Vasen ja Oikea?

Kuvitellaampa huvin ja urheilun vuoksi tilanne jossa henkilön ’+’ on metsässä näköesteen takaa selitettävä jollekin toiselle täysin tuntemattomalle ja täysin lukutaidottomalle henkilölle ’0’, joka – mystistä kyllä – ei ole edes nähnyt tekstiä tms. ikinä elämässään, kumpi on oikea ja kumpi vasen?

Itse opin sen siitä kummassa kädessä pidettiin kelloa. Mutta esim isoäidilläni ei tietääkseni sellaista ollut, ja harvalla nykypäivänkään nuorella on kelloa ranteessa. Henkilöillä on vain päällään t-paita, shortsit ja suihkusandaalit joissa ei missään lue mitään, eikä niissä ole kuvia tai kuvioita tai nappeja tai vöitä tms.

Onko ympäristössämme – ns. luonnossa siis – jotain objektiivisen vasen- tai oikeakätistä?
Ihmisen tekeleissä, esim. autossa, on usein piirteitä joiden perusteella vasen ja oikea puoli voidaan erottaa. Tekstikin on yksi sellainen asia. Se ei ole kuitenkaan luonnossa samalla lailla kuin kivet, kannot ja multa.
Otetaampa esimerkiksi vaikkapa koivut ja metsät. Missä siellä on oikea ja vasen? Erottavatko eläimet käsitteellisesti mielessään vasemman ja oikean, ja miksi ne niin tekisivät?

Mitä moisesta erotuksesta seuraa, ja tekevätkö edes kaikki ihmiset niin? Voisiko ihminen oppia lukemaan ja laskemaan jne. yhtä hyvin sekä vasemmalta oikealle ja alhaalta ylös kuin toisinkinpäin, vai onko vasemman ja oikean ero jotenkin niin tiukasti sidoksissa vaikkapa aivojen rakenteeseen ettei kaikki vain voi olla sikinsokin ja mitenpäin sattuu tai vaihdella?

On valittava yksi suunta, ja pysyttävä siinä!?

Elimistöhän ei itseasiassa ole symmetrinen. Sydän ja maksa sekä haima ainakin ovat parittomia ja epäsymmetrisiä elimiä jotka eivät sijaitse keskellä. Miksi ne ovat aina (???) samoilla paikoilla eivätkä sattumanvaraisesti hujanhajan?
Ulkoapäin sitäkään ei tietenkään huomaa.

Yleispätevin vastaus alussa asettamaani ongelmaan löytyy siis elimistöstä. Sen, joka janoaa tietoa vasemmasta ja oikeasta, on metsästettevä esim. jänis tai valkohäntäpeura, ja teurastettava se.

Kuulostaa toki melko brutaalilta rituaalilta, joten suosittelenkin pitämään rannekelloa aina kädessä, tai tatuoimaan käsiin vasenta ja oikeaa yksiselitteisesti osoittavat/esittävät/tarkoittavat merkit. Esim. ’V’ (vasen) ja ’O’ (oikea), tai S (sydän) ja M (maksa).

Mielenkiintoista olisi itseasiassa lukea vasemman ja oikean syntyhistoriasta, niinkuin taidan piakkoin tehdäkin, sillä villi veikkaukseni on että merenkululla on ollut tekemistä asian kanssa. Niinkuin sillä on ollut tekemistä astrologian, johtajuuden ja köysien kehittymisen kanssa. Mutta niistä – etenkin köysistä – tuonnempana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu