Helsinki – kahviloiden kaupunki

 

Olen ”kahvilaihminen”. Olenko? Keitä ne ovat ne sellaiset kahvilaihmiset? En tiedä, mutta aika-ajoin löydän itseni kahvilan pöydästä ja kesäisin terassilta. Sitten tunnen ihmisiä, jotka käyvät baarissa kahvilla, mutta eivät suin surmin siellä jouten istuskele.

 

On joulukuinen lauantai. Harpon taas kohti Helsingin kahviloiden aatelia, Kappelia. Siellä on hyvä lehtitarjonta, viihtyisä interiööri ja maukkaat antimet. Tosin kahvi, etenkin cappuccino, on kipuhinnoissa; 4,40 euroa. Ennen euroa 1990-luvulla tavallinen kahvi maksoi baarissa plus miinus pari markkaa. Euron myötä baarihinnat pomppasivat. Neljän euron cappuccino maksaisi noin 24 markkaa. Unohdetaan markat, mutta EU – Italian Roomassa cappuccino maksaa 1 – 2,5 euroa paikasta riippuen ja – maistuu kahvilta.

Pahkeinen sentään, Kappeli on suljettu remontin vuoksi, avautuu joskus entistä ehompana. Hyvää kannattaa odotella. Käännyn kannoillani, livahdan Pohjois-Espan yli ja Robert`s Coffeen ovesta. Robert`s on viihtyisästi sisutettu kahvilaketju, jonka tunnus on muutama mukava nahkanojatuoli – jos sellaisen saa istuttavakseen. Saan. Rapeaa croissantia ja cappuccinoa, katselen ikkunasta elämää ja tunnen itseni niin ”kahvilaihmiseksi”.

 

Robertt`s Cofee Jugendsalissa on viihtyisä mesta.

Kahvilassa istutaan kiireettä, luetaan ja mietitään. Robert`s Coffeessa on mukavaa, että se on kotimainen, Robert Pauligin 1987 perustama kahvilaketju. Onnistunut?  On. Ketjukahvilalle on tärkeää, että sama interiööri ja tunnelma löytyy Rovaniemeltä Hankoon ja Seattlestä Helsinkiin.

 

Strindbergin terassipöydät odottavat uutta kesää.

 

Dallaan Espaa ylös. Seuraava kahvila on Strindberg, joka teki virheen kun luovutti Mikonkadun ja Espan kulmanpaikan Marimekolle. Kahvila on suosittu. Monena kesänä Strindberg sai mainosta, kun kansanedustaja Ben Zyskowcz käytti sitä ”kesämökkinään”, istuskeli terassilla, luki kirjaa tai lehtiä ja tapaili tuttuja. Kun Ben katosi Strindbergin terassilta – oli syksy saapunut Helsinkiin.

Koska on lauantai, Espalla kuulee risteilijöiden riikinruotsia ja kotimaan kulkijoilla on jo joulumetkut mielessä. On pakko pysähtyä kun näyteikkunassa näen vedoksia 1900-luvun alussa Espalta otetuista valokuvista. Espan talot ovat säilyneet, ainakin fasadit, ja ovat kuin kruunuja merellisen Helsingin hiuksilla. Yllättävän vähän Espan seutu on muuttunut reilussa sadassa vuodessa, rakennukset, puisto ja patsaat ovat liki ennallaan, vain ihmisten vaatteiden ja lasten vaunujen tyyli on vaihtunut. Vanhoja rakennuksia Stadissa on tuhottu onnistuneesti – säilyneet ovat side historiaan. Arvokasta.

 

Kämpin talon ulkokuori on ennallaan ja terassi Stadin ehdotonta eliittiä.

 

Ikkunassa olevat, 1900-luvin alussa otetut suuret valokuvavedokset kertovat, että Esplanadin alue on säilynyt hyvinkin ennallaan.

 

Strindbergin jälkeen Kämpin kadulle työntyvä lasiterassi on kahvila-ravintoloiden parhaimmistoa. Ehkä seuraavana tilipäivänä laitan ranttaliksi, astun Kämppiin ja tilaan pullon Ranskan Epernessä, 15 km pitkissä varastotunneleissa kypsynyttä Moet&Chandon`ta. Kämpin jälkeen on muutama muotiliike ja sitten onkin jo Esplanad-kahvila, jonka kesäterassi on kiva ja eloisa paikka istua kesän aurinkoisena alkuiltana – mikäli tilaa löytyy.

 

Cafè Esplanad on suosittu ja viihtyisä kahvila, terassi on kesäisin usein täynnä.

 

Akateemisen kirjakaupan Starbucks ei ole suosikkini, vaikka sen ikkunasta on kiva katsella katuelämään. Menen mieluummin kirjakaupan 2. kerroksen Aalto-kahvilaan. Mutta Starbucks tuo mieleen tarinoita.

Maistoin ensiespressoni Torinon rautatieasemalla, muovimukista ja ihmettelin: Mitä tämä on? Pariisissa tutustuin tummapaahtoiseen maitokahviin aikana, jolloin Suomessa ei erikoiskahveja juuri ollut. Jos omistaisin kahvilan, lähettäisin työntekijät opintomatkalle Roomaan. Tosin siellä baristat ovat usein miehiä; valkoinen paita, tehokkaat liikkeet, kahvi on edessä nopeasti.

Itselleni Italia  ja Ranska ovat kahvilakulttuurimaita, myös Brasiliassa ymmärretään hyvän päälle – kahvinkin. Vaan enpä muista italialaista tai ranskalaista kahvilaketjua. Sen sijaan ensimmäisenä Suomen rantautunut ylikansallinen kahvilaketju Starbucks (yli 60 maassa) on kotoisin USA:sta, Seattlesta. Mitenkäs siinä noin kävi, että kahvilakulttuuri levisikin Italian sijaan USA:sta?

Hän, joka on kiertänyt Yhdysvaltoja, tietää mitä Jenkkilän perinteinen huoltamobaarikulttuuri on: Istut pöytää, tarjoilija kaataa mukin täyteen seisonutta kahvinlitkua, ojentaa listan. Parasta on ruoka ja pöytiin tarjoilu – ei se kahvi.

Seattle on aina ollut toista maata. USA:n ehkä liberaalein kaupunki lanseerasi erikoiskahvit ja levitti niiden ilosanomaa ympäri maailmaa, Suomeenkin. Jenkit taitavat ketjuyrittämisen (Kentucky Fried Chicken, McDonalds, ym.).  Edelleen ihmettelen; miksi kahvikulttuuri ei levinnyt maailmalle Italiasta tai Ranskasta?

 

Stockan kulman uusi kahvila on nimeltään PuPu.

 

Unohdetaan Starbucks ja Seattle. Stockan kulma on nyt PuPu-kahvila. Kaikista maailman kahvilannimistä valitsisin viimeiseksi PuPun. Tuossa Espan takana on Ruotsalainen teatteri, joka vaihtoi Cafè Kafkan Cafè Artistiksi. Minusta Kafka oli parempi. Satunnaisena osa-aikaherrasmiehenä en kinaa makuasioita

 

Ruotsalaisen teatterin entinen Cafe Kafka on nyt Cafe Artist. Tunnelma on edelleen rauhallinen.

 

Kolmen sepän aukiolta sujahdan entisen Suomalaisen Kirjakaupan ovesta. Kirjakauppa on muuntunut ravintoloiden ryppääksi, mutta asiakkaat puuttuvat. Uudesta Kaivopihalle johtavasta kulkuväylästä ei ole tullut suosittua. Suunittelijat suunnittelevat hyviä kulkuväyliä, mutta ihmiset valitsevat itse ja kulkevat sieltä mistä on järkevää.

 

Kuljen Rautatieaseman ohi junalle. Steissillä on kahviloita, myös Robert`s Coffee, Makkaratalossa ruotsalaisjuurinen Espresso House ja monta muuta. Sokoksella on kahvila, Lasipalatsissa useita. Mistä niitä asiakkaita riittää, vaikka kahvi – kuten alussa marisin – on esim. Rooman verraten yli tuplahinnoissa? Ehkä en olekaan Helsingin ainoa ”kahvilaihminen”.

 

 

+3
jussiosmola
Sitoutumaton Vantaa

Joskus pienikin valo voi …
- pelastaa pimeydestä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu