Pulmasta toiseen – keraaminen vai induktio?

Keraaminen- vai induktioliesi? Siinäpä pulma!
Ehkä joku toinenkin miettii liesiuuninsa vaihtamista tai on juuri ratkaissut pulmansa. Lehtien yleensä valppaat koti-keittiö-sivujen toimittajat eivät ole olleet kiinnostuneita esittelemään erilaisten liesitekniikkojen eroja. Jos -kuten oletan- induktioliesi säästää sähköä, asian luulisi nousevan esiin.
Meillä vanha kunnon teräslevyinen liesi-uuni-systeemi pelaa vielä, mutta vaihtaminen on mielenpäällä. Erityisesti uuni kaipaa päivitystä ja ehkä uusi laite säästäisi myös yhä kalliimmaksi käyvää sähköä.
Mikä tässä sitten on ongelma? Kaupastahan koneita saa kun lyö euroja tiskiin. Jotkut ihmiset osaavat tehdä kaikista asioista ongelman. Ehkä olen tuohon suuntaan kallellaan, sitä kun haluaisin saada maksamalleen hinnalle parhaan vastineen, ei ainakaan siirtyä huonompaan.
Niinpä periaatteessa, jos valinta olisi teräslevyn ja keraamisen välillä, asia olisi kuta kuinkin selvä. Vaikka keraaminen on moderni, niin sen hyöty teräslevylieteen verrattuna on niukka ja siihen liittyy myös ongelmansa. Joten saattaisin valita vanhan kovaakin käyttöä kestävän vanhanmallisen, käytössä koetellun teräslevylieden.
Mutta induktio! Se onkin jo toista maata. Onhan sen toimintaperiaate täysin erilainen verrattuna vähitellen kuumenevaan ja jälkilämpöä säteilevään teräs- ja keraamiseen lieteen. Induktion teräs- ja keraamiseen lieteen verrattuna kallis hinta piti sen kauan ammattilaisten käytössä ja poissa kotikeittiöistä. Nykyisin induktioliesiä saa melkein keraamisen hinnoilla.
Ja juuri kun valinta alkaa kallistua induktiolieden puolelle, esiin nousee uusi kokonaisuudessa kannalta pieni, mutta pulma kuitenkin. Koska induktion toimintaperiaate poikkeaa täysin muista liesistä (vaatii kattilaan teräksisen pohjan), kotiin hankitun laadukkaan alumiinisekoitepohjaisen kattila- ja kasarikokoelman voi laittaa kiertoon; ne eivät induktiolevyllä kuumene. Toki kattiloita voi vaihtaa, mutta itselläni on vielä yksi ”pienisuuri-pulma”: mutterimallinen (alumiinia) espressokeitin.
Olen nimittäin hankkinut italialaisperäisen rakkaussuhteen juuri mutteripannuun ja tykkään tirautella aidot espressot. Kahvialaa tuntevat väittävätkin, että vain mutteripannulla syntyy se oikea espresso. Tuosta en ole niin varma ja olenkin marketeissa katsellut maitovaahdottimella varustettuja espressonvalmistuslaitteita sillä silmällä. Olen myös antanut korvieni kuulla, että olisi olemassa kiertotie: induktiolevylle asetettava teräslevy, jonka päällä alumiininen mutteripannu kuumenee.
Tuntemani keittiön puolella paljon hääräävät kotikokit ovat sitä mieltä, että induktioliesi on paras, koska se toimii kuten kaasu. Tuosta tuli mieleen vielä yksi pikkupulma; kaasu- ja induktioliedet vaativat totuttelemista, niissä kun ei ole jälkilämpöä, jonka hyödyntämiseen tottunut voi aluksi kiehuttaa keiton yli tai puuron pohjaan.
Miksi siis valitsisin kolmesta vaihtoehdosta juuri induktiolieden? Millä kriteereillä sinä aiot keittiön käytetyimmän laitteen, lieden, valita – tai teit valinnan?
Liesiuunin luukun saranointi kului loppuun, eivätkä kotikonstit enää auttaneet. Lonksuva luukku vaikutti jopa vaaralliselta. Tein päätöksen vaihtaa liesi kokonaan uuteen.
Tiesin induktiolieteen liittyvän kattilakysymyksen, mutta jollain tavoin olin jo mielessäni ratkaissut sen: keskellä koronakriisiä hankin verkko-ostoksena induktiolieden, jonka soveltuvuuden kotikeittiööni toki pyrin etukäteen kaikin tavoin varmistamaan.
Liesi toimii hienosti, vaikka onkin hinnaston tyvipäästä. Jouduin lopulta ostamaan yhden paistinpannun ja yhden kattilan, koska osa vanhoista keittoastioista toimii myös induktiotekniikkaa käytettäessä.
En ole selvittänyt yhtään yksityiskohtaa lieden käyttökustannuksista, enkä tiedä edes laitteen tarvitsemia wattimääriä. Ehkä kananmunien keitinvesi lämpenee aiempaa nopeammin, mutta ”kahdeksan minuutin muna” on tietysti aina sama. Se liesihankinnan varsinainen syy, epäkuntoinen uuninluukku, jäi historiaan: uusi luukku sulkee itsensä nätisti, kun sen malttaa vapauttaa otteestaan muutamaa senttiä vaille.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitän asiaa valaisevasta kommentista. Luulen että valintani kallistuu suunnalle, minne se oli jo vahvasti kallellaan. Vähän harmittaa, että joudun induktion myötä luopumaan muutamasta jopa erikoisesta ja laadukkaasta kattilasta.
Vaikka olen kuullut hyvinkin myötämielisiä lausuntoja induktiolieden käyttöominaisuuksista, niin kaikkea ei sekään näemmä kykene ratkaisemaan. Kirjoitit: ” . Ehkä kananmunien keitinvesi lämpenee aiempaa nopeammin, mutta ”kahdeksan minuutin muna” on tietysti aina sama.” Hyvä huomio (((
Ilmoita asiaton viesti
Tajusin juuri, etten perustellut induktiolieden valintaa nimenomaan keraamiseen lieteen verrattuna, vaikka kysymys esitettiin jo otsikossa!
Kahdesta huushollistani toisessa on keraaminen liesi ollut käytössä jo kauan. En yleensä pyri tekniikan eturintamaan, mutta kun rivitaloasunnon teräslevyliesi vanheni (hajosi) käsiin, sain jonkinlaisen induktioherätyksen. Tuntui, että tällä kertaa voisin ottaa askeleen, joka ainakin useimmilta on vielä ottamatta. Ehkä induktiotekniikan markkinointi on juuri minun suhteeni osannut vetää oikeasta narusta?
Ilmoita asiaton viesti
Ja minä ”hokasin” juuri, etten tuonut esiin tärkeintä syytä mikä lieden valinnasta tekee niin pulmallisen – ja se on käyttöaika. Kun uusi liesi-uuni hankitaan, se parhaimmillaan jököttää siinä keittiön tärkeimpänä koneena hyvinkin pitkään.
Asia oli helppo, kun vaihtoehtoja olivat kaasu tai sähkö. Kun kaasu on poistunut keittiökäytöstä, liesivaihtoehtoja on kolme. Tiedän, että on ihmisiä, jotka pitäytyvät tiukasti vanhassa teräslevysysteemissä, koska se toimii, kestää ja siihen on totuttu. Ja tiedän, että on ihmisiä joiden työskentelytapaan induktio ei välttämättä ole paras mahdollinen. Keraaminen taas on vain moderni versio teräslevysysteemistä, ei siis tarjoa mitään uutta vaan ehkä jopa haittoja.
Näin ollen olisi hyvä perehtyä asiaan ja tehdä se oma oikea valinta, ettei sitten tarvitse kuunnella vuosia emännän valitusta, että miksi hitossa sinä tuollaisen kapistuksen keittiöömme hankit, kun se toinen olisi ollut paljon parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Lots of good information thank you
Ilmoita asiaton viesti
Ole hyvä, Tom.
Ilmoita asiaton viesti
Pysyisin kyllä vanhassa tekniikassa. Keraaminen liesi on aivan toivoton, pitää olla varovainen kattiloita käsitellessään ja puhtaanapito on melko haastavaa. Induktioliesi on myös herkkä kolhuille ja naarmuille eli pannuja ei liedellä ruuan sekoitus mielessä heilutella ja astioiden pohjat on oltava kuivat. Teräs kestää, kestää ja kestää käyttöä. Itsellä ollut perinteinen sähköliesi/hella yli 30 vuotta, missä ajassa 7 henkinen perhe ruokittu. Muuta ei ole tarvinut tehdä kuin normaalit puhdistukset ajallaan ennen kiinnipalamista ja uunin suuluukun tiivisteen vaihto viitisen vuotta sitten. Etuna vielä mahdollisen levynvaihdon edullisuus verrattuna ”lasiliesiin”.
Ilmoita asiaton viesti
Kerroit selkeän mielipiteen, olen samoilla linjoilla. Keraamisesta olen luopunut, sillä se ei tuo muuta hyötyä kuin modernin ulkonäön ja juuri ulkonäköä muuttavaan lasilevyyn liittyy ongelmia (rikkoutuminen ja puhdistus). Taidan olla jälkijättöinen koska en ole työskennellyt kuin satunnaisesti keraamisella liedellä. Tutuin on teräslevyliesi ja jossain määrin kaasu. Joten valinta tapahtuu teräslevyn ja induktion välillä.
Liesiuunihan on keittiön tärkein kone. Oma teräslevysysteemi on jo vanha ja toimii. Eri tekniikalla toimivasta induktiosta en tiedä, mutta luulen, ettei keraamisella päästä sellaisiin käyttövuosiin kuin vanhalla teräslevyisellä. Lisäksi en ole ihastunut nykyliesien kosketuksella toimivista säätimistä.
Tällaista pähkäilyä, koneiden vaihdon yhteydessä on mukava perehtyä ja vertailla uuden tekniikan hyötyjä ja käytettävyyttä.
Joku voisi kertoa, kuinka hyvä keraaminen liesi todellisuudessa on? Tai induktio? Kestävätkö kovaa käyttöä? Ainakin niitä on paljon käytössä.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy myöntää, että induktioliedestä ei kokemusta, mutta keraamisesta hehkuttajasta kylläkin. Toivoton tekele.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkan vielä lyhyesti.
Kun kirjoitin blogin en ollut perehtynyt syvällisesti esim. induktio lieden tekniikkaan – toki tiesin periaatteen. Arvelin, että käyttäjät saattaisivat kertoa eri liesin käyttökokemuksista.
Miten induktioliesi toimii? (google)
Induktiolieden toimintaperiaate perustuu sen luomaan magneettikenttään ja magneettisella pohjalla (magneettiin reagoiva metalli) varustettuun keittoastiaan, johon lämpeneminen kohdistuu. Kun itse keittoastia lämpenee keittotason sijasta, lämpenemisnopeus on huomattavasti nopeampi, ja tehonmuutokset onnistuvat silmänräpäyksessä. Induktiotekniikka on turvallinen valinta lapsiperheeseen, sillä kuumeneminen käynnistyy vasta kun keittoastia on asetettu paikalleen.
Koska induktiolieden keittoalueet itsessään eivät lämpene eivät ruoanlaiton roiskeet pääse palamaan pahasti kiinni tasoon. Puhdistus on myös turvallista, sillä taso ei kuumene keraamisen lailla, ja viilenee huomattavasti nopeammin.
Ilmoita asiaton viesti
En edes muista milloin hankimme ensimmäisen induktiolietemme, joskus noin 20 vuotta sitten. Emmekä vaihda induktiota mihinkään. Yksinkertaisesti paras, ainakin meille.
Pelkän lämmittämisen kannalta kaasu olisi paras, mutta siinäkin on omat erikoispiirteensä jotka eivät kaikille sovi. Keraaminen liesi on ehdottomasti kaikkein heikoin.
En ole toistaiseksi havainnut mitään huonoja puolia induktiossa, jos kattiloiden vaihtoa ei huomioida. Naarmuuntuminen – en ole havainnut mitään ongelmia. Astioiden pohjat kuivat – en ole kuullukaan tällaisesta.
Ehkä suurin ongelma on suuri teho, jolla voi helposti pilata astioita. Toisaalta valurauta toimii loistavasti induktiolla ja sehän on aika lyömätön monessa suhteessa.
Kannattaa kuitenkin huomata, että induktioliesiäkin on monenlaisia ja monenlaatuisia.
Ilmoita asiaton viesti
Kas, tänne oli tullut kommentti. Hyvä mielipide ja kannanotto, kiitos.
Itsellä on tapana perehtyä valittavana oleviin vahtoehtoihin, hyötyihin ja haittoihin, etenkin tilanteessa – kuten nyt – ettei ole mitään pakkoa eikä kiirettä.
Induktion puolelle olen kallistumassa. Näen että se antaa oikeaa hyötyä. Keraamisesta olen samalla linjalla kanssasi; minusta sen hyöty on enämpi esteettinen kuin varsinaista hyötyä, kuten vaikka kestävyyttä tai nopeutta tuova – siis vanhaan teräslevylieteen verrattuna.
Viimeinen lause oli tärkeä. Ajattelin, että induktio kuin induktio.
Muuten, ilmenevätkö erot induktio-systeemissä, sen laadussa, kuumenemisessa yms. vai ovatko erot pintalevyn tai uunin laadussa? Näin maallikko voisi olettaa, että kaikki induktio-syteemit (siis systeemi, joka sen levyn kuumentaa ) toimisivat samoin ja samalla periaatteella hinnasta riippumatta ja koko liesiuunin hintaan vaikuttaisi uunin (kiertoilman) tai ajastin yms. systeemien lisäarvo.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tässä nyt linjoilla ollaan, vastaan tuohon loppukysymykseen oman käsitykseni:
Liesien monenlaisuus voi merkitä esimerkiksi tapaa, jolla se asennetaan. On kalusteisiin sijoitettavaa, on täysin integroitavaa, on vapaasti seisovaa. Toisaalta vaihtelu on suurta myös varustelun suhteen. Oman liesiostokseni käyttöohje on laadittu kokonaista tuotesarjaa varten, ja siinä esitellään runsaasti varsinkin uunin sellaisia ominaisuuksia, joita omassa perusmallissani ei lainkaan ole.
”Induktio kuin induktio” pätee ymmärtääkseni periaatteena keittotasoon. Teräs toimii, seosmetalli ei. Muuten: vaikka ”keittoastia lämpenee keittottason sijasta”, johtuu astian lämpöä huomattavasti itse tasoonkin. Kun kattilan nostaa liedeltä, ei tasoon todellakaan kannata heti koskea. Siitä varoittaa lieden näyttöpaneeliin ilmestyvä ”H” (hot), joka katoaa ehkä minuuttia myöhemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tässä asian päällä olen ja juttu roikkuu ”listoilla”, niin vielä… lauantai-aamun ratoksi…
Olen saanut hyviä neuvoja, eiköhän näillä jo jonkinlaista päätöstä äijä kykene aikaan saamaan. Ilmeisimmin induktio.
Monesti hankintojen kohdalla joutuu perehtymään tuotteisiin ja huomaa, ettei valinta olekaan aivan yksinkertainen – etenkin jos sen haluaa tehdä monimutkaiseksi.
Asian ohi koukaten, tuon vaikeuden olen huomannut erityisesti kun hankkii tietokonetta. Niissä kehitellään niin paljon uutta ja peruskäyttäjälle turhaa. Jos ei halua maksaa turhasta ja etsii itselle sopivaa / riittävää laitetta asialliseen hintaan, niin silloin huomaa kuinka valinta monimutkaistuu. Itsellä on läppärin vaihto menossa ja kun niitä tutkii, niin huomaa kuinka näytöissä on eroa ja muistin määrässä jne, jne. Tällainen hyvin peruskäyttäjä kaipaisi vain mahdollisimman tutun ja luotettavan laitteen missä ei ole turhuuksia käyttöä vaikeuttamassa.
Liesien kohdalla valinta on helppoa, paitsi että induktio toimii aivan eriperiaatteella kuin vanhat. Silti niissä on usein turhia sipsutus kosketuksia ym. Jos haluaa hyvän ja samalla perusmallin, niin joutuu etsimään.
Kiitän sinua ja kaikkia tähän mennessä saamistani neuvoista (((
Ilmoita asiaton viesti