työn mielekkyydestä 2023

Työnteko tuottaa hyödykkeitä. Hyödykkeet tuottavat hyvinvointia.
Maailmassa tuotetaan hyvinvointia enemmän kuin sitä kulutetaan. Tästä on todisteena suunnattomat jätevuoret maalla ja merissä, sekä talouden kasvun nousujohteinen ura, eli
työnteon tuloksena kumuloituneen ylijäämän ekponentiaalinen lisääntyminen. Tätä ylijäämää kutsutaan hyvinvoinniksi. (Tai joskus hieman kryptisemmin: hyvinvoinnin mittariksi, bkt:n muodossa. Se kertoo numeroin paljonko jää viivan alle kun siitä vähennetään välttämätön.
Sivistyksen mittarina pidetään monesti sitä kuinka hyvin yhteiskunta pitää huolta huono-osaisimmistaan, ja se antaa huomattavan erilaisia tuloksia kuin tämä hyvinvoinnin mittari. Sivistys näyttää olevan katoava luonnonvara, kun taas hyvinvointia on ongelmaksi asti)
Tämä melko huomattava osa kaikesta tuotetusta hyvinvoinnista on säästössä pahan päivän, eli tuntemattoman tulevaisuuden varalle. Joko pankkitileillä tai osakkeissa tms. Vaikkakin toiminta on tietyissä logiikan rajoissa järkevää, hyvinvointia ei kuitenkaan juurikaan valu niille joilla siitä on puutetta. Parhaimmillaankin se tuottaa vain passiivisesti lisää hyvinvointia, joka taas jää kirstun pohjalle tuottamaan vielä lisää hyvinvointia jne. Ja sitä on viimeisten 2000 vuoden aikana kertynyt todella ongelmallisen paljon.

Minusta on melko helppo ymmärtää miksi tämä ristiriita aiheuttaa ihmisissä fyysisiä reaktioita kun hyödykkeet ja niistä syntyvä hyvinvointi vaikuttavat virtaavan vastakkaisiin suuntiin.
Työntekijälle jää hyvinvoinnista käteen muovinen kertakäyttöpakkaus ja kipeä selkä, kuluttajalle hyödytön hilavitkutin joka vaatii jatkuvaa päivittämistä, ja sijoittajille rajattomat mahdollisuudet toteuttaa mitä hyvänsä päähänpistoja saadakseen ajan kulumaan.

Kuulemma pienellä kärsivällisyydellä ja pitkäjänteisellä työllä, vielä isompi siivu työn hedelmistä on mahdollista laittaa syrjään. Pahan päivän varalle siis. Ja vaikka sitä on jo aika paljon kertynyt ja tilannekin on mitä on, niin katsotaan vielä hetki josko tilanne tästä yllättäen paranisi. Säästetään siinä nähkääs sievoinen summa, ja voidaan jopa voittaa tosi paljon lisää jos nyt pidetään pää kylmänä ja huhkitaan kunnolla vähän aikaa, ja puhalletaan yhteen hiileen niinku vanhaan hyvään aikaan. Oishan se kiva kaikille että ois vähän parempaa juustoa välillä leivän päälle, eikö oiskin? Ja pari kaljaakin varmaan maistus illalla kun kattoo tennistä. Ja usb-ladattava pallien rapsutin? Sellanen mikä kiinnitetään housujen vyötärönauhaan ja mitä voi ohjata puhelimella! kuka ottaa tästä innovaatiosta kopin? Mikään idea ei ole liian typerä valtiontalouden elvyttämiseksi. Siis ihan aikuisten oikeesti! innovoikaa!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu