Ympäri mennään ja yhteen tullaan.

Tälle on varmaan jokin toinenkin hyvä selitys jota ei jostain tärkeästä syystä kerrota, mutta jos HSL:n lukulaitteessa on QR-koodin lukemiseen tarkoitettu ominaisuus, niin miksi sitä ei käytetä? Se otetaan käyttöön vasta hieman myöhemmin. Siis muutaman vuoden päästä.

Tämä on malliesimerkki tuottavuuden laskusta. Ja vika ei ole bussikuskissa, pummilla kulkevissa matkustajissa, autoissa, lukijoissa, puhelimissa, moraalittomissa ja ihan tavallisissa koodareissa … missä siis? Kaikki on tehty juuri niinkuin pitääkin.

Haluaisin sanoa että vika on päättäjissä. Mutta kenessä niistä? Ajan tapaan äänestyksen tuloksena valtansa saaneita ei sitäpaitsi voi oikein syyttää, koska äänestäjäthän ovat siitä vastuussa.
Liikkeenharjoittajat toimivat vain markkinatalouden lakien, ja valtion lakien mukaan, ja siihen puuttuminen ei asiaa ratkaise alle kymmenessä vuodessa. Ja lukulaitteet seisovat siihen saakka puoliksi käyttämättöminä, työllistäen toki lipuntarkastajia, ja väärennöksien tehtailijoita.

Varsin potentiaalinen ehdokaskategoria syntipukiksi on myös kuluttajat, eli maksavat asiakkaat. Jos asioihin haluaa nopeita muutoksia, pitäisikö ihmisten äänestää lompakoillaan? Se tarkoittaa yksityisautoilua, taksia, kävelyä, tai pyöräilyä.
Toki voi myös matkustaa pummilla.

Itseasiassa julkinen liikenne pyörii paljolti veroveroin, joten palvelusta maksaa jokainen veronmaksaja. He eivät kuitenkaan ole vastuussa verovarojen käytöstä, ja asiakkaitakaan he eivät ole ennenkuin nousevat julkiseen liikennevälineeseen, ja maksavat erikseen palvelun käytöstä.

Tämä kenties selittää myös lukulaitteen absurdilta vaikuttavaa toimintaa? Laite on ostettu, asennettu ja valmiina käyttöön, mutta käytöstä pitää maksaa erikseen.
Kenties pummilla menijöitä ei ole vielä niin paljon että uusien ominaisuuksien käyttöönotto olisi kannattavaa?
Ympyrä sulkeutuu.

Johtopäätös on siis että ketkä ikinä onkaan lippuväärennöksiä tehneet, pitäkää huoli ettei käyttäjämäärät räjähdä käsiin. On varmasti olemassa ”sweet spot”, missä palveluntarjoajalle väärennösten aiheuttama taloudellinen menetys lipputulot, tarkastajien palkkamenot ja perittävät tarkastusmaksut huomioonottaen, on pienempi kuin lukulautteiden käyttömaksut, jotka toki tuovat kassavirtaa lipputuloina.
Näin markkinatalous saavuttaa tasapainotilan ja yhteiskuntarauha säilyy.

Tasapuolisuuden nimissä annan pienen vinkin myös HSL:lle: tehkää itse väärennöksenne. Ottakaa pimeät markkinat itse haltuun, ja hilatkaa salakavalasti hintoja ylöspäin. Luulisi että siihen löytyy tietotaitoa tällaisesta teknologian huippuosaajamaasta?
Tai vaihtoehtoisesti käyttäkää niitä vehkeitänne jotka veronmaksajat on teille ostaneet?
Tai olkaa käyttämättä, jos ei maksa vaivaa. Käy varmasti tässä taloudellisessa tilanteessa monille varsin hyvin.

Se on ihan ”up yours.”, Nykäsen Masan kuuluisaa ilmaisua mukaillen…

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu