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu