Pulmasta toiseen – keraaminen vai induktio?

Keraaminen- vai induktioliesi? Siinäpä pulma!

 

Ehkä joku toinenkin miettii liesiuuninsa vaihtamista tai on juuri ratkaissut pulmansa. Lehtien yleensä valppaat koti-keittiö-sivujen toimittajat eivät ole olleet kiinnostuneita esittelemään erilaisten liesitekniikkojen eroja. Jos -kuten oletan- induktioliesi säästää sähköä, asian luulisi nousevan esiin.

Meillä vanha kunnon teräslevyinen liesi-uuni-systeemi pelaa vielä, mutta vaihtaminen on mielenpäällä. Erityisesti uuni kaipaa päivitystä ja ehkä uusi laite säästäisi myös yhä kalliimmaksi käyvää sähköä.

 

Mikä tässä sitten on ongelma? Kaupastahan koneita saa kun lyö euroja tiskiin. Jotkut ihmiset osaavat tehdä kaikista asioista ongelman. Ehkä olen tuohon suuntaan kallellaan, sitä kun haluaisin saada maksamalleen hinnalle parhaan vastineen, ei ainakaan siirtyä huonompaan.

Niinpä periaatteessa, jos valinta olisi teräslevyn ja keraamisen välillä, asia olisi kuta kuinkin selvä. Vaikka keraaminen on moderni, niin sen hyöty teräslevylieteen verrattuna on niukka ja siihen liittyy myös ongelmansa. Joten saattaisin valita vanhan kovaakin käyttöä kestävän vanhanmallisen, käytössä koetellun teräslevylieden.

 

Mutta induktio! Se onkin jo toista maata. Onhan sen toimintaperiaate täysin erilainen verrattuna vähitellen kuumenevaan ja jälkilämpöä säteilevään teräs- ja keraamiseen lieteen. Induktion teräs- ja keraamiseen lieteen verrattuna kallis hinta piti sen kauan ammattilaisten käytössä ja poissa kotikeittiöistä.  Nykyisin induktioliesiä saa melkein keraamisen hinnoilla.

Ja juuri kun valinta alkaa kallistua induktiolieden puolelle, esiin nousee uusi kokonaisuudessa kannalta pieni, mutta pulma kuitenkin. Koska induktion toimintaperiaate poikkeaa täysin muista liesistä (vaatii kattilaan teräksisen pohjan), kotiin hankitun laadukkaan alumiinisekoitepohjaisen kattila- ja kasarikokoelman voi laittaa kiertoon; ne eivät induktiolevyllä kuumene.  Toki kattiloita voi vaihtaa, mutta itselläni on vielä yksi ”pienisuuri-pulma”: mutterimallinen (alumiinia) espressokeitin.

 

Olen nimittäin hankkinut italialaisperäisen rakkaussuhteen juuri mutteripannuun ja tykkään tirautella aidot espressot. Kahvialaa tuntevat väittävätkin, että vain mutteripannulla syntyy se oikea espresso. Tuosta en ole niin varma ja olenkin marketeissa katsellut maitovaahdottimella varustettuja espressonvalmistuslaitteita sillä silmällä. Olen myös antanut korvieni kuulla, että olisi olemassa kiertotie: induktiolevylle asetettava teräslevy, jonka päällä alumiininen mutteripannu kuumenee.

Tuntemani keittiön puolella paljon hääräävät kotikokit ovat sitä mieltä, että induktioliesi on paras, koska se toimii kuten kaasu. Tuosta tuli mieleen vielä yksi pikkupulma; kaasu- ja induktioliedet vaativat totuttelemista,  niissä kun ei ole jälkilämpöä, jonka hyödyntämiseen tottunut voi aluksi kiehuttaa keiton yli tai puuron pohjaan.

 

Miksi siis valitsisin kolmesta vaihtoehdosta juuri induktiolieden? Millä kriteereillä sinä aiot keittiön käytetyimmän laitteen, lieden, valita – tai teit valinnan?

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu