Kesäinen Valamo kutsuu

Uuden Valamon kirkko. Kuva: M J Korhonen

Uuden Valamon luostarissa, Heinävedellä järjestettiin Matkailu- ja kirjallisuusmediapäivät 17. -20. 05. Ei tarvinnut kuin matkustaa Helsingistä Heinävedelle huomatakseen, että Suomi on pitkä maa; kun etelässä puut olivat jo lehdessä, niin Valamossa oli ”kesä vasta hiirenkorvalla”.  Viive kesän tulossa tasaantui nopeasti, kun ”pohjoiskarjalainen aurinko” paistaa kellotti pilvettömältä taivaalta useita päiviä putkeen. Kyllä kelpasi olla ja ottaa vastaa tietoa luostarista ja sen tulevan kesän ohjelmasta

 

                  PITKÄ MATKA VALAMOSTA HEINÄVEDELLE

Uusi Valamo on Suomen ortodoksisen kirkon munkkiluostari Heinävedellä Pohjois-Karjalassa. Luostari jatkaa luovutetussa Karjalassa, Laatokan Valamon saaristossa toimineen Valamon luostarin perinnettä.

Talvisodan alettua 1939 Suomelle kuuluneen Karjalan ortodoksiset luostarit kokivat kovia. Valamon Luostariin kohdistui ilmahyökkäyksiä ja pommituksia 6. tammikuuta 1940 alkaen. Tuhoisimmat pommitukset tapahtuivat 2. helmikuuta ja 4. helmikuuta 1940. Osa Valamon saarella sijainneen luostarin munkeista pakeni Suomeen. Monien vaiheiden jälkeen Uuden Valamon luostari perustettiin Juojärven rannalla sijainneen Papinniemen maatilan maille Heinävedelle, Pohjois-Karjalaan.

Vanhan Valamon luostarista pelastettiin runsasti esineistöä kuten tämä 800 kiloa painava kattokruunu, joka riippuuu uuden kirkon katossa. Kuva: M J Korhonen

 

Alku Papinniemessä oli vaatimatonta. Uudessa Valamossa voi tutustua luostarin historiaan ja muun muassa alkuperäiseen, vanhassa hirsirakennuksessa toimineeseen, vaatimattomaan mutta idylliseen kirkkoon. Uusi, kaunis kirkko valmistui 1977. Vähitellen luostari laajeni ja myöhemmin rakennettiin mm. opistotalo sekä eritasoisia majoitustiloja matkailijoille.

 

Ortodoksisilla luostareilla on maallinen toimiala millä ne hankkivat henkilökunnan, rakennusten yms. ylläpidon. Uudessa Valamossa keskitytään matkailuun. Luostarille kuuluu metsää ja peltoja hyödynnetään marjojen kasvattamiseen, joista valmistetaan luostarin viinejä. Kellarissa kypsyy myös luostarin oma viski.

Luostarissa vierailevan kelpaa nauttia aamiainen kahvila-ravintola Trapesan aurinkoisella terassilla. Illalla voi halutessaan maistaa lasin luostarin viiniä ja ihailla ilta-auringon valaisemaan kirkkoa. Uusi Valamo tarjoaa rauhalliset puitteet pysähdykselle matkalla koti-Suomessa.

Valamossa toimii myös opisto, jonka järjestämille n. 150 lyhytkurssille osallistuu vuosittain pari tuhatta opiskelijaa. Kursseilta löytyy tarkemmat tiedot Facebookista ja www.valamo.fi.

 

                        TAIDETTA VALAMOSSA

Tämän kesän merkittävin taidenäyttely Valamon luostarissa, suorastaan ”must”, on taiteilija Petri Ala-Maunuksen näyttely Taivaallinen valo. ”Valon mestarina” tunnetun Ala-Maunuksen teoksia voi ihailla paitsi Valamossa, myös Kiasmassa ja Ateneumissa. Ala-Maunus (s. 1970) tunnetaan maisemamaalauksistaan, jotka muistuttavat 1800-luvun romanttisia luontokuvauksia, mutta jylhät näkymät kasvavat Ala-Maunuksen käsittelyssä todellisuutta mahtavammiksi ja vaikuttavammiksi.

 

Muun muassa tämä Petri Ala-Maunuksen suuri maalaus on nähtävillä tänä kesänä Uuden Valamon luostarissa. Kuva: M J Korhonen

 

               PENTTI SAARIKOSKI -PÄIVÄT

Valamossa vietetään Pentti Saarikoski päiviä 16-17.elokuuta. Runoilija – kirjailija Pentti Saarikoski vietti elämänsä viimeisiä aikoja Valamossa. Hänet on haudattu Valamon hautausmaan syrjäiselle reunalle. Korutonta hautaa koristavat sadat maahan pystyyn laitetut eriväriset kynät. Pentti Saarikosken hautaa pidetään eräänlaisena Suomen versiona Jim Morrisonin haudasta Pariisissa.

Pentti Saarikosken hauta Valamossa on koristeltu sadoin kynin. Kuva: M J Korhonen

 

Pentti Saarikoski – kirjallisuuspäivien ohjelmasta vastaava kuopiolainen kulttuurin puuhamies Kusti Tasken kertoi huomanneensa, että nuoriso on jälleen löytänyt Saarikosken tekstien omaleimaisuuden.

Tänä vuonna ohjelmassa on mm: Pelle Miljoona, muusikko ja kirjailija. Suvi Valli, runoilija, esseisti, kääntäjä. Jouni Tossavainen, kirjailija. Seppo Lahtinen, runoilija, kääntäjä, kustantaja, Heikki Kännö, kirjailija, Risto Oikarinen, kirjailija, saksofonisti.

Ohjelman aiheita ovat mm.

  • Millaisen näytelmän Hämärän tansseista saisi?
  • Saarikosken nais-ja mieskuvat – #meetoo-ajan lukija
  • Runouden suomentaminen ja kirjoittaminen
  • Germaanien ja kreikkalaisten mytologia
  • Tähtikirkas yö – luento ja runo-saksofoniesitys.

 

Alkukesän aurinkoisimmat päivät hellivät meitä informaatiopäiville osallistujia. Luostarin kesäsesonki on vasta aloillaan, mutta jo nyt näkyi runsaasti ryhmiä ja yksittäisiä henkilöt kiertelemässä Valamon kauniilla kävelyreiteillä. Luostarin ilmapiiri rauhoittaa.

Juhani Korhonen
Sitoutumaton Vantaa

Minne kesä menee?
Ruskan reunustamaa hiekkatietä hiljaa huurteiseen horisonttiin häviten.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu