Syyhy

Aiheuttiko jo pelkkä otsikko kutinaa? Älä huoli, se on melko tavallista.
Minulla oli syyhy reilut kymmenen vuotta sitten. Oleskelin niihin aikoihin Helsingissä, ja sain sen kun olin yötä tuttujeni luona. Heiltä myös sain lopullisen vahvistuksen omille epäilyilleni siitä mikä kutinan aiheuttaa.
Kutina oli todella inhottavaa, ja vaivasi pahiten iltaisin kun oli nukahtamassa. Ihon alla ryömivät punkit lähtevät silloin liikkeelle. Eli syömään. Syyhypunkki syö käytäviä ihon alle, ja munii sinne. Munat ovat melko sitkeitä, niinkuin punkitkin. Itse pidin kaikkia tekstiilejä ulkona parvekkeella pakkasessa kaksi viikkoa, onneksi oli talvi vaikka ei kovin kylmä sellainen, ja pesin kaiken sen jälkeen pitkällä ohjelmalla 60 asteessa. Siis aivan kaiken verhoja ja mattoja myöten. Sänkyä minulla ei ollut, mutta se on kuulemma ongelmallinen ellei sitä saa vietyä ulos pakkaseen.
Kesällä syyhy on vielä inhottavampi vaiva. Isoon arkkupakastimeenkaan ei mahdu kerralla kaikkea, joten vaatteita pitää säilyttää jätesäkeissä eristyksissä, kunnes pakastaminen tai pesu onnistuu.
Käytin itseeni yhteensä kaksi purtiloa voidetta, jotka maksoivat silloin n.20e/kpl.
Kutinaa oli kestäny pari viikkoa, hoito kesti kolme päivää, ja kutina hävisi vähitellen parissa viikossa.
Syyhy on tosin siitä viheliäinen vaiva, että vaikka se poistuu kehosta, se ei poistu mielestä. Siitä jää pitkäaikainen muisto ja epäluulo kaikkea kutinaa kohtaan. Ihminen kutisee enimmäkseen aivan muista syistä, mutta syyhyn jälkeen tilanne muuttuu. Etenkin ensimmäiset kuukaudet aiheuttavat lievää vainoharhaa ja ahdistusta.

Sosiaaliset ongelmat alkavat heti kun syyhy on diagnosoitu. Eristäytyminen on suositeltavaa, ja ihmiset kyllä osaavat auttaa siinä kun kuulevat mistä vaivasta on kyse. Ja niin teen itsekkin. En aio matkustaa Helsinkiin ennenkuin asia on hallinnassa.

Jos teillä on syyhy, hoitakaa se heti, ja olkaa äärimmäisen huolellisia siivouksen kanssa. Älkää enään hoidon jälkeen käsitelkö tekstiilejä joita ei ole pesty/pakastettu ilman kumihanskoja. Punkit tai niiden munat voivat tarttua ihoosi, ja sinulla on käsissäsi taas uusi syyhyongelma jonka huomaat vasta parin viikon päästä.
Kättelyä, halaamista, seksiä ja kaikenlaista fyysistä ihmiskontaktia tulee välttää.

Lemmikit ovat oma lukunsa, ja niistä minulla ei valitettavasti ole mitään kertomista.
Ymmärtääkseni ne monimutkaistavat tilannetta huomattavasti.

Täytyy sanoa että hoito oli kallis jo silloin kun itse sitä tarvitsin, mutta se onneksi sentään tehosi. Nykyhinnat näyttävät olevan lähes kaksinkertaiset, joten en ihmettele ärtymystä. Vieläpä jos huomaa maksaneensa tyhjästä satoja euroja, ymmärrän varsin hyvin melko voimakkaankin reaktion.
Jokainen voi kuvitella millaista on elää jatkuvan kutinan kanssa joka vie yöunet, ja muistuttaa itsestään aina kun yrität levähtää tai hengähtää hetkisen. Pitkään jatkuessaan se johtaa työkyvyttömyyteen, mielenterveyden järkkymiseen, ja syrjäytymiseen.

Niin kauan kun ihmisillä ei ole varaa hoitaa syyhypunkkitartuntaa, syyhy jatkaa leviämistään kouluissa, työpaikoilla, hotelleissa, vaatekaupoissa, ravintoloissa, lääkäriasemilla, kokoussaleissa, kuntosaleilla, urheilukilpailuissa jne.
Se tulee yhä vastustuskykyisemmäksi hoitoja kohtaan, eikä kysele vastaantulijan, ikää, sukupuolta, varallisuutta tai kotipaikkaa.
Jokainen koti kelpaa.

Leppoisaa viikonloppua kaikille!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu