Kyllä harmittaa
Vaikka kuinka yrittäisi olla positiivinen ihminen, silti joskus iskee harmitus.
Tuossa aivan äskettäin harmitti, kun edelläni kahvilan jonossa pariskunta alkoi pohtia mitä ottaisivat – ja jono takanani kasvoi. Eivätkö aikuiset ihmiset tiedä jo kahvilaan tullessa minkälaisia leivoksia siellä on tarjolla. Sen oman mielikahvinkin luulisi jo vuosien mittaa löytyneen. Tilaus ja rahat reippaasti tiskiin ja näin se homma etenee.
Joskus harmitus katoaa, kun saa hyvää eli nopeaa palvelua. Näin kävi kun kassapari kuuli kahvitilaukseni ja ryhtyi toimeen. Kun olin maksanut cappuccinon, niin se jo samalla ojennettiin käteeni. Kehuin. Arvelin josko ”kauniimmanpuolen sukupuolioletetut” kassahenkilöt ovat olleet opintomatkalla Italiassa. Tuo herätti kevyttä huvittuneisuutta. Koska takanani ei tällä kertaa ollut jonoa, jäin jaarittelemaan. Kerroin, että Italiassa baarihenkilöillä on valkoiset paidat ja mustat liivit, rusetti tai solmio (siis tyylissä löytyy) ja homma käy siellä tehokkaasti. Sille baarien kassahenkilöt ei tietenkään mahda mitään, että kun Suomessa cappucci maksaa 4,9 euroa niin Italiassa pari (2) eroa ja – molemmat ovat EU-maita. Italiassa hinta tosin riippuu siitä, juoko tiskillä vai lepuuttaako jalkojaan istumalla pöydässä ja – kahvilan sijainnista sekä tasosta. Kahvibaariasioissa suomalaiset voisivat ottaa oppia Italiasta. Jos omistaisin kahvilan, lähettäisin työntekijäni opintomatkalle Roomaan.
Harmitteleminen on periaatteessa turhaa ja osin kulttuurikysymys. Aikana jolloin vielä oli pankkeja ja palvelua (muistaako joku?) menin ulkomailla pankkiin. Edellinen asiakas puhui kassalla ja puhui ja puhui, ummet ja lammet. Aluksi tuo harmitti suomalaista harmittelijaa. Kun noin oli tapahtunut riittävän monta kertaa, aloin siedättyä asialle, harmitukseni laantui ja hyväksyin tilanteen. Aina ja kaikkialla nopeus ei olekaan palvelua, vaan se että voi jutella palveluvirkailijan kanssa. Asialla on vahva inhimillinen puolensa.
Se minua harmittaa vallan vietävästi, siis se, kun baarissa on kaksi tai neljä iltapäivä lehteä (IS ja IL) ja kaikki ovat varattuja. Ja sitten saan huomata, että nuo lehden varanneet pitävät lehteä auki pöydällä, mutta selaavat kännykkäänsä, tai pariskunnalla on molemmilla lehti edessä ja sitten vaan jutellaan. Sekin harmittaa kun lukemisen jälkeen kaikille asiakkaille tarkoitettua ilmaislehteä ei ymmärretä viedä paikalleen tai asettaa niin, että toisten asiakkaiden olisi helppo ymmärtää lehden olevan vapaa. Voisiko tämä johtua siitä, etteivät kaikki suomalaiset -hyvästä kehityksestä huolimatta- ole vielä tulleet tilannetajuihinsa.
Kyllä kunnon harmittelijalle aina harmiteltavaa löytyy. Koska en nyt tässä kerkeä kertomaan kaikkia harmituksen kohteitani, tyydyn siteeraamaan joskus kirjakaupassa selailemaani kirjasta, jolla oli ytimekäs nimi. Kirjasessa tosin hiukan lepsu harmittaa-sana korvattiin kansanomaisella ja ytimekkäällä ilmaisulla, jota en tällaisena sanojen siistimisaikana ja tällaisessa perhelehdessä tohdi sellaisenaan kirjoittaa, ettei paukahda bannia. Kirjan nimi oli: Kaikista eniten v-tuttaa kaikki.
Mikä sinua (lukuun ottamatta tämän jutun lukemista) harmittaa?
Kumma kyllä juttu toi enemmän hyvää mieltä kuin harmitusta. Kiva lukea kun jotain toista harmittaa? Ei niin mielestäni kuitenkaan, vaan juttu oli hyvällä huumorilla tehty harmitusjuttu.
Seuraan uudelleen Milanon Naisten paratiisi -sarjaa televisiosta ja siinä on italialaista kahvilaelämää vaatekaupan lisäksi. Harmittelen toisinaan suomalaista itsepalveluvaatimusta. Kun menee vaikkapa kahvilaan ostoskasseja kädet täynnään, pitää tehdä kahvi- ja pullatilaus pakaasit käsissään eikä niitä oikein voi viedä valmiiksi pöytäänkään etteivät katoa. Asiakkaana taidot näihin jonglööritemppuihin kasvavat ja tietenkin talvella, kun vielä on päällystakki, hattu ja käsineet laukkujen ja ostosten lisäksi, siro kahvilakäyttäytyminen on hieman hakusessa. Kassalla voi sitten etsiä bonuskorttia ja maksuvälineitä myös tietenkin mahdollisimman tyylikkäästi. Joten meillä suomalaisilla on haasteensa työntekijöinä, mutta myös reilusti asiakkaanakin.
No ei harmita!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, Tarja, mukavasta kommentista. Tuollainen aamukahvin oheisajatusjuttu. Tulkitsit oikein ja huumorilla. Jos elämässä ei enää mikään harmita – onko se elämää?
Muuten, Myyrmannin toisessa kerroksessa on Cafe Nuovo. Siellä cappuccino tuodaan pöytään kera vesilasin ja suklaakarkin. Arvostan sitä ja siksi siellä käyn. Omistaja –sattumoisin – ei ole syntyperäisiä suomalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisten typeryys.
Ilmoita asiaton viesti
Kaksi sanaa. Voiko nasevammin sanoa. Mutta mitä on typeryys?
”Stupid is as stupid does” – ”Tyhmyys ihmisen tyhmentää”, totesi Forrest Gump elokuvassa, jonka katson ajoittain uudelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyvyttömyyttä loogiseen päättelyyn.
Ilmoita asiaton viesti
Ammattimiehelle…
Sori, minua jäi askarruttamaan: Voiko tunteella ja intuitiolla onnistua tekemään hyviä ja kestäviä päätelmiä / valintoja / ratkaisuja?
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai…vahingossa. Maailma on kaaottinen, ennustamaton. Oikeita lottonumeroita ei voi päätellä.
Ilmoita asiaton viesti
On keskiyö, ja äsken herättyäni mittasin kuumeen: 38,5. Tauti alkoi lauantai-iltana, ja tuntuu jatkuvan.
Sunnuntai kului unessa, välillä aivastellen ja hyvin pieniä välipaloja maistellen. Tällainen olotila harmittaa – vai onko se sittenkään oikea sana?
Ilmoita asiaton viesti
Silloin harvoin, kun minulla on kuumetta 38,5, olo on semmoinen, että ”harmittaminen” on aivan liian lepsu ilmaisu. Tarvitaan vahvemman sanan voimaa, ellei suorastaan r-kirjaimella vahvistettua sanaa – ja tietenkin vahvoja droppeja (((
Ilmoita asiaton viesti
Minua bonuskortitonta on jo vuosien ajan potuttanut tapa jolla em. korttia kauppojen kassoilla kysellään. Nimittäin kun olen työntämässä pankin debit-korttia kaupan kassan valvovan silmän alla maksuautomaattiin, niin samalla kassa päättääkin livauttaa kuuluville: ”ONKO SULLA KORTTIA?”.
Ilmoita asiaton viesti
Jaan, Pentti, tuskaisan harmituksesi.
Mikä siihen auttaisi? No se, että hankit kaupan jäsenkortin, jolla saat ostoksista bonuksia. Jäsenetukortti ja bonukset tuovat tunteen siitä, että jokainen ostos on kuin ”rahaa tilille laittaisi”. Bonuskortin omistajana kassan kysymys kääntyy nurinperin; voit olla iloinen, kun kassa muistuttaa jäsenkortista ja varmistaa, että saat julmetun suuret bonusedut ostoksistasi.
Minulle on käynyt juuri noin. Köyhänä ja nuukana olen keskittänyt ostokseni S-nimiseen kauppaan. Ystävällinen kassa on joskus muistuttanut: Onko sulla jäsenkorttia? Iloitsen kassahenkilön ystävällisyydestä ja samalla tililleni rapsahtavat reilut bonukset. Sitä en tohdi miettiä, paljonko olisin tienannut jos kiertäisin tarjousten perässä sillä – eivät ne bonukset, totta puhuen, suuret ole. Onpahan S-etukortti lompakon täytteenä ja lihottaa muuten laihaa lompakkoa.
Asiasta toiseen. Kaveri oli kolme vuotta USA:ssa. Häntä harmitti suunnattomasti, kun jokainen kassa kyseli; hei, mitä kuuluu, miten tänään menee, kiva nähdä, hyvää päivän jatkoa. Kun tuollainen toistuu jokaisen kaupan kassalla, vähempikin harmittaa. Mitä se kaupankassalle kuuluu, mitä minulle kuuluu – kokee suomalainen. Mutta eihän hyvää harmitusta kannata hukkaankaan heittää.
Ilmoita asiaton viesti
Harmitus on aina vieraanamme
Ilmoita asiaton viesti